Ook in kmo’s raakt telewerk meer en meer ingeburgerd. Bovendien doen bedrijven alsmaar vaker een beroep op de cloud. En dus moeten ze hun gegevens- en netwerkbeveiliging versterken. Een SD-WAN pakt die problemen aan.
‘Werken op kantoor of thuis werken, ook voor medewerkers van kmo’s moet dat allebei even efficiënt kunnen’, zegt Catherine de Saedeleer, Head of Fixed Connectivity Solutions & Smart Network bij Proximus.
‘Werknemers moeten altijd en overal toegang hebben tot bedrijfsgegevens. Om die vlotte gegevensstroom te garanderen zijn connectiviteit en toegang tot de cloud essentieel. En alles moet uiteraard ook veilig kunnen. Een hacker kan het bedrijfsnetwerk aanvallen via de pc van een thuiswerkende werknemer. Het heeft dus geen zin om je bedrijfsnetwerk als een fort op te bouwen als je een kleine achterdeur openlaat.’
Focus op kritieke toepassingen
Een SD-WAN, dat een intelligent en veilig netwerk mogelijk maakt, kan daar een oplossing bieden. ‘WAN’ (Wide Area Network) verwijst naar het uitgebreide netwerk, terwijl ‘SD’ (Software Defined) verwijst naar het feit dat het als software kan worden beheerd.
‘Met SD-WAN kun je prioriteiten te stellen. Het werkt een beetje zoals Waze: de meest cruciale programma's, zoals SAP en CRM, worden via de snelste route gestuurd, door een glasvezel- of 5G-netwerk. De minder essentiële toepassingen, denk aan YouTube en Facebook, gaan via een langzamere route’, legt De Saedeleer uit.
‘Momenteel kan je netwerk overbelast raken omdat er zo veel uitgewisseld wordt. Maar met deze soort intelligentie verhoog je de efficiëntie. SD-WAN verbetert de gebruikerservaring, en bijgevolg de werknemerservaring. Hoe? Door de prestaties en responstijden van de programma’s die het vaakst gebruikt worden te optimaliseren.’
Uitgebreide beveiliging
Bedrijven kunnen via een gebruiksvriendelijk platform zelf aan de slag met de software of ze werken samen met een installateur. ‘Bovendien kun je met een SD-WAN de beveiligingsperimeter uitbreiden tot buiten het bedrijfsnetwerk. Zo bescherm je ook de verbindingen van werknemers en externen’, aldus Catherine de Saedeleer.
‘Met SD-WAN kun je ook netwerken met elkaar combineren. Zo krijg je een nog efficiënter netwerk.
‘Firewalls in bedrijfsnetwerken beschermen vaak niet alle open deuren. Om een veilige verbinding op afstand te garanderen, zou al het verkeer systematisch door de firewall van het bedrijf moeten. En dan krijg je het risico op netwerkcongestie. Maar met een beveiligde SD-WAN-oplossing maakt de gebruiker van buitenaf verbinding met de toepassingen van het bedrijf, die in een hybride cloud gehost worden, zonder dat hij verplicht door het datacenter moet.’
Flexibele oplossing
‘Met SD-WAN kun je ook netwerken - internetlijnen of vaste en mobiele lijnen - met elkaar combineren. Zo krijg je een nog efficiënter netwerk’, besluit Catherine de Saedeleer.
Ze wijst tot slot nog op verschillende toepassingen: ‘Van een device toevoegen op de privéaansluiting van werknemers tot de ontwikkeling van een complexere architectuur volgens noden, specifieke kenmerken en strategie van het bedrijf.’