Logo
Tijd Connect biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.

China, de op één na grootste obligatiemarkt ter wereld

Qian Zhang, Senior Product Specialist bij Pictet Asset Management

Met een omvang van 15 000 miljard dollar is China vandaag de op één na grootste obligatiemarkt ter wereld, net na de VS en vóór Japan. Toch moeten veel internationale beleggers de opportuniteiten die deze immense markt biedt, nog ontdekken. ‘Amper drie procent van de Chinese obligaties is in handen van buitenlandse investeerders’, weet Qian Zhang, Senior Product Specialist bij Pictet Asset Management.

Chinese staatsobligaties hebben inmiddels wereldwijd erkenning gekregen. Een belangrijke katalysator hiervoor was de opname in grote referentie-indexen, zoals de Bloomberg Barclays Global Aggregate index of de JP Morgan GBI-EM Global Diversified index. Daarom wordt algemeen verwacht dat deze investeringsmarkt de komende maanden en jaren verder sterk zal groeien. De opname van Chinese obligaties in wereldwijde obligatie-indexen kan leiden tot een instroom van 300 miljard dollar (1).

Chinese bedrijfsobligaties

‘Wij zien ook mooie opportuniteiten binnen de Chinese markt van bedrijfsobligaties’, vertelt Qian Zhang. ‘Die is nu al bijna even groot als de staatsobligatiemarkt en ontwikkelt zich in sneltempo dankzij sterke ondersteuning van de Chinese overheid. Dat past volledig in het langetermijnplan waarmee de Chinese overheid een antwoord wil bieden op onder meer vergrijzing en pensioenbeleid.

Advertentie

De klassieke financiering van Chinese bedrijven via bankleningen wordt hierbij steeds minder belangrijk. Deze veroorzaakte een minder transparante markt en een te grote afhankelijkheid van het banksysteem. ‘Nu de rendementen op de wereldwijde obligatiemarkt op een historisch dieptepunt staan, hebben internationale obligatiebeleggers bovendien nood aan obligaties die nog rendement en opwaarts potentieel bieden’, onderstreept Qian Zhang. ‘En Chinese obligaties zijn vandaag een van de weinige grote activaklassen binnen obligaties met een behoorlijk rendement en degelijke kwaliteit. De activaklasse heeft een gemiddelde A-rating, heeft een lage volatiliteit en biedt momenteel een rendement van meer dan 3.6% (in RMB) (2).’

Defensieve diversifiëring

‘Chinese overheids- en bedrijfsobligaties zijn bijzonder interessant voor verschillende redenen’, vervolgt Qian Zhang. ‘De obligaties zijn doorgaans van een hoge kwaliteit en bieden een hoger rendement dan obligaties uit westerse landen. Daarnaast hebben ze een relatief lage volatiliteit en bieden ze risicospreiding dankzij een lage correlatie met andere grote activaklassen.’ Ze kunnen wereldwijde portefeuilles dus rendement en tegelijk een defensieve diversifiëring geven.’

'Het toekomstpotentieel van Chinese obligaties is immens.'

Qian Zhang
Senior Product Specialist bij Pictet Asset Management

‘Chinese obligaties beschouwen we niet langer als opkomende activa; ze zijn uitgegroeid tot een volwaardige vastrentende activaklasse die zijn plaats heeft in de kern van elke beleggersportefeuille’, meent Qian Zhang. ‘De pandemie, die de dynamiek in Aziatische landen nog heeft versterkt, zal deze trend allicht nog versnellen.’

Om optimaal in te spelen op de beleggingskansen die uit deze activaklasse voortvloeien, heeft Pictet Asset Management een Chinese obligatiestrategie in lokale valuta ontwikkeld. Deze strategie is een van de eerste die beleggers toegang biedt tot de Chinese onshore obligatiemarkt.

Advertentie

Lokale expertise, internationaal potentieel

‘Ons beheerdersteam is een lokaal team met diepgaande lokale expertise. Iedereen die bij de strategie betrokken is, spreekt bovendien zowel Engels als Chinees: van portefeuillemanagers, researchanalisten en traders tot risicomanagers’, verduidelijkt Qian Zhang. ‘Hierdoor kunnen we een actieve beleggingsaanpak garanderen, met een sterke focus op fundamentele kwaliteit.’ En dat leidt op zijn beurt tot de beste potentiële rendementen in verschillende marktcycli. Waar investeerders in 2020 Chinese obligaties voorzichtig begonnen te verkennen, merkt Qian Zhang dit jaar een grote toenemende interesse. ‘Het toekomstpotentieel van deze activaklasse is immens’, besluit Qian.

(1)                 Bron: Standard Chartered Research; Pictet Asset Management, per dec 2020.

(2)                 Bron: Bloomberg Barclays China Composite, per eind maart 2021.

Meer informatie over de beleggingsstrategie van Pictet AM gericht op Chinese obligaties, vindt u hier.

Advertentie
Lees verder
Logo
Tijd Connect biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.