De farmaceutische industrie is wereldwijd dé koploper inzake innovatie-inspanningen. Vorig jaar investeerden de farmaceutische bedrijven gemiddeld 14 miljoen euro per dag aan onderzoek en ontwikkeling in ons land, goed voor een totaal van meer dan 5 miljard euro. In verhouding tot het aantal inwoners is België daarmee dé koploper in de Europese Unie.
Dat is in deze tijden van crisis uiteraard goed nieuws voor onze economie. Maar het opent vooral heel wat perspectieven voor de patiënten. De innovaties van vandaag bepalen mee of sommige, vandaag nog ongeneeslijke, ziekten genezen, behandeld of zelfs vermeden kunnen worden. Wetenschappelijke doorbraken zoals cel- en gentherapieën laten gepersonaliseerde behandelingen toe. Was het motto vroeger vooral one-size-fits-all – één type behandeling die heel breed wordt ingezet en toegepast – dan is er de voorbije jaren een opvallende trend richting geneeskunde op maat van de specifieke kenmerken van de patiënt merkbaar. Het potentieel van precisiegeneeskunde is bijzonder groot. Vandaag al kunnen heel wat kankers op die manier succes behandeld worden en er worden nog heel wat doorbraken verwacht.
De razendsnelle evolutie in innovatieve precisiegeneeskunde verhoogt de druk op de farmaceutische sector, ziekenhuizen en patiëntenorganisaties om de informatie rond klinische studies sneller naar patiënten te laten doorstromen. Het kruispunt met andere ontwikkelingen, zoals op het vlak van big data, zal bovendien tot een nog breder beeld en nieuwe inzichten leiden. De oprichting van de Belgische gezondheidsgegevensautoriteit zal de basis vormen van een gestructureerd en geharmoniseerd data-ecosysteem, waarin de data uiteraard ook goed beschermd zijn.
Het was nog nooit zo belangrijk om multidisciplinair te werken. Om in België onze toppositie te behouden, vormt het aantrekken van talent alvast een van de uitdagingen. Voortbouwen aan het succesverhaal van de farmaceutische innovatie in ons land kan ook maar enkel mits alle actoren in het gezondheidssysteem goed met elkaar samenwerken. Ook de regelgeving dient te worden aangepast om de nieuwste behandelingen snel tot bij de patiënten te brengen. Maar waar een wil is, is een weg. De Belgische regering heeft vorig jaar een lans gebroken om van België een echte Pharma Valley te maken. De basisingrediënten zijn alvast aanwezig.