België is in Europa koploper in de biofarmaceutische sector. Diverse landen benijden onze positie en komen met initiatieven waardoor de concurrentiepositie van ons land onder druk staat. Om de toekomst en onze competitiviteit te verzekeren, lanceerde de federale regering in 2021 haar ambitieuze biofarmastrategie. In de uitvoering ervan bundelen de federale overheid, de academische wereld, bedrijven en de belangrijkste sectorfederaties, waaronder pharma.be, hun krachten.
De Boston Consulting Group (BCG) heeft op 25 oktober een tussentijdse evaluatie gepubliceerd tijdens een evenement in aanwezigheid van premier Alexander De Croo, minister van Volksgezondheid en Sociale Zaken Frank Vandenbroucke en Thomas Dermine, de staatssecretaris voor Relance en Strategische Investeringen, belast met Wetenschapsbeleid, en de partners betrokken in de uitvoering van de biofarmastrategie over de jongste twee jaar.
Het rapport toont aan dat België mooie vooruitgang heeft geboekt, maar dat er nog flinke uitdagingen blijven bestaan. Zoals de versterking van het concurrentievermogen op lange termijn, de zoektocht naar talent en het stimuleren van innovatie en digitalisering. Maar vooral de toegang tot innovatieve geneesmiddelen voor patiënten in België moet breder en sneller.
Onderzoek & ontwikkeling veiligstellen
De industrie investeert in ons land bijna 16 miljoen euro per dag in onderzoek en ontwikkeling, een stijging met 9,5 procent vergeleken met vorig jaar. Het aantal onderzoekers in de sector is de afgelopen vijf jaar gestegen met een kwart. Maar we hebben nood aan een concurrentieel kader dat de aanwezigheid van de innovatieve geneesmiddelenindustrie in België verankert. Net als in andere landen moeten we maatregelen nemen om O&O-activiteiten in ons land te behouden en aan te trekken. Dat kan bijvoorbeeld door bestaande fiscale maatregelen voor ondersteuning van onderzoek en ontwikkeling in België te versterken.
Klinische studies zijn belangrijk
Met bijna 630 aanvragen per jaar staat België in de Europese top drie van aanvragen voor klinische studies per inwoner. We hebben hiervoor een uniek en performant systeem van samenwerking tussen de industrie en universiteiten, onderzoeksinstellingen en ziekenhuizen. Het is belangrijk om hierop te blijven inzetten om te voorkomen dat België zijn positie als Europese koploper in klinisch onderzoek verliest. Dat kan door initiatieven die de efficiëntie, kwaliteit en snelheid van klinische studies in ons land optimaliseren. Daarnaast is het cruciaal om flexibel en duurzaam te investeren in de activiteiten van het geneesmiddelenagentschap (FAGG) om het klinisch onderzoek in België te ondersteunen en te stimuleren. pharma.be koestert de ambitie om koploper te blijven in klinisch onderzoek.
Met bijna 630 aanvragen per jaar staat België in de Europese top drie van aanvragen voor klinische studies per inwoner.
Innovatie als hoeksteen
De wereldwijde concurrentiepositie van de industrie in België komt onder druk te staan door mogelijke Europese wijzigingen in de farmaceutische wetgeving en de wetgeving inzake intellectuele eigendom (IP). De valorisatie van innovatie door de bescherming van intellectuele eigendom is cruciaal. Zonder IP is er geen innovatie. Wij roepen de Belgische overheid op om zowel nationaal, Europees als internationaal de intellectuele eigendom in de brede betekenis van het woord maximaal te beschermen en te verbeteren. Dat is de hoeksteen voor toekomstige innovatie.
De toekomst is al begonnen
De innovatieve farmasector is jaarlijks op zoek naar zo’n 1.500 nieuwe medewerkers voor uiteenlopende vacatures. Net als andere sectoren is het ook in onze sector een uitdaging om gekwalificeerde mensen te vinden. Veel van de gezochte profielen zijn veelzijdig, maar de opleidingen houden er nog onvoldoende rekening mee. Bedrijven nemen hierin hun rol op met doorlopende opleidingen, maar ze zijn geregeld genoodzaakt om in het buitenland talent te zoeken. De website www.healthbiotechvalley.be, die op 25 oktober werd gelanceerd, speelt hierop in.
We moeten ook vooruitstrevend zijn in digitalisering en gezondheidsgegevens. Een ambitieuze politieke agenda voor gezondheidsgegevens en digitalisering is noodzakelijk. Om België aan de top te brengen in Europa is de uitwisseling van gegevens essentieel. Beter onderzoek en innovatie worden hierdoor mogelijk, waardoor we waarde creëren voor de patiënt en de maatschappij. Versterking van het Health Data Agency (HDA) is noodzakelijk om het secundair gebruik van real-world data te versnellen en te vergemakkelijken, om het hele ecosysteem te stimuleren, en om geïnformeerde besluitvorming mogelijk te maken.
pharma.be is trots om de Belgian Health and biotech Valley te ondersteunen met zijn expertise, zijn brede netwerk en de kracht van zijn 130 leden.
De innovatieve farmasector is jaarlijks op zoek naar zo’n 1.500 nieuwe medewerkers voor uiteenlopende vacatures.
De unieke positie van de Belgische innovatieve geneesmiddelensector is niet alleen belangrijk voor de economie van ons land, maar heeft vooral een positieve impact op de gezondheid van patiënten en burgers. De end-to-end benadering, van lab tot patiënt, moet altijd centraal staan.
Om die positie te behouden en te versterken is een langetermijnstrategie uiterst belangrijk.
Wij zijn ervan overtuigd dat de bundeling van krachten en een echte dialoog tussen industrie, overheden en andere betrokken partijen in gezondheid de wereldwijde concurrentiepositie van België zal vrijwaren. Of zoals premier De Croo het zei: ‘Het creëren van synergie tussen de politiek, de academische wereld en de industrie zal de gezondheid ten goede komen, voor België en ver daarbuiten.’
pharma.be werkt hier graag aan mee in het belang van onze gezondheid, de economie en de Belgische samenleving. Vandaag en in de toekomst.