Velen krijgen van peperkoek het water in de mond. De kans is heel groot dat die peperkoek van Vondelmolen komt. In het Lebbeekse familiebedrijf kocht Jan Borms zijn broer Leo uit. Hij zocht financiële steun voor de overname. En dat proces verliep zoet voor de kredietnemer.
Een kmo van peperkoek is niet alledaags. Peperkoekmakers zijn zeldzaam geworden. “Peperkoek is niet eenvoudig om te maken. Het bevat geen vet, kleurstoffen noch bewaarmiddelen. We maken hem ook in vele variaties: bio, natuur, met fruit, honing of traditioneel en altijd artisanaal. Het product heeft het imago van een gezond voedingsproduct. Vele kleine, lokale producenten verdwenen, waardoor deze markt al behoorlijk geconcentreerd is. We verkopen onder eigen merknaam en produceren onder private labels voor de distributie. In België hebben we 80 % van de markt en ook in Europa zijn we marktleider. De export, waar de groeimarge nog fiks is, vormt al de helft van de omzet”, schetst CEO en eigenaar Jan Borms. Zijn bedrijf telt zo’n 70 medewerkers en maakt jaarlijks ongeveer 7 000 ton peperkoek.
Intensieve bankbegeleiding
Dat het nu volledig zijn bedrijf is, dankt hij aan de overname van de aandelen van zijn broer Leo. “We vormden de vijfde generatie van de familie in het bedrijf. Maar onze visies verschilden sterk. Dus besloten we dat ik hem zou uitkopen. En daarvoor had ik de hulp van de bank hard nodig”, vertelt Jan Borms. Het viel hem op hoe intensief Belfius hem daarbij begeleidde. “Ik had zelf al wel alles bekeken voor ik besloot over te nemen. Het is natuurlijk een groot voordeel bij een interne overname dat je het bedrijf en zijn business al grondig kent. Toch kon ik nog op heel wat steun van mijn vertrouwde accountbeheerder en van diverse specialisten bij Belfius rekenen.”
Risiconemer maar geen gokker
Voor de overnamefinanciering bleek een klassieke lening de beste oplossing te zijn. “Maar we hebben wel (de) andere mogelijkheden onderzocht en vergeleken. Ook begreep de bank dat ik mij niet voor jaren tot over de oren in de schulden wou stoppen. Als ondernemer ben ik uiteraard ook een risiconemer, maar geen gokker. De lening voor de overname moest in te schatten en beheersbaar zijn. Uiteindelijk liep het nooit eerder zo vlot om een terugbetaalbare lening te krijgen, maar dit bedrijf was dan ook gezond.”