Zink is een van de meest vitale, essentiële elementen in de natuur. Mensen, dieren, planten en zelfs de kleinste micro-organismen hebben het nodig om te kunnen functioneren. ‘Zonder zink is er geen leven mogelijk’, zegt Nyrstar-arbeidsarts Marc De Groof.
Al onze organen, lichaamsvloeistoffen en cellen bevatten zink. Omdat zink wordt gebruikt om cellen aan te maken, is het vooral belangrijk tijdens de zwangerschap, voor de groeiende foetus.
‘Zink heb je nodig in elke levensfase. Vanaf de bevruchting tot aan de dood. Het speelt een heel belangrijke rol in de fertiliteit, van man én vrouw. Bij de man om een goed testosterongehalte in het bloed en gezond sperma te hebben. Bij de vrouw zorgt het voor een normale menstruatiecyclus’, zegt Marc De Groof.
Ook na de bevruchting is zink essentieel voor de celdelingen van de foetus. ‘Later zorgt zink dan weer voor de groei (lengte, gewicht, organen en botontwikkeling) van zuigelingen, kinderen en tieners.’
Naar schatting kan men jaarlijks het leven van 200.000 kinderen tussen 0 en 5 jaar redden met een zinksupplement.
Van alle vitaminen en mineralen heeft zink een groot effect op ons immuunsysteem. Zink helpt infecties bestrijden en kan zelfs de duur en ernst van bijvoorbeeld een verkoudheid verminderen.
Zinc Saves Kids
‘In onderontwikkelde landen zien we dat ondervoede baby’s die onvoldoende zink binnenkrijgen vaak heel klein en enorm gevoelig aan infecties zijn. Naar schatting sterven jaarlijks nog 500.000 kinderen tussen 0 en 5 jaar aan aandoeningen die te maken hebben met een tekort aan zink’, aldus Marc De Groof.
In 2012 startte UNICEF samen met de International Zinc Association (IZA) het project ‘Zinc Saves Kids’ op. ‘Men zag dat die kinderen vooral stierven aan infecties, met name infectieuze diarree, longontsteking en malaria. Multimineralen-poedertjes met 5 milligram zink geven die kinderen een gezonde ontwikkeling en stimuleert hun immuunsysteem en afweer tegen infecties. UNICEF schat dat zink jaarlijks zo het leven van 200.000 kinderen kan redden.’
Gelijktijdig startte UNICEF een project om lokale boeren te stimuleren om meer zink in hun meststoffen te doen. ‘In hun grond zat amper zink, waardoor de gewassen ook weinig zink opnemen. Het toevoegen van zink heeft een dubbel effect: de boeren verdienen meer door een grotere oogst en kinderen krijgen meer zink binnen via groenten en onrechtstreeks via de veestapel.’
Betere afweer? Zink!
Kinderen hebben 5 milligram zink per dag nodig, vrouwen 8 milligram en mannen 11 milligram. Dat halen we vooral uit onze voeding. Onder andere rood vlees, gevogelte, vis, zeevruchten, volle granen, noten en zuivel zijn belangrijke bronnen van zink. Een evenwichtig voedselpatroon volstaat ruimschoots om je lichaam van zink te voorzien.
‘Zink verbetert ook het geheugen, het denkvermogen en kan vermoeidheid en stemmingswisselingen verminderen. Zink als voedingssupplement wordt aangeraden in de behandeling van allerhande huidproblemen. Bovendien is zink essentieel voor smaak en reuk, waardoor het als behandeling kan dienen na een coronabesmetting.’