Logo
Tijd Connect biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.

‘Voortdurende verbeteringen versterken onze organisatie’

Inge Schildermans, VP Operations EU/US bij Nyrstar

Wereldwijd werkt Nyrstar onafgebroken aan nieuwe optimalisaties en verbeteringen op het vlak van processen, energiebeheer, kosten, veiligheid en personeelsopleidingen. ‘Verspreid over onze sites lopen er momenteel een dertigtal grote en kleinere verbeterprojecten’, vertelt Inge Schildermans, Vice President Operations EU/US.

Een continue focus en doorvoeren van verbeteringen op het vlak van veiligheid, het energieverbruik optimaliseren om de klimaatdoelstellingen te overtreffen, meer zink en bijkomende kritieke metalen en mineralen puren uit huidige en nieuwe grondstoffenstromen: het zijn slechts enkele voorbeelden van de doelen die Nyrstar wereldwijd nastreeft via zijn Continuous Improvement-programma.

Om dit te realiseren werkt de zinksmelter in al zijn fabrieken met multidisciplinaire teams. ‘Gemiddeld lopen er vandaag op elk van onze sites een vijftal projecten die verbeteringen nastreven, via nieuwe aanpassingen en innovaties’, legt Inge Schildermans uit.

Advertentie

Grote impactvolle projecten

Zo is er een initiatief dat mikt op het winnen van meer zink uit concentraten. ‘De grondstoffenmarkt werkt als volgt: als we zinkconcentraten aankopen, betalen wij een prijs die overeenstemt met 85 procent van het daarin aanwezige zink. Hoe meer zink we uit die concentraten kunnen halen, hoe hoger onze inkomsten worden.’

Er is ook een project dat het rendement van de elektrolyse (de derde stap in het volledig geëlektrificeerde zinkproductieproces, waar het zink gevormd wordt) moet verbeteren, om daarbij minder energie te verbruiken. En er zitten ook kleinere opdrachten bij, zoals onderzoeken waarom een bepaalde pomp al viermaal defect gegaan is het voorbije jaar, en hoe dat in de toekomst voorkomen kan worden.

Een optimaler productieproces leidt vaak ook tot een efficiënter energieverbruik, kleinere reststromen en meer afgewerkte producten.

Inge Schildermans
VP Operations EU/US bij Nyrstar

‘In de praktijk kan het gaan over het aanpassen van een proces of vervangen van een onderdeel: iets wat relatief weinig investeringen vraagt, maar wel meteen een impact heeft op onze operaties en de continuïteit van onze processen. Maar er zijn ook vele omvangrijke projecten waar we hard aan werken. Ongeacht de grootte van het project is het doel om verbeteringen door te voeren die Nyrstar laten groeien.’

Meerdere niveaus

Elke Nyrstar-site heeft een eigen Continuous Improvement-superintendent die de projecten begeleidt. Teams bestaan uit procestechnologen, projectingenieurs, operatoren, leidinggevenden en veiligheidsspecialisten die zij aan zij werken. Soms zijn er ook kruisbestuivingen tussen teams van verschillende Nyrstar-vestigingen.

Inge Schildermans: ‘Zo worden verbeteringen die we willen realiseren, bekeken vanuit diverse invalshoeken en ontstaan er nieuwe, praktische oplossingen vanuit alle departementen en lagen binnen onze organisatie.’

Advertentie

Het succes van projecten wordt – afhankelijk van hun aard - wekelijks, maandelijks, trimestrieel of jaarlijks gemeten. Meestal gebeurt dat aan de hand van belangrijke prestatie-indicatoren (KPI's) zoals kostenbesparingen, productiviteitsverbeteringen, minder verspilling of defecten.

‘Idealiter realiseren projecten verbeteringen op meerdere niveaus’, besluit Schildermans. ‘In de praktijk leidt een beter productieproces meestal ook tot een efficiënter energieverbruik, kleinere reststromen en meer afgewerkte producten.’

Advertentie
Lees verder
Logo
Tijd Connect biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.