Logo
Tijd Connect biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.

‘Een private-equityspeler is een betrokken investeerder'

Robrecht Coppens en Thomas Lenné

Waarom kiest een onderneming voor private equity? En wat zijn de gevolgen? Thomas Lenné en Robrecht Coppens van advocatenkantoor Loyens & Loeff vertellen over voordelen, valkuilen en risico’s. ‘Een optimaal gestructureerde relatie leidt tot een win-winsituatie voor alle partijen.’

Loyens & Loeff Podcast - aflevering 3

Advertentie


Beluister op Spotify | Apple Podcast | Deezer | Stitcher | Megaphone

Private equity betekent letterlijk privaat vermogen: het is kapitaal van investeerders die buiten de aandelenbeurs financieel participeren in bedrijven en andere activa zoals vastgoed en infrastructuur. ‘Een private-equityspeler is een soort financiële instelling die kapitaal wil doen renderen in een zelfbepaalde investeringshorizon’, verduidelijkt Robrecht Coppens, vennoot Corporate / M&A bij Loyens & Loeff. ‘Tijdens die periode, gemiddeld een vijftal jaar, werkt deze speler actief samen met het management van een organisatie om een financiële meerwaarde te creëren.’

Actieve investeerder

Die meerwaarde kan er komen op verschillende manieren: bijvoorbeeld via bijkomende overnames, door in te zetten op groei, door kosten te verlagen of door onderdelen die niet goed functioneren af te stoten. Het grote verschil met een banklening? Een private-equityspeler is een betrokken investeerder, die expertise en ervaring deelt, toegang biedt tot liquiditeit en zijn netwerk, alsook een rol opneemt in de effectieve bedrijfsvoering en zodoende de besluitvorming of de opvolging van familiebedrijven en kmo’s kan professionaliseren. ‘Die betrokkenheid is een groot voordeel’, vertelt Thomas Lenné, vennoot Corporate / M&A bij Loyens & Loeff.

‘Alleen als alle neuzen in dezelfde richting staan, kan voor alle partijen een win-winsituatie ontstaan.’

Robrecht Coppens
vennoot Corporate / M&A bij Loyens & Loeff

Robrecht Coppens, vennoot Corporate / M&A bij Loyens & Loeff
Robrecht Coppens, vennoot Corporate / M&A bij Loyens & Loeff

Advertentie

Aan het einde van de tijdshorizon volgt dan een zogenaamde exit.  Daarbij verkoopt de private-equityspeler de participatie in het bedrijf (liefst met winst) aan een andere partij, of wordt het bedrijf naar de beurs gebracht.

Belgische families in het private equity-landschap

Er bestaan grofweg twee categorieën private-equityspelers. Er zijn de grote, internationale spelers met daarachter investeerders zoals pensioenfondsen,  verzekeraars of banken, die qua grootte onderling ook heel sterk kunnen verschillen. ‘Onder de grootste fondsen ter wereld heb je bijvoorbeeld CVC, Blackstone, Carlyle en Apollo. Zij halen via institutionele beleggers makkelijk tot tientallen miljarden dollars op’, zegt Thomas Lenné. Aan de andere kant van het spectrum zijn er kleinere, vaak gespecialiseerde of sectorspecifieke, fondsen die bedragen ophalen van bijvoorbeeld 5 tot 10 miljoen euro.

Er zijn ook individuele spelers. ‘Dat zijn investeerders met een meer permanente kapitaalbasis: High Net Worth Individuals of vermogende families’, zegt Robrecht Coppens. ‘Denk aan Marc Coucke (met Alychlo) of Filip Balcaen (met Baltisse) – een structuur waar maar één partij achter zit. Dat fenomeen zie je vrij vaak in België.’ Die spelers zijn zeer professioneel georganiseerd, heel erg vergelijkbaar met de traditionele private equity-fondsen. Ze hebben vaak meer vrijheid omdat ze zich niet hoeven te verantwoorden aan honderden investeerders en hun eigen investeringsfilosofie kunnen naleven.

'De betrokkenheid van een private equityspeler is een groot voordeel'

Thomas Lenné
vennoot Corporate / M&A bij Loyens & Loeff

Thomas Lenné, vennoot Corporate / M&A bij Loyens & Loeff
Thomas Lenné, vennoot Corporate / M&A bij Loyens & Loeff

Een onderneming die met een private-equityspeler in zee gaat, moet wel beseffen dat daardoor een complexe omgeving ontstaat, met verschillende partijen en belangen. ‘Die samenwerking moet op een goede manier uitgebalanceerd en gestructureerd worden’, zegt Thomas Lenné. ‘Dat doe je door je goed te informeren, veel gesprekken aan te knopen en te ontdekken of de chemie en de klik er zijn met de private-equityspeler. Alleen als alle neuzen in dezelfde richting staan, kan voor alle partijen een win-winsituatie ontstaan’, voegt Robrecht Coppens toe.

Met een private-equityspeler aan boord verandert ook de controle over het bedrijf. Want de investeerder wil zijn belangen verdedigen en verlangt inspraak in allerlei zaken. Ook daar geldt: goede afspraken maken goede vrienden. ‘Een goede deal is een gebalanceerde deal’, besluiten Thomas Lenné en Robrecht Coppens.

Advertentie
Lees verder
Logo
Tijd Connect biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.