‘Mag het ietsje meer zijn?’ Wat als niet uw slager, maar uw bank die vraag zou stellen bij elke transactie? En uw wisselgeld vervolgens slim belegt? Voor KBC-klanten wordt het binnenkort mogelijk.
We zitten vol goede bedoelingen maar stellen die uit wanneer we het gevoel hebben dat we er iets voor moeten opofferen of wanneer de weg ernaartoe te moeilijk lijkt. Mensen houden niet van administratieve formaliteiten, noch van vakjes aankruisen. Dit zien we in alle domeinen. Bijvoorbeeld in Duitsland: wanneer iemand zijn rijbewijs behaalt vraagt men de persoon een vakje aan te kruisen indien hij orgaandonor wil worden. In Oostenrijk vraagt men aan te kruisen wanneer men het niet wil worden.
Resultaat? Ongeveer 99 procent van de Oostenrijkers zijn donor tegenover 12 procent van de Duitsers. De gedragseconoom en Nobelprijswinnaar Richard Thaler vertaalde deze vaststellingen naar het spaargedrag van de Amerikanen. Wanneer hij hen vroeg of ze meer wilden sparen, gaven de meesten aan van wel, maar dat ze er geen ruimte voor hadden. Toen hij vroeg of ze bereid waren om beloftes te maken voor de toekomst, bijvoorbeeld om meer te sparen zodra ze een salarisverhoging zouden krijgen, kreeg hij wél respons. Het gevolg was dat na enkele jaren zijn onderzoeksobjecten gemiddeld 14 procent van hun loon opzij zetten.
Beleggen met wisselgeld
‘In België is het niet anders’, zegt Laurent Lamblin. ‘De overgrote meerderheid is ervan overtuigd dat ze meer geld moeten opzijzetten, maar geeft aan niet genoeg financiële ruimte te hebben.’ Een schril contrast met het feit dat een huishouden in België maandelijks gemiddeld 40 euro spendeert aan loterijbiljetten (bron: Lotto en NIS).
‘We ontdoen beleggen van zijn mystiek’
De grootste troef van “Beleggen Met Je Wisselgeld” is voor mij de laagdrempeligheid. Klanten krijgen op deze manier de kans om te proeven van beleggen. Wat zijn de voordelen? Wat zijn de resultaten? Het is het heel tastbaar en concreet: mensen kunnen eenvoudig via KBC mobile volgen wat ze die week hebben belegd. We ontdoen beleggen van zijn mystiek. Bovendien kost het maar een kleine moeite. Het is als de glazen pot met wisselgeld die vroeger op de kast stond, met het verschil dat dit nu onder de vorm van een beleggingsfonds is.
Op die manier hopen we meer mensen aan te zetten om geld opzij te zetten en niet enkel op een spaarrekening. Het is een van onze maatschappelijke verantwoordelijkheden als bank: goede financiële gewoontes te stimuleren. Veel mensen kennen het belang wel van sparen, en willen ook meer geld opzij zetten, maar het ontbreekt hen vaak aan financiële kennis. Het is onze rol om daar wat aan te doen. “Beleggen Met Je Wisselgeld” past perfect binnen deze missie.
Karin Van Hoecke, General Manager Digital Transformation bij KBC
‘Sparen en beleggen worden vaak als een verlies ervaren, een stukje consumptie dat we vandaag moeten opofferen. Daarbij vraagt het moeite: een afspraak maken bij de bank, vragenlijsten invullen… En dus stellen veel mensen het uit.’ Een extra belemmering is het hardnekkige misverstand dat je veel geld moet hebben om te beleggen. Hoewel het in tijden van lage rente meestal meer opbrengt dan sparen, hebben nog maar weinig Belgen de weg naar beleggen gevonden. Om de drempel te verlagen, lanceert KBC een innovatief product: “Beleggen Met Je Wisselgeld”.
Het principe is eenvoudig: terwijl klanten hun dagelijkse uitgaven en betalingen doen, rondt KBC de bedragen af naar de eerstvolgende volledige euro. Het verschil wordt belegd. De bedragen zijn zo klein, dat de klant er amper iets van merkt. Geen aanpassing van de levensstijl, geen drempel, geen extra moeite. ‘We willen bewijzen dat iedereen met een minimum aan inspanning geld opzij kan zetten’, klinkt het.
Geen gedoe
Allemaal goed en wel, maar hoe werkt dat precies? ‘Elke keer als u een transactie doet met uw bankkaart, wordt het bedrag naar boven afgerond. Het verschil - gemiddeld zo’n 0,38 euro - wordt meteen overgeschreven naar een beleggingsplan’, legt Lamblin uit.
‘Zodra een bedrag van 10 euro bereikt is, wordt het belegd in een dynamisch strategiefonds van KBC. ‘Omdat het gaat om heel kleine bedragen en we gespreid beleggen in de tijd, hebben we een fonds genomen dat past bij elk type belegger. Niet alleen beleggen op zich wordt zo vereenvoudigd, ook de administratieve rompslomp vooraf verdwijnt quasi volledig. ‘Klanten die willen beleggen met hun wisselgeld, hoeven slechts enkele stappen te doorlopen in KBC Mobile, onze mobiele app’, zegt Karin Van Hoecke, General Manager Digital Transformation bij KBC.
Vermits het geen advies is dient er geen risicoprofiel bepaald te worden. ‘We maken klanten natuurlijk wél duidelijk dat het om een belegging gaat, maar helder en eenvoudig. Het is de bedoeling dat ze het achteraf zelf op café kunnen uitleggen.’ Wie graag meer wilt beleggen, of toch nood heeft aan advies, kan gemakkelijk overschakelen op “Mobiel Beleggen Met Advies” - het mobiele adviestraject van KBC - of alsnog een afspraak maken in het KBC kantoor met één van onze experten of vanuit je zetel met KBC Live.
Klik maken
In de praktijk kunnen klanten binnenkort dus beleggen vanaf 1 eurocent, maar is dat wel de moeite? ‘Hoeveel iemand precies zal beleggen, hangt natuurlijk af van persoon tot persoon. Gemiddeld doen mensen zo’n 40 transacties per maand met hun bankrekening’, weet Van Hoecke. ‘Dat betekent dat je in een jaar tijd, zonder dat je het merkt, 150 à 200 euro opzijzet. Dat is toch al wat.’ Het uiteindelijke voordeel voor de klant, zo benadrukt zowel Van Hoecke als Lamblin, kan een pak groter zijn dan alleen het belegde bedrag.
‘Beleggen is als fietsen: zodra je de klik hebt gemaakt, ben je vertrokken’, zegt Lamblin. Beleggen Met Je Wisselgeld” neemt de drempel weg. Het maakt beleggen een pak toegankelijker. En zodra klanten de stap hebben gezet, is het gemakkelijker om de overgang te maken naar bijvoorbeeld pensioensparen of andere beleggingen. Allemaal zaken waardoor je waarschijnlijk meer uit je spaargeld kunt halen.’
3 DREMPELS NEERGEHAALD
‘Ik heb niet genoeg geld om te beleggen’
Veel mensen denken - ten onrechte - dat ze vermogend moeten zijn om te beleggen. Bovendien zijn ze doorgaans ook niet bereid om er dagelijkse consumpties voor op te offeren. “Beleggen Met Je Wisselgeld” maakt van de nood een deugd: voor elke uitgave zet u een klein deeltje opzij, al vanaf 1 eurocent. Omdat het om zeer kleine bedragen gaat, voelt u het niet. Maar veel kleintjes maken wel een groot geheel. Daarbij kan u met dit beleggingsplan genieten van de voordelen van gespreid beleggen in de tijd.
‘Ik heb geen zin in administratieve rompslomp’
Wie een deel van zijn spaargeld wilt beleggen, moet verplicht een aantal administratieve stappen doorlopen voor hij advies krijgt over de producten die het beste bij hem passen. Aan “Beleggen Met Je Wisselgeld” is zo goed als geen administratief traject verbonden. Het is eenvoudig, laagdrempelig en voor elke klant hetzelfde. Daardoor kon KBC er een kort, gestroomlijnd instapproces aan koppelen. Inschrijven via KBC Mobile kost u maximaal 2 minuten, opstart van de app inbegrepen en focust op een hoger potentieel.
‘Ik wil nergens aan vasthangen’
Sommige mensen voelen zich niet comfortabel als er maandelijks een vast bedrag van hun rekening verdwijnt of wanneer ze in één klap een grote som moeten investeren. Om die reden kunnen klanten op elk moment en met een simpele druk op de knop, de afrondingen van “Beleggen Met Je Wisselgeld” stopzetten. Ook wanneer uw rekening een