Wat is dat eigenlijk, een beleggingsverzekering? En past zo’n product ook in uw portefeuille?
Om goed te begrijpen hoe een tak23-product precies werkt, moeten we eerst het onderscheid maken met zijn beroemde collega tak21. Beide producten zijn juridisch gezien levensverzekeringen, maar er zijn toch enkele belangrijke verschillen. Een tak21-product is een spaarverzekering. Dat wil zeggen dat de verzekeringnemer mag rekenen op een gegarandeerd rendement, dat contractueel wordt vastgelegd. Tak23-producten zijn beleggingsverzekeringen. Er is geen gegarandeerd rendement: de premies worden belegd in een of meerdere fondsen en de opbrengst is onderhevig aan de markt. Aan tak23-beleggingsverzekeringen is altijd een zeker risico verbonden, maar daar staat wel een potentieel hoger rendement tegenover.
Hoe werkt het?
In de praktijk is een tak23-fonds heel gelijkaardig aan een gewoon fonds voor het beleggingsgedeelte. U investeert uw spaargeld in een of meerdere fondsen, waar het samen met geld van andere mensen wordt belegd volgens een vooraf bepaald beleggingsbeleid. U gaat met andere woorden gemeenschappelijk beleggen in een combinatie van aandelen, obligaties en cash. Voordelen van zo’n gemeenschappelijke belegging? De fondsen worden beheerd door professionele beheerders, waardoor u er zelf in principe niet naar hoeft om te kijken. Daarnaast zijn er kostenvoordelen, door het samen beleggen met meerdere mensen,en krijgt u een optimale risicospreiding. Bij een tak23-fonds zit er rond deze belegging nog een extra laag.
‘Een verzekeringsjasje als het ware’, zegt Christophe Van Loo, diensthoofd beleggingsverzekeringen bij KBC Verzekeringen. ‘Zo heeft een tak23-fonds in tegenstelling tot een belegging drie hoofdrolspelers: de verzekeringnemer, de verzekerde en de begunstigde. De verzekeringnemer is diegene die de polis onderschrijft. De verzekerde is diegene op wiens hoofd de verzekering wordt onderschreven en de begunstigde is diegene die de opbrengsten ontvangt als de verzekerde overlijdt of wanneer de vooraf bepaalde einddatum is bereikt.’
Successie & fiscaliteit
‘Een van de belangrijkste voordelen van een tak23-product is dat je een specifieke begunstigde kunt kiezen’, zegt Van Loo. ‘Dat komt vooral van pas als het erfrecht onvoldoende bescherming biedt. Een tak23-fonds biedt dan een handig alternatief voor een testament.’ Woont u bijvoorbeeld samen met uw partner, maar bent u niet getrouwd? Dan krijgt uw partner bij uw overlijden niet automatisch een deel van uw vermogen. Met een beleggingsverzekering kunt u, zonder tussenkomst van een notaris, toch uw partner beschermen. ‘Let wel, de wettelijke reserve van bepaalde erfgenamen moet altijd gerespecteerd worden’, benadrukt Van Loo. Nog een belangrijke troef bij erfenissen: na het overlijden van de verzekerde komen de gelden sneller vrij dan bij een bancaire belegging. Als u overlijdt, worden uw rekeningen en die van uw huwelijkspartner geblokkeerd. Zo kan de notaris uw vermogen, eventuele schulden en de begunstigden onderzoeken. Dit proces kan gemakkelijk enkele maanden in beslag nemen. Uw partner krijgt in de tussentijd wel leefgeld, maar het blijft een oncomfortabele situatie. ‘Een levensverzekering met specifieke begunstiging staat los van dit proces’, legt Van Loo uit.
‘Duidt u uw partner aan als begunstigde, dan hoeft die na uw overlijden niet te wachten op de notaris. Het geld is onmiddellijk beschikbaar.’ ‘Tak23-fondsen maken zelfs een extra bescherming van uw nabestaanden mogelijk’, vervolgt Van Loo. ‘Met een aanvullende overlijdensdekking, een soort extra optie, kan de verzekeringnemer (via een premie) het opgebouwde vermogen laten aanvullen tot een bepaald bedrag.’ Daarnaast is ook een procentuele overlijdensdekking mogelijk. Kiest iemand bijvoorbeeld voor een procentuele overlijdensdekking van 110 procent, dan krijgt de begunstigde minstens 110 procent van de reserve op het moment van het overlijden. Er zijn ook enkele fiscale redenen om een tak23-fonds op te nemen in uw portefeuille. ‘Beleggingsverzekeringen hebben een andere fiscale regeling’, legt Van Loo uit.
‘Zo betaalt u bij de instap in een tak23-fonds een verzekeringstaks van 2 procent, maar moet de begunstigde geen beurstaksen betalen bij de uitbetaling, en dat moet bij een belegging wel.’ Ook de meerwaardebelasting verschilt. Wordt bij een fonds het rendement vaak afgetopt door een roerende voorheffing, dan betaalt u bij een beleggingsverzekering die ernaar streeft 90% van de initiële inventariswaarde op einddatum te behouden, alleen roerende voorheffing als u het contract afkoopt binnen de eerste acht jaar. ‘Door beleggingsfondsen te combineren met beleggingsverzekeringen, doet een belegger aan fiscale risicospreiding. Geen overbodige luxe in het huidige onstabiele fiscale klimaat, want de fiscale behandeling kan in de toekomst steeds wijzigen.’
U woont samen en wilt uw partner vermogen nalaten
Het erfrecht biedt in dit geval geen bescherming om uw vermogen te doen belanden bij uw partner. Een beleggingsverzekering biedt een eenvoudig alternatief voor een testament. U sluit een tak23-product af bij uw verzekeringsonderneming, met uzelf als verzekerde en uw partner als begunstigde.
Bij uw overlijden wordt er onmiddellijk uitgekeerd aan uw vriend of vriendin. Houd wel altijd rekening houden met de rechten van uw reservataire erfgenamen, zoals uw kinderen.
U wilt vermogen nalaten aan uw kleinkind
Grootouders kunnen een beleggingsverzekering afsluiten, met hun kleinkind als verzekerde en twee begunstigden: de grootouder zelf als begunstigde bij overlijden en het kleinkind bij leven. Dit zorgt ervoor dat het kleinkind op de gekozen einddatum de uitbetaling ontvangt.
Overlijdt het kleinkind vroegtijdig, dan recupereert de grootouder het geld zonder dat er successierechten verschuldigd zijn. De grootouder blijft op deze manier heer en meester over de gelden.
U bent getrouwd en hebt jonge kinderen
Het erfrecht bepaalt dat een deel van uw vermogen naar uw kinderen gaat. Indien u jonge kinderen hebt, wordt uw geld geblokkeerd tot uw kinderen volwassen zijn. Door een beleggingsverzekering af te sluiten, zorgt u ervoor dat een deel van uw vermogen naar uw partner gaat bij uw overlijden. Wilt u zeker zijn dat uw partner over een bepaald bedrag kan beschikken? Dan kunt u een aanvullende dekking overlijden afsluiten.
Aan een tak23-fonds zijn altijd bepaalde risico’s verbonden. Is het product dan alleen geschikt voor beleggers met een dynamisch profiel? Zeer defensieve beleggers zijn inderdaad beter af met een tak21- product, maar binnen tak23 hebben we een uitgebreid aanbod voor zowel defensieve als dynamische beleggers, aldus Van Loo. Concreet biedt KBC een 20-tal tak23-fondsen aan zonder vervaldag. Die zijn gekoppeld aan zowel defensieve als dynamische fondsen.
Daarbij combineren we verschillende beheertechnieken voor een optimale risicospreiding. En ook jonge beleggers kunnen profiteren van de voordelen van dit soort tak23- beleggingsfondsen. Zij kunnen gespreid instappen met kleine bedragen via planmatig beleggen. Daarnaast brengt KBC maandelijks ook 2 à 3 tak23-fondsen op de markt die ernaar streven 90% van de initiële inventariswaarde op einddatum te behouden en met een vaste looptijd.
De grote troef van een tak23- fonds? We kunnen een persoonlijke toets toevoegen aan een belegging, besluit Van Loo. We kunnen het product zo aanpassen dat het past binnen specifieke successieplannen. Daarbij is het heel flexibel: de verzekeringnemer kan op elk moment de gekozen fondsen of begunstigde wijzigen of een aanvullende overlijdensdekking toevoegen.
Christophe Van Loo, diensthoofd beleggingsverzekeringen bij KBC Verzekeringen