De Multisignaal-aanpak, een innovatieve beheervisie van KBC Asset Management, streeft naar een herkenbare balans tussen opwaarts potentieel en neerwaarts risico. ‘Beleggers hechten aan opwaarts potentieel en neerwaarts risico niet noodzakelijk hetzelfde belang bij het nemen van een beleggingsbeslissing. Met deze beheervisie houdt KBC Asset Management rekening met dergelijk buikgevoel van de klant.’
Klassiek wordt het risico van een belegging benaderd als de mate waarmee de belegging tussentijds in waarde kan wijzigen, zowel opwaarts als neerwaarts. De schommelingsgraad waar een klant zich gemakkelijk bij voelt, bepaalt dan de verhouding tussen aandelen en obligaties in de portefeuille. ‘Aandelen zijn marktgevoeliger dan obligaties, dus hoe groter de risicotolerantie van de klant, hoe groter het gewicht van aandelen. Op termijn mag de klant in ruil een hoger rendement verwachten’, verduidelijkt Jürgen Vandenbroucke, hoofd innovatie bij KBC Asset Management.
Deze redenering vormt sinds de jaren 50 de fundering van de zogenoemde profielfondsen: beleggingsoplossingen die gespreid beleggen in verschillende activa, met een verhouding aangepast aan het risicoprofiel van de klant, gaande van defensief tot zeer dynamisch.
Buikgevoel
Wie zijn geld wil beleggen, krijgt dus in de eerste plaats de vraag hoeveel risico hij wil nemen voor hogere potentiële opbrengsten. ‘De kern van deze methode, namelijk dat risico en rendement hand in hand gaan en dat we gediversifieerd moeten beleggen tussen activa om het risico te beperken, vormt de hoeksteen van goed portefeuillebeheer, aldus Vandenbroucke.
‘Maar de benadering gaat voorbij aan het emotionele aspect van beleggen.’ Uit academisch onderzoek blijkt dat beleggers opwaartse en neerwaartse schommelingen niet als gelijkwaardig ervaren. ‘Klanten liggen veel meer wakker van tussentijdse verliezen dan van tussentijdse winsten op hun portefeuille’, benadrukt Vandenbroucke.
Met de Multisignaal-aanpak ontwikkelde KBC Asset Management een beheervisie die rekening houdt met dat buikgevoel van veel beleggers. ‘Er bestaat niet zoiets als de ideale verhouding tussen opwaarts potentieel en neerwaarts risico. Een zinvolle belegging is in de eerste plaats een belegging die past bij de situatie en wensen van de klant.’
Extra diversificatie
Hoe werkt het precies? ‘De Multisignaal-aanpak voegt een extra niveau van diversificatie toe’, verduidelijkt Karel Maesenaere, productontwikkelaar bij KBC Asset Management. ‘Naast de combinatie van activa zoals aandelen, obligaties, liquiditeiten en vastgoed om het risico te spreiden, combineren we ook verschillende beheertechnieken om te diversifiëren op de emotionele dimensie.’ Concreet brengt de Multisignaal-aanpak drie technieken samen.
De klassieke beleggingsstrategie van KBC Asset Management vormt de basis. ‘Onze specialisten en economen analyseren maandelijks de financieel-economische ontwikkelingen en vooruitzichten van specifieke regio’s, sectoren en thema’s’, aldus Maesenaere. ‘Die inzichten vertalen ze in een selectie van activa, op maat van de profielfondsen.’
Die fundamentele beleggingsstrategie wordt in Multisignaal-oplossingen aangevuld door twee beheertechnieken die gebaseerd zijn op een wiskundig model.
De eerste techniek kan tijdelijk zorgen voor een extra boost in de portefeuille door prestaties van aandelen en obligaties in het recente verleden te evalueren en tijdelijk extra in te zetten op de best presterende activa. Zo kunnen beleggers profiteren van trends in de markt.
De tweede techniek kan tijdelijk de rem opzetten. Krijgt de markt een klap, dan zet deze techniek beleggingen met een hoog risico (bijvoorbeeld aandelen) om in activa met weinig risico (liquiditeiten).
‘Omdat de Multisignaal-aanpak deze drie invalshoeken combineert, zijn we in staat om te diversifiëren op het vlak van emotionaliteit, zegt Maesenaere. ‘En daar kunnen heel veel klanten zich in herkennen.’
Multisignaal combineert drie beheertechnieken
Open strategie
De Open Strategie is fundamentele analyse. Economen en analisten evalueren maandelijks via een gedisciplineerd proces de financieel-economische ontwikkelingen en vooruitzichten van specifieke regio’s, sectoren en thema’s. Die inzichten vertalen ze in een beleggingsstrategie, die de verhoudingen van activa bepaalt voor de profielfondsen.
Tijdelijke boost
Naast de fundamentele analyse doet KBC Asset Management ook een beroep op modelgestuurde technieken. Eén dergelijke techniek evalueert de waarde-evolutie van activa over het recente verleden en speelt in op marktontwikkelingen: de best presterende activa worden bijgekocht, slecht presterende worden verkocht.
Tijdelijke rem
Deze techniek werkt als een parachute: daalt de markt, dan wordt het signaal gegeven om voorzichtiger te beleggen. Meer risicovolle activa (aandelen, vastgoed of obligaties) worden verkocht en omgezet in liquiditeiten.
Rendement?
Vandenbroucke legt de finesse van de nieuwe beheervisie uit met een metafoor. ‘De klassieke profielfondsen kun je vergelijken met een foto: je bent defensief of dynamisch en dat bepaalt de verhouding tussen activa. De Multisignaal-oplossingen zijn meer als een film: de verhouding tussen aandelen, obligaties, cash en andere activa staat continu in beweging.
Deze tussentijdse aanpassingen worden gedreven door de mate waarin de extra boost en de rem worden geactiveerd, afhankelijk van de emotionaliteit.’ Maar dreigt deze extra aandacht voor het neerwaartse risico het opwaarts potentieel niet te hypothekeren? ‘Om een onzekere toekomst het hoofd te bieden, is het belangrijk dat de klant zich kan vinden in de balans tussen opwaarts potentieel en neerwaarts risico’, zegt Vandenbroucke.
‘Klanten kunnen hun gerealiseerd rendement trouwens ondersteunen door op het juiste moment op de rem te staan en uit de markt te stappen als die zakt. En dat is precies wat één van de Multisignaal-technieken ambieert.’
‘Daarbij is de Multisignaal-aanpak niet volledig gericht op het vermijden van neerwaarts risico’, nuanceert Maesenaere. ‘De techniek die toelaat om de best presterende activa extra in de verf te zetten, zorgt ervoor dat actief ingespeeld kan worden op trends, zodat de portefeuille nooit volledig uit de markt stapt.’
Duurzaam alternatief
Voor wie is deze innovatieve beheervisie interessant? ‘Voor iedereen die in zijn zoektocht naar opwaarts potentieel wakker ligt van tussentijds neerwaarts risico,’ zegt Vandenbroucke.
‘Sommige klanten hebben een grote buffer en kunnen neerwaartse schommelingen financieel én emotioneel overbruggen in ruil voor een hoger verwacht rendement op lange termijn. Maar andere klanten hechten proportioneel meer belang aan het vermijden van neerwaarts risico. Het academisch onderzoek waar we eerder naar hebben verwezen, toont aan dat deze laatste klanten de meerderheid uitmaken.’
Omdat Multisignaal zowel defensieve als dynamische beleggers aanspreekt, ontwikkelde KBC Asset Management oplossingen op maat van beide risicoprofielen. Er is zelfs een duurzame variant en een verzekeringsproduct. ‘Beleggingsoplossingen ontwikkelen op maat van de klant, daar streven we naar’, besluit Maesenaere.
‘Het hoofd en de buik gaan hand in hand’
Uit onderzoek blijkt dat veel klanten in hun zoektocht naar opwaarts potentieel relatief meer belang hechten aan het vermijden van neerwaarts risico. Ze willen beleggingsoplossingen die gewapend zijn tegen verschillende marktomstandigheden. Met de Multisignaal-aanpak zijn we erin geslaagd dat buikgevoel te vertalen in zinvolle en goede beleggingsoplossingen.
Dat geeft enorm veel voldoening. Niet alleen omdat we de eerste in België zijn die deze innovatieve beheervisie gebruiken. Maar ook omdat deze visie bewijst dat gediversifieerd en evenwichtig beleggen perfect kan samengaan met het emotionele aspect van beleggen. Dit is een nieuwe, belangrijke stap in de zoektocht naar oplossingen die dichter bij de klant staan.
Jürgen Vandenbroucke, hoofd innovatie bij KBC Asset Management