Beleggingshypes komen en gaan. Van 3D-printing tot metaverse, en van blockchain tot NFT’s: sommige trends breken nooit echt door. Maar andere worden snel een vaste waarde. AI behoort ontegensprekelijk tot die laatste categorie. Toch doen slimme beleggers er goed aan om voorbij de klassieke AI-aandelen zoals de Magnificent Seven te kijken. Een verkenning.
Elke belegger streeft een zo hoog mogelijk rendement met een zo laag mogelijk risico na. Traditionele succesfactoren hierbij zijn momentum, kwaliteit, groei, waarde, marktkapitalisatie en lage volatiliteit.
‘De jongste twee jaar is het vooral AI die mee surft op momentum, kwaliteit en groei. En de aandelen die daar vooral van profiteerden, zijn de Amerikaanse techgiganten’, vertelt Joris Franck, Portfolio Manager bij KBC Asset Management.
‘Zij domineren het AI-landschap en leverden beleggers al mooie koerswinsten op. Vooral Nvidia spant de kroon met een koersexplosie van ruim 1.000% in twee jaar. Maar de vraag is: hoelang kunnen zij deze groei nog volhouden? Beleggers die enkel naar de Magnificent Seven kijken, zullen andere opportuniteiten mislopen.’
Zijn beloftes AI-reuzen hard genoeg?
Spreiding is essentieel bij beleggen, en zeven aandelen binnen één thema biedt beslist te weinig diversificatie. ‘Zeker omdat deze zeven al sterk vertegenwoordigd zijn in generieke indexen en portefeuilles. Ze maken samen liefst een derde uit van de S&P 500’, legt Tom Simonts uit, Senior Financial Economist bij KBC Groep.
Hoewel de Magnificent Seven de AI-revolutie aanvoeren, ligt het grootste potentieel volgens ons in het peloton.
‘Bovendien verbranden deze bedrijven momenteel miljarden aan AI-ontwikkelingen; Microsoft, Amazon, Alphabet en Meta alleen al investeren samen 200 miljard USD per jaar.
Tot nu toe heeft dit echter amper meetbaar rendement opgeleverd. De vraag blijft dus: wanneer zullen die investeringen vruchten afwerpen? Of gebeurt dit misschien helemaal niet?
Vooralsnog is daar geen eenduidig antwoord op’, aldus Simonts. Zeker bij disruptieve technologieën blijkt de groei vaak langzamer dan initieel voorspeld.
‘Bovendien hebben deze bedrijven al een flinke koersstijging achter de rug, en de hoge verwachtingen zorgen ervoor dat zij zich weinig slippertjes kunnen veroorloven’, vervolgt Simonts.
‘Bijkomende zorgen zijn de kritische vragen over hun monopoliepositie en de vele rechtszaken die op hen afkomen.’
Potentiële AI-kampioenen buiten de spotlights
‘Hoewel de Magnificent Seven de AI-revolutie aanvoeren, ligt het grootste potentieel volgens ons in het peloton’, stelt Franck. 'Hier vinden we bedrijven die wel profiteren van de AI-ontwikkelingen, met aantrekkelijke waarderingen en zonder de zware investeringslast van de techgiganten. De werkelijke winnaars van AI zijn mogelijk bedrijven die niet direct betrokken zijn bij het ontwikkelen van AI-modellen, maar wel bouwen aan de AI-toepassingen, alsook de infrastructuur en ondersteuning bieden die essentieel zijn voor verdere groei van deze technologie.’
- Softwarebedrijven: ServiceNow en Salesforce hebben bijvoorbeeld al AI-agents ontwikkeld die bedrijven helpen met automatisering. Deze AI-agents kunnen repetitieve taken overnemen, beslissingen nemen op basis van data, en processen efficiënter maken.
- IT-services: Niet elk bedrijf heeft de expertise om AI-toepassingen te ontwikkelen of te integreren. IT-dienstverleners zoals Accenture voorzien hierin.
- Andere halfgeleiderbedrijven: Hoewel Nvidia de bekendste speler is, zijn er andere spelers zoals Broadcom en Marvell die ook profiteren van de groeiende vraag naar AI- datacenterchips.
- Fabrikanten van apparatuur voor halfgeleiders: AI-toepassingen vereisen geavanceerde productieapparatuur, en bedrijven zoals ASML spelen hierin een cruciale rol.
- Hardwareleveranciers: Grote datacenters en AI-infrastructuur hebben servers en opslag nodig. Dell maakt niet alleen laptops, maar ook servers die AI-datacenters aandrijven.
- Energieproducenten: AI-datacenters verbruiken enorme hoeveelheden energie, wat ruimte biedt voor stroomproducenten.
Wie zoekt die vindt?
AI zal op termijn ongetwijfeld een impact hebben op alle sectoren en iedereen. Van de wijnboer in Frankrijk die AI inzet om vroegtijdig ziektes in zijn wijngaarden op te sporen, tot de autofabrikant in Japan die AI gebruikt om zelfrijdende technologieën te ontwikkelen.
Het is nog niet te laat om op de AI-trein te springen, maar misschien verandert u best wel van wagon.
‘Hoewel de Magnificent Seven een belangrijke rol spelen in de AI-revolutie, is het voor beleggers cruciaal om verder te kijken dan deze usual suspects en te diversifiëren. Het is nog niet te laat om op de AI-trein te springen, maar misschien verandert u best wel van wagon’, besluit Tom Simonts.
‘En zoals altijd geldt: beleg met kennis van zaken, laat u goed adviseren en denk op de lange termijn. De AI-revolutie is nog maar net begonnen, en de echte winnaars zijn mogelijk nog niet ontdekt.’