Wat leeft in de maatschappij, zien we ook bewegen op de beurs. De race naar het coronavaccin heeft de groeiende aandacht voor gezondheidszorg een serieuze boost gegeven. En wie coronavaccin zegt, zegt biofarma. Belgische biofarma bij uitstek, want we spelen op topniveau. Als belegger kun je meeprofiteren van de opportuniteiten die de biofarma te bieden heeft.
Megatrends zoals de vergrijzing, de klimaatverandering of de opmars van data staan centraal in een nieuwe reeks ‘thematisch beleggen’ van vermogensbeheerder KBC Asset Management. Deze trends geven onze maatschappij en dus ook onze economie de komende decennia structureel vorm.
Om thematisch beleggen dichter bij onze leefwereld te brengen, worden bedrijven geclusterd volgens hun maatschappelijke rol, zoals bijvoorbeeld zorg en gezondheid. Een meer defensieve sector die in tijden van onzekerheid op de beurs opnieuw in het vizier komt van veel beleggers.
Potentieel van biofarma
Biofarmabedrijven, waar de focus ligt op de ontwikkeling van geneesmiddelen, verdienen de aandacht van beleggers. Welke richting de economie ook uitgaat, medicatie blijft broodnodig.
Het potentieel is enorm, omdat biofarma ondersteund wordt door megatrends zoals de vergrijzing en technologische innovatie.
‘Biologische geneesmiddelen maken momenteel al een derde uit van de totale geneesmiddelenverkoop. En het potentieel is enorm, net omdat biofarma ondersteund wordt door megatrends zoals de vergrijzing en technologische innovatie‘, zegt Liesbeth Van Rompay, financieel analist bij KBC Asset Management.
Meer weten over thematisch beleggen?
Ontdek het op kbc.be/thematisch-beleggen
‘Het grootste voordeel van biologische geneesmiddelen is dat ze specifieker en dus ook potentieel beter werken, met minder bijwerkingen, in vergelijking met chemische geneesmiddelen. Het productieproces is complexer, duurder en langer, maar de structurele variatie die we bij biologische geneesmiddelen zien, maakt ook dat ze beter beschermd zijn tegen generieke competitie. Een voordeel voor de fabrikant, en dus ook voor de belegger.'
Expertise van eigen bodem
België staat beduidend sterk op het vlak van biofarma. De belangrijkste biofarmaceutische bedrijven zijn actief in ons land. En met de productie en export van meer dan 700 miljoen coronavaccins heeft België zijn leiderschap en expertise op het vlak van gezondheid en innovatie meer dan bevestigd.
Actief beheer biedt een serieuze meerwaarde voor beleggers, zeker in de wereld van biofarma, waar alles snel kan gaan.
Dat succes is het resultaat van vele jaren investeren in onderzoek en ontwikkeling. Waarde creëer je door te innoveren. België kent bovendien een sterk ondersteunend ecosysteem dat zowel de grote namen uit de farmawereld als de kleinere spelers, de academische wereld en de overheid met elkaar verbindt.
Voeg daar een grote vijver met talent aan toe, gevoed door twaalf universiteiten en zeven universitaire ziekenhuizen, en een indrukwekkende expertise, en je begrijpt wat ons land zo aantrekkelijk maakt voor investeringen.
Risicospreiding
Beleggen in biofarma kan via individuele aandelen. Zo kun je specifiek kiezen voor één bepaald bedrijf. Het nadeel is dat je weinig tot geen risicospreiding hebt. Zeker bij de kleinere biotechbedrijven met een beperkt aantal producten in de pijplijn, is dat risico niet te verwaarlozen. Het is erop of eronder.
Grotere biofarmabedrijven, met productportefeuilles die beter gespreid zijn, of bioprocessing bedrijven, die minder direct blootgesteld zijn aan pijplijnrisico, zijn mogelijk veiliger opties. Ook indextrackers bieden een betere spreiding.
Beleggingsfondsen met een ruimere focus op gezondheidszorg passen eveneens in dat rijtje. ‘Ze bieden beleggers een interessante groeimarkt aan, ondersteund door verschillende grote maatschappelijke trends. Maar wel met de nodige spreiding en met ruimte voor actief beheer. Dat actief beheer biedt een serieuze meerwaarde voor beleggers, zeker in de wereld van biofarma, waar alles snel kan gaan’, aldus Liesbeth Van Rompay.