Een ogenschijnlijk schoon oppervlak kan nog vol bacteriën zitten, beschermd onder een taaie film die gewone ontsmettings- en reinigingsmiddelen niet klein krijgen. Realco ontwikkelde een bestrijdingsmiddel dat daarin wel slaagt.
Onzichtbaar voor het blote oog, kan rond bacteriën een beschermende matrix zitten. Dit broeinest van bacteriën, beschermd door deze organische matrix is wat men de biofilm noemt. ‘Klassieke reinigings- en ontsmettingsmiddelen raken niet door die sterke bast. De bacteriële biofilms kunnen zich dan ontwikkelen en besmettingshaarden creëren. Wij hebben nu een enzymatisch middel dat de biofilm vloeibaar maakt, zodat je hem kunt afvoeren. Het middel is bijzonder sterk, en bovendien onschadelijk voor het milieu’, beschrijft Gordon Blackman, afgevaardigd bestuurder van Realco. Het bedrijf uit Louvain-la-Neuve ontwikkelde als eerste reinigingsproducten op basis van enzymen en is ook wereldleider op dit gebied. De enzymen reinigen grondig wat het desinfecteren bevordert. ‘Onze biofilmbestrijder reinigt echt en richt zich specifiek op die taaie biofilms.’
Onzichtbare resten
Maar hoe breng je het product aan de man? Want voedingsbedrijven en restaurants zien na een klassieke ontsmettingsbeurt een schoon oppervlak. Realco helpt om een hoger niveau van hygiëne bereiken. ‘Dus ontwikkelden we ook een biofilmdetectiekit. De blauwe vloeistof maakt de biofilms zichtbaar’, legt Gordon Blackman uit. Hij commercialiseert nu, samen met de detectiekit, twee enzymatische oplossingen: Biorem voor de voedingsproducenten en de Biofilmsbehandeling Keuken voor grootkeukens.
‘Restaurants en producenten van voedingsmiddelen als kaas of vlees beseffen nu dat de klassieke zuivering de biofilms onaangeroerd laat. Wij toonden onze oplossing aan de internationale agrovoedingssector en die reageert zeer geïnteresseerd. Want dit helpt hen om veel hygiënischer te produceren, met alle duurzame en economische voordelen. Bij de grootste melk- en yoghurtproducent gaan we de fabrieken ‘s nachts decontamineren. Maar we kunnen ook de levensduur van voeding verlengen. Zo blijft een potje garnalen geen week, maar zeker tien dagen vers en verkoopbaar. Anderzijds maakt het gebruik van de enzymen een doeltreffende en gecontroleerde desinfectie mogelijk.
15 jaar onderzoek
De biofilmbestrijder werd van 2004 tot 2008 ontwikkeld, de detectiekit daarna tot 2011. ‘We hebben vijftien jaar lang alle marges compleet in onderzoek en ontwikkeling gestoken. Onderweg vroegen we een octrooi aan, maar het duurt ook lang om dat te krijgen. De definitieve toekenning komt er binnenkort aan, wellicht ook voor de kit. Ondertussen zit de commercialisering in de lift. Er bestaat gewoon niets gelijkaardigs, waar ook ter wereld.’
Realco staat dan ook voor een fikse uitbreiding. Het bedrijf, dat voornamelijk nog een familiezaak is, telt iets meer dan 40 medewerkers en boekt een omzet van 8 miljoen euro, die tot nu jaarlijks met 10 à 15 procent groeit. ‘De groei moet gezond blijven en de winst investeren we altijd weer in ontwikkeling. Maar nu staan we wel op een trampoline’, beseft Gordon Blackman.