Logo
Tijd Connect biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.

‘De technologische vooruitgang van de diagnostiek vraagt veelzijdige profielen'

Julie Piessevaux en Federica Meneghesso

De coronapandemie heeft een gigantische nood aan tests gecreëerd. Om het virus op te sporen, om onze immuunrespons te meten, om de ontwikkeling van de vaccins te ondersteunen. De diagnostische vooruitgang is enorm, net als de digitalisering. Nu moeten we die kennis ten dienste stellen van onze gezondheidssystemen. Met de steun van gekwalificeerde ingenieurs, verduidelijkt Federica Meneghesso, Customer Support Director bij Roche Diagnostics.

De pandemie heeft aangetoond hoe onmisbaar een stevige en gediversifieerde diagnose-infrastructuur is voor onze gezondheidssystemen. En bij uitbreiding voor onze economieën. Kunnen we de volksgezondheid vooruit helpen met de kennis die we opgedaan hebben?

Federica Meneghesso: ‘Kwalitatieve gezondheidszorg verkrijg je dankzij kwalitatieve informatie. Een diagnostische test uitgevoerd op een klein bloed-, urine- of weefselstaal bezorgt ons de informatie op basis waarvan artsen de ziekte kunnen behandelen. Als testen vandaag in 70 procent van de klinische beslissingen een rol spelen, vertegenwoordigen ze slechts 2 procent van de globale kost van de gezondheidszorg.

Advertentie

De pandemie heeft ons bewust gemaakt van het belang van diagnostiek voor de preventie en opvolging van ziektes. De lessen die we geleerd hebben en de tools die we ontwikkeld hebben moeten we nu inzetten op bijvoorbeeld cardiovasculaire aandoeningen, één van de meest voorkomende doodsoorzaken. De landen met de meest geavanceerde gezondheidsinfrastructuur – vooral op het vlak van diagnostiek en digitalisering van de diensten – zijn beter omgegaan met de noodtoestand en konden tegelijk de andere pathologieën blijven opvolgen. Dat is dankzij testen die een betere opvolging van de getroffen patiënten toelaten, waardoor de behandeling indien nodig kan worden aangepast.

De analyse van de biomarkers is centraal geworden in bijvoorbeeld oncologie, cardiologie en vrouwengeneeskunde. Met de ongelooflijke vooruitgang in de moleculaire biologie, kunnen we behandelingen meer en meer doelgericht maken, in functie van de genetische mutaties van een tumor. We zagen een patiënt met blaaskanker die op geen enkele behandeling reageerde en een prognose kreeg van enkele weken, toch verbeteren met zelfs een daling van de kans op herval.

De genetische profilering van de tumorcellen had namelijk aangetoond dat hij een therapie nodig had die meestal wordt gebruikt om borstkanker te behandelen. Nu gaat alles goed met hem. Dergelijke gevallen verrijken de databank die in de toekomst, dankzij artificiële intelligentie, de klinische beslissingen van de oncologen kan ondersteunen.’

Eén van onze jonge collega’s ging onlangs een maand naar Tahiti.

Federica Meneghesso
Customer Support Director chez Roche Diagnostics

De hoeveelheid beschikbare medische informatie verdubbelt elke tachtig dagen. Hoe kan deze zondvloed aan informatie de patiënt ten goede komen?

Federica Meneghesso: ‘Het zijn precies de diagnostische tests die de complexiteit omzetten in zekerheid, in het voordeel van de patiënten, de verzorgers en de gezondheidssystemen. De digitalisering levert ontelbaar veel voordelen op en verbetert de kwaliteit van de aanpak.

Advertentie

Een voorbeeld? De longitudinale studies, die patiëntgegevens opvolgen over het hele systeem en over alle regio’s heen, bieden de mogelijkheid om ‘cohorten’ samen te stellen die helpen te voorspellen hoe een patiënt zal reageren op een bepaalde behandeling. Artificiële intelligentie en machine learning spelen een voortrekkersrol in die processen, onder andere helpen ze de pathologen bij de analyse van een staal. De evaluatie van de behandelingen verfijnen helpt de doeltreffendheid van het gezondheidssysteem te verbeteren en de kosten te beperken. En dus het systeem te verduurzamen.’

Wat zal deze vooruitgang – automatisering, digitalisering, integratie – betekenen voor de laboratoria en voor de patiënten? 

Frederica Meneghesso, Customer Support Director bij Roche Diagnostics Belgium
Frederica Meneghesso, Customer Support Director bij Roche Diagnostics Belgium

Federica Meneghesso: ‘Automatisering en digitalisering zorgen ervoor dat systemen met elkaar in verbinding komen zodat ze gestructureerd ‘met elkaar kunnen praten’:  dan kunnen we de diagnose baseren op labotesten, beeldvorming, onderzoeken en klinische verslagen, alles wat een zo volledig mogelijk beeld geeft van de toestand van de patiënt.

Dat is het principe van het Integrated Core Lab vanRoche, spitstechnologie ten dienste van de patiënt, zowel in het lab als in het ziekenhuis, de dokterspraktijk tot thuis bij de patiënt. En dat alles met respect voor de striktste vereisten op het vlak van de gegevensbescherming en de continuïteit van de dienstverlening. In het laboratorium beperkt de interconnectie van toestellen en sectoren het risico op fouten en verbetert ze de algemene kwaliteit van de dienstverlening aan de patiënt. Wij ontwikkelen gepersonaliseerde opvolgingstools, zoals een app voor diabetici.

Deze individualisering is trouwens een fundamentele trend. De gestandaardiseerde aanpak heeft zijn tijd gehad: de geneeskunde van de toekomst zal gebaseerd zijn op preventie, vroegtijdige opsporing, diagnostiek. En dat wordt van nog groter belang met de vergrijzing, het feit dat de gezondheidskosten niet mogen ontsporen en het tekort aan zorgpersoneel. We hebben geïntegreerde, doeltreffende, betrouwbare en snelle oplossingen nodig. Onze analisten kunnen honderden testen tegelijk behandelen, soms in enkele minuten.’

Technologie ten dienste stellen van de gezondheid is enorm dankbaar.

Julie Piessevaux
People and Culture Business Partner bij Roche Diagnostics
Julie Piessevaux, People and Culture Business Partner bij Roche Diagnostics
Julie Piessevaux, People and Culture Business Partner bij Roche Diagnostics

Julie Piessevaux: ‘De automatisering en de interconnectie van de systemen zullen exponentieel blijven stijgen, doorheen het hele gezondheidstraject, tot thuis bij de patiënt. Met een continu verbeterde personalisatie. Vandaar het belang om de juiste profielen aan te trekken voor IT, robotica, AI, gegevensbescherming, energie-efficiëntie, enz.

We zien een mutatie van die functies, die almaar breder en veelzijdiger worden. Onze ingenieurs blijven hun hele leven lang studeren, we bieden hen een omgeving waarbinnen hun leiderschapscapaciteiten zich snel kunnen ontwikkelen.

Er is ook flexibiliteit: wie dat wil, kan internationaal werken. Een van onze jonge collega’s ging onlangs een maand naar Tahiti om systemen te onderhouden die normaal gezien worden gecontroleerd door een Nieuw-Zeelandse ploeg. Maar die zat vast met covid. We waken trouwens zorgvuldig over het evenwicht tussen de geslachten en de diversiteit van onze teams. Op deze Internationale Dag van de Vrouw en een maand voor de Internationale Dag van Vrouwen en Meisjes in de Wetenschap is dat een belangrijke boodschap!’

‘Voor onze mensen is ook onze maatschappelijke rol van groot belang. Onze ingenieurs waarderen onze innovatiecultuur, onze uiterst rijke pipeline, zowel op het gebied van diagnose als van behandeling, en de reikwijdte van de domeinen waarin we actief zijn.

Bovendien combineert ons bedrijf de slagkracht van een multinational -  100.000 medewerkers en 13  miljard euro investering in Research & Development - met de agile teamgeest van een start-up. Maar het allerbelangrijkste is zingeving: wie de meest geavanceerde technologie ten dienste kan stellen van de menselijke gezondheid, ervaart een enorme voldoening.’

Vacatures

Ontdek hier alle vacatures

Advertentie
Logo
Tijd Connect biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.