Logo
Tijd Connect biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.

Wat gisteren vooruitstrevend was, is vandaag realiteit

Gunter Servaes, ingenieur technische dienst bij Jan De Nul Group

Ingenieur Gunter Servaes werkt als projectmanager vessel construction op de nieuwbouwafdeling van de technische dienst bij Jan De Nul. Daar ontwerpt en bouwt hij nieuwe installaties en schepen. ‘Een schip moet twintig tot dertig jaar meegaan. De keuzes die we maken, gaan meerdere decennia mee. Veel toekomstgerichter wordt het niet’, vertelt hij glimlachend.

‘Voor het plaatsen van windmolens op zee werken we tot nu toe met zogenaamde jack-up schepen: zo’n schip heeft vier tot zes poten, die het vervolgens laat zakken op de plaats waar de windmolen moet komen. Het schip komt daardoor boven de waterlijn te staan, waardoor het geen last meer heeft van de golven of stroming.’

 Met de Voltaire neemt Jan De Nul Group binnenkort zo’n reusachtig nieuw jack-up schip in de vaart, maar de offshore-markt evolueert zo snel dat het bedrijf voortdurend uitkijkt naar nieuwe oplossingen.

Advertentie

 Les Alizés

Het nieuwste paradepaardje van de nieuwbouwafdeling is het kraanschip Les Alizés, waarvoor Gunter verantwoordelijk is. ‘De windmolens op zee worden steeds groter en de zones die het dichtst bij de kust liggen en het best bereikbaar zijn, geraken volgebouwd. Dat creëert nieuwe uitdagingen. Les Alizés, dat medio volgende jaar opgeleverd wordt, is ons antwoord daarop’, zegt Gunter.

Het 240 meter lange schip zal een enorme transportcapaciteit en een kraan met een hijsvermogen van liefst vijfduizend ton aan boord hebben. Hierdoor kan het, onafhankelijk van de zeebodem, zware funderingen van honderd meter lang of meer in zee neer laten dalen.

‘De keuzes die we maken, gaan meerdere decennia mee. Veel toekomstgerichter wordt het niet.’

Gunter Servaes
ingenieur technische dienst bij Jan De Nul Group

‘Dankzij zijn transportcapaciteit en veelzijdige kraan, zorgt Les Alizés voor meer economische rendabiliteit. Bovendien kan het schip worden ingezet op plaatsen waar jack-ups moeilijker inzetbaar zijn. Op termijn dromen we ervan om met dit schip niet enkel funderingen maar ook windmolens te plaatsen’, zegt Gunter.

Advertentie

Het nieuwe schip is ook om andere redenen een gamechanger. Het is een hybride schip met ultra-lage uitstoot, en bijzonder future-proof. ‘De ingebouwde batterijtechnologie, plus de tweefasige filtering van uitlaatgassen verminderen de uitstoot van de motoren aanzienlijk, waardoor we ook de ecologische voetafdruk van de installatie van windmolens sterk verkleinen. Dankzij deze groene technologieën aan boord, die enkele jaren geleden nog nergens stonden, reduceren wij onze uitstoot van CO2, stikstof en fijnstof ingrijpend. Dit is misschien wel het leukste van mijn job: wat gisteren nog vooruitstrevend was, is vandaag gewoon realiteit.’

Advertentie
Lees verder
Logo
Tijd Connect biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.