Logo
Tijd Connect biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.

Belg is klaar voor nieuwe betaalmethoden

De sterke groei van contactloos betalen sinds de start van de coronacrisis heeft de Belg nog vertrouwder gemaakt met mobiel betalen. Zelfs betalen zonder pincode zit in de lift.

De Belg staat meer dan ooit open voor alternatieve betaalmanieren. Dat blijkt uit het Grote Bancontact Payconiq Company Betaalonderzoek 2020, een rondvraag bij 1.000 Belgen over hun betaalgedrag.

Het veranderende betaalgedrag toont zich in de wijze waarop we betalen. Zes op de tien Belgen betalen inmiddels via een bank- of betaalapp zoals Payconiq by Bancontact. Het gebruik van de app steeg het voorbije jaar sterk. Voor 21 procent van de Belgen is het de betaalapp die ze het vaakst gebruiken.

Advertentie

Gezichtsherkenning

Bijna zeven op de tien Belgen hebben een bank- of betaalapp op hun smartphone geïnstalleerd. Bij min 34-jarigen loopt dat op tot 83 procent. Met het gebruik zit ook het aantal betalingen via deze apps in de lift; dat zijn er gemiddeld 4,6 per maand. Ook hier nemen jongeren het voortouw met gemiddeld 6,2 betalingen. 55-plussers doen het iets kalmer aan met gemiddeld 3,8 betalingen per maand.

4 op de 10 Belgen zijn pas echt contactloos beginnen betalen op het moment dat het coronavirus de kop opstak.

Om betalingen te bevestigen in een betaalapp kiest 48 procent van de Belgen voor zijn pincode, 30 procent bevestigt al met zijn vingerafdruk en 8 procent met gezichtsherkenning.

De veiligheid van de betaling gaat voor alles als de Belg betaalt. We vinden het zelfs belangrijker dan de vlotheid van de betaling. De combinatie bankkaart met pincode boezemt nog steeds het meeste vertrouwen in, maar ons geloof in de viercijferige code is niet langer in steen gebeiteld.

Contactloos dankzij corona

De impact van corona is niet vreemd aan deze stijlbreuk. Samen met het virus nam ook contactloos betalen met de kaart een steile vlucht. Vier op de tien Belgen zijn pas echt contactloos beginnen betalen op het moment dat het coronavirus de kop opstak. Intussen hebben zeven op de tien Belgen ervaring met contactloos betalen met de kaart. Een opvallende stijging, want vorig jaar was dat nog maar drie op de tien.

Advertentie

Door contactloos te betalen ervaarde de Belg hoe eenvoudig betalen zonder pincode is. Bij contactloze betalingen van kleine bedragen is die code immers niet nodig. Bovendien werd dit bedrag in april opgetrokken van 25 tot 50 euro, wat de drempel voor betalen zonder pincode verlaagde.

We kiezen graag zelf

Het grote aanbod aan betaalmethodes zorgt soms voor onrust aan de kassa. 90 procent van de Belgen geeft duidelijk te kennen dat ze graag overal en altijd zelf kiezen hoe ze betalen. Voor 77 procent drukt die keuzevrijheid de “betaalstress”.

83%
Betaalapp
van de min 34-jarigen heeft een betaalapp op hun smartphone.

“Hoe meer betaalmogelijkheden, hoe beter”, dan maar? Een kwart van de respondenten zegt graag nieuwe betaalmethodes zoals een slimme ring of horloge uit te proberen. Ook armbanden en sleutelhangers zijn items waarvoor betaaltechnologie bestaat. Als deze toestellen echt doorbreken, betekent dit dat ook handelaars zich moeten voorbereiden voor deze betaalmethodes.

Meer dan de helft van de Belgen zegt wel dat ze graag beter geïnformeerd zouden worden over deze nieuwe technologieën. Ze kijken daarvoor in de eerste plaats naar de overheid.

Cash is nog niet weg

Wat betekenen deze veranderingen voor de cash in onze portefeuille? De vertrouwde munten en biljetten verliezen aan populariteit, maar ze afschrijven lijkt een brug te ver.

Vorig jaar betaalde driekwart van de Belgen elke week een aankoop cash. Dit jaar is dat nog 57 procent. Die daling is vooral merkbaar bij de bakker (van 67% naar 41%) en op café (van 69% naar 51%).

Advertentie
Lees verder
Logo
Tijd Connect biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.