Logo
Tijd Connect biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.

Waarom u geen glazen bol nodig hebt op de beurs

©GettyImages

In de beurs stappen op het laagste punt, en er weer uitstappen op het hoogste punt: dat willen we allemaal. Helaas bestaat daar geen magische formule voor en een toekomstvoorspellende glazen bol heeft niemand. Maar eigenlijk hoeft dat ook niet. Want tijdig starten met beleggen én belegd blijven, rendeert ook al flink. Dat bewijzen de cijfers.

Niemand kan de markten timen. Misschien had u ooit al eens het geluk of het juiste inzicht aan uw zijde en stapte u precies op tijd in en uit. Maar beleggers die consistent en op lange termijn de markt verslaan door juist te timen? Die kunt u op één hand tellen.

Onderzoeken tonen aan dat de markt timen niet alleen zinloos is, het kost u mogelijk ook heel wat rendement. Vermogensbeheerder Charles Schwab[1] maakte enkele jaren geleden de oefening. Dat gebeurde op basis van 5 fictieve beleggersprofielen die elk jaar 2.000 dollar ter beschikking kregen. Zij belegden jaar na jaar in de S&P500 en dat 20 jaar lang. In totaal belegden ze ieder 40.000 dollar, in de periode tussen 1993 en 2012.

Advertentie
  • Peter had 20 jaar lang het geluk aan zijn zijde. Hij belegde zijn 2.000 dollar elk jaar op de dag dat de beurs het laagst stond. Hij eindigde na 20 jaar (zonder eventuele kosten of belastingen) met 87.004 dollar.
  • Ashley belegde haar 2.000 dollar elk jaar meteen. Ze finishte na 20 jaar (zonder eventuele kosten of belastingen) met 81.650 dollar.  
  • Matthew deelde zijn 2.000 dollar door 12, en belegde aan het begin van elke maand telkens 166,66 dollar. Zijn belegging was na 20 jaar (zonder eventuele kosten of belastingen) 79.510 dollar waard.
  • Rosie had 20 jaar lang pech. Zij belegde haar 2.000 dollar elk jaar op de dag dat de beurs het hoogst stond. Ze eindigde na 20 jaar (zonder eventuele kosten of belastingen) met 72.487 dollar.
  • Larry wachtte zijn kans 20 jaar lang af en parkeerde zijn geld op een spaarrekening. Een deel belegde hij in ultrakortlopende staatsobligaties. Hij eindigde (zonder eventuele kosten of belastingen) met 51.291 dollar op zijn rekening.

Conclusie? De kans dat u net zoveel geluk hebt als Peter, is zo goed als nul. Maar als u zijn rendement vergelijkt met dat van Ashley en Matthew, dan valt de voorsprong best wel mee. Ook het rendement van pechvogel Rosie overstijgt nog fors het rendement van Larry, die nauwelijks iets deed met zijn geld. De weergegeven verleden resultaten zijn geen betrouwbare indicator voor de toekomst.

Kortom:

1. Beleggen levert op lange termijn het beste rendementspotentieel op, al staat er een hoger risico tegenover dan bij een spaarrekening.
2. Hoe vroeger u start, hoe beter.

Charles Schwab maakte overigens dezelfde berekeningen over een periode van 20 jaar vanaf 1926. In 58 van de 68 gevallen waren de ranglijsten precies hetzelfde: Peter had het meeste rendement, Ashley werd tweede, Matthew derde, Rosie vierde en Larry laatste.

Beleggers willen de slechtste beursdagen vermijden en zeker aan boord zitten tijdens de beste dagen. Maar wat gebeurt er nu als u verkeerd mikt, en geen beleggingen hebt als de beurs het goed doet? In deze tabel ziet u wat er met het rendement gebeurt als u de beste dagen op de S&P500 miste tussen 4 januari 1999 en 31 december 2018. In dit voorbeeld belegde u 10.000 dollar in de S&P 500 op 4 januari 1999, maar wordt opnieuw geen rekening gehouden met eventuele kosten of belastingen, waardoor het rendement lager zou zijn. De weergegeven verleden resultaten zijn geen betrouwbare indicator voor de toekomst.

Advertentie

4 januari 1999 tot 31 december 2018

Eindwaarde 

Geannualiseerd rendement

Belegd blijven, zonder tussentijds uit te stappen (S&P 500 index)

29.845 USD

5,62%

10 beste dagen gemist

14.893 USD

2,01%

20 beste dagen gemist

9.358 USD

-0,33%

Conclusie? Als u in die 20 jaar de 10 beste dagen miste, dan was uw rendement al meer dan gehalveerd. Miste u de beste 20 dagen, dan was uw rendement zelfs negatief. Kortom:

  1. Door veel in- en uit- te stappen riskeert u ook veel potentieel te verliezen. 
  2. Omdat niemand de beste dagen kan voorspellen, blijft u beter belegd. 

[1] Studie beschikbaar op www.schwab.com/resource-center/insights/content/does-market-timing-work. De onderzochte periode betrof 1993-2012 in de S&P 500. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Indexen worden niet beheerd, er zijn geen kosten of uitgaven aan verbonden en er kan niet rechtstreeks in worden belegd. De voorbeelden worden louter ter illustratie gegeven. Beleggers kunnen mogelijk geen vergelijkbare resultaten behalen. Dividenden en rente worden verondersteld herbelegd te zijn, en de voorbeelden weerspiegelen niet de effecten van belastingen, uitgaven of kosten. Als kosten, uitgaven of belastingen in overweging waren genomen, zou het rendement lager zijn.



Conclusie? Als u in die 20 jaar de 10 beste dagen miste, dan was uw rendement al meer dan gehalveerd. Miste u de beste 20 dagen, dan was uw rendement zelfs negatief. Kortom:

 

  1. Door veel in- en uit- te stappen riskeert u ook veel potentieel te verliezen.
  2. Omdat niemand de beste dagen kan voorspellen, blijft u beter belegd.
Advertentie
Lees verder
Logo
Tijd Connect biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.