Tal van studies tonen aan dat op middellange en lange termijn de beurs de beste belegging is. Het rendement op de beurs is aanzienlijk hoger dan dat van andere activa. Als u tenminste de juiste tijdshorizon nastreeft.
De London Business School publiceert sinds 2009 jaarlijks een vergelijkende studie over meer dan 100 jaar tussen het rendement van aandelen en dat van andere beleggingen. Zij hebben vastgesteld dat aandelen veruit het beste middel zijn om uw geld te doen groeien. Het rendement van obligaties en deposito’s is een pak minder aantrekkelijk. En telkens wanneer de cijfers worden geactualiseerd, wordt die stelling bevestigd. Zelfs vermogens belegd op de Belgische beurs zijn tussen 1900 en 2013 met factor 19 vermenigvuldigd. Terwijl onze beurs op wereldvlak toch maar bescheiden prestaties kan voorleggen. Als u in een wereldindex belegd had, en er bestaan er tegenwoordig heel wat, zou uw vermogen nog 17 keer meer gegroeid zijn. Dat is wat anders dan obligaties, die in diezelfde periode een multiplicator van slechts 7,6 kunnen voorleggen. Maar dat is nog altijd beter dan deposito’s, waar dat slechts 2,7 bedraagt.
De beurs kent qua rendement dus zijn gelijke niet. Maar vergeet niet dat die vooruitgang niet lineair, maar in cycli verloopt. Daarom vereist beleggen op de beurs flexibiliteit, methodiek en vastberadenheid. U moet bovendien altijd de middellange en lange termijn voor ogen houden. Besef dat volatiliteit de normaalste zaak van de wereld is en dat het risico zich niet daar bevindt. Het grootste gevaar bestaat erin dat u gaat panikeren en op korte termijn gaat denken. Beleg op 5 of 10 jaar. Vergelijk het met vastgoed: u koopt toch ook geen huis of appartement voor 2 of 3 jaar.
Kunt u op de beurs tijdens turbulente periodes het hoofd koel houden, dan kunt u op het eind van de rit mooie winsten realiseren. Als uw portefeuille tenminste voldoende gespreid is. Dat kan niet gezegd worden van obligaties. We zullen wel geen obligatiecrash krijgen, maar binnen 10 jaar zullen beleggers die de impact van de inflatie mee incalculeren, wellicht tot het besef komen dat hun obligaties 50 procent van hun reële waarde verloren hebben. Het beeld van obligaties als veilige haven is dus totaal verkeerd. Maar spaarders zijn ontgoocheld door de crisis. Velen hebben hun aandelen verkocht op het moment dat de indexen instortten en hebben daardoor zware verliezen geleden. Wie een evenwichtige portefeuille uitgebouwd had en zijn posities behouden heeft (of wat herschikt), heeft zijn verliezen op zijn minst al gerecupereerd. En de crisis biedt ook bijzonder interessante opportuniteiten …
Professor Paul Marsh van de London Business School: ‘Wilt u zich goed voorbereiden op uw pensioen, dan raad ik u aan een beetje cash achter de hand te houden voor dringende gevallen, wat obligaties te behouden (met een looptijd die afhankelijk is van het feit of u binnen 10, 20 of 30 jaar met pensioen gaat), een stuk te beleggen in vastgoed…maar vooral in aandelen. De exacte verhoudingen zijn afhankelijk van het risico dat u bereid bent te lopen en van uw verwachtingen op het vlak van rendement.’