Belgische SaxoWealthCare-portefeuilles gaan over naar Nederlandse speler
Saxo draagt de Nederlandse en Belgische SaxoWealthCare-beleggingsportefeuilles van zijn klanten over aan de Nederlandse vermogensbeheerder Semmie. Wie mee de overstap maakt, zal zijn Nederlandse rekening moeten aangeven bij de Nationale Bank en de fiscus.
De klanten van Laten Beleggen, de divisie vermogensbeheer van Saxo Bank, kregen maandagochtend een verrassende mail met de boodschap dat hun beleggingsportefeuilles worden overgedragen aan een Nederlandse vermogensbeheerder.
'Uw bestaande beleggingen bij Saxo worden eind april ingeruild voor beleggingen bij Semmie. Dat betekent dat wij uw beleggingen zullen verkopen en dat Semmie met de opbrengst daarvan nieuwe beleggingen zal aankopen, met inachtneming van uw huidige risicobereidheid en voorkeuren', zegt Saxo Bank in een mail aan zijn betrokken klanten. Voor de duidelijkheid: voor de klanten van het beursplatform van Saxo Bank in België verandert niets. Het gaat om de klanten die in het verleden hebben ingeschreven op vermogensbeheer.
Voor de klanten van het beursplatform van Saxo Bank in België verandert niets.
De Nederlanders nemen de beleggingsportefeuilles van de Saxo Bank-klanten niet een-op-een over, maar zullen gebruikmaken van de eigen kanalen om die gelden te herbeleggen. Semmie is een digitale vermogensbeheerder met drie verschillende portefeuilles, beschikbaar in vier risicoprofielen, variërend van defensief tot offensief.
Nederlandse rekening
Voor de betrokken klanten brengt de transfer geen extra kosten met zich mee, benadrukt Saxo Bank. Wel zullen Belgische klanten die mee de overstap maken aan de Nationale Bank moeten melden dat ze een buitenlandse rekening geopend hebben, aangezien Semmie een Nederlandse beleggingsinstelling is. Het bezit van een buitenlandse rekening moet ook jaarlijks op de belastingaangifte vermeld worden.
Klanten die geen zin hebben in zo'n overstap, hebben tot 24 april om hun beleggingsplan stop te zetten en hun vermogen op te nemen.
Klanten die geen zin hebben in zo'n overstap, hebben tot 24 april om hun beleggingsplan stop te zetten en hun vermogen op te nemen, in cash. Daarna worden de beleggingsportefeuilles automatisch overgedragen aan Semmie.
Met de overdracht aan Semmie geeft Saxo uitvoering aan de strategie om zich volledig toe te leggen op zijn corebusiness als beursbroker. Op die markt is het voormalige BinckBank, samen met Bolero (KBC) en Keytrade Bank, een van drie Belgische marktleiders. Een jaar geleden startte Saxo in dit metier een prijzenslag. Op de markt voor vermogensbeheer staat de bank een pak minder sterk.
Saxo Bank werd begin deze maand verkocht aan de Zwitserse private bank Safra Sarasin, die het aandelenpakket van de Chinese Volvo-aandeelhouder Geely - die tot nu 50 procent bezat - en van de Finse verzekeraar Sampo (20%) overnam. Saxo-oprichter en CEO Kim Fournais behoudt zijn belang van 28 procent
1 miljard euro beheerd vermogen
Semmie haalt met de overdracht in één klap een pak extra klanten en vermogen binnen, al werden daarover geen cijfers gecommuniceerd. Volgens de informatie die Saxo Bank maandag aan haar klanten verschafte, beheert Semmie de beleggingsportefeuilles van zo'n 15.000 klanten, goed voor een beheerd vermogen van ongeveer 1 miljard euro.
Semmie, dat inzet op sterk geautomatiseerd en digitaal vermogensbeheer voor een breed publiek, werd in 2016 opgericht door Lodewijk Kalden en Sem van Berkel jr. Die laatste heeft een in de Nederlandse financiële wereld erg bekende vader. Van Berkel senior was de medeoprichter van de Nederlandse optiebeurs en gaf zijn naam aan vermogensbeheerder SEM.
Meest gelezen
- 1 Familieman Willy Naessens schonk ook twee externen het vertrouwen voor zijn opvolging
- 2 Tesla ziet verkoop in België met twee derde terugvallen
- 3 De Wever heeft nog altijd geen akkoord over hoger defensiebudget
- 4 Voordelig geld uit bedrijf halen? Jambon laat keuze tussen oud en nieuw regime
- 5 Loopbaancheques voor heel april in 7,5 minuten de deur uit