Logo
Tijd Connect biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.

ASIT biotech: 'We willen de behandeling van allergieën helemaal anders aanpakken'

Het Brusselse ASIT biotech is een spin-off van de ULB, gespecialiseerd in immunotherapie voor allergieën. ©David Plas

Zo’n 73 miljoen Europeanen lijden aan allergische rhinitis. Voor een derde van hen helpt een symptomatische behandeling weinig of niet. Een alternatief is immunotherapie, maar die behandelingen duren vaak erg lang. ASIT biotech ontwikkelde een nieuwe generatie van immunotherapie tegen allergieën, en opent zo een potentiële markt van enkele miljarden euro's.

‘Mensen met een allergie krijgen van hun huisarts corticosteroïden en antihistaminica. Die behandelen de symptomen, maar niet de oorzaak’, legt Thierry Legon uit, CEO van ASIT biotech. ‘Patiënten ontdekken snel de limieten van deze behandelingen en worden dan doorverwezen naar een allergoloog. Die stelt hen immunotherapie voor, een behandeling die drie jaar duurt, met wel 40 tot 60 sessies. De helft van de patiënten ziet zo’n behandeling niet zitten en 80 procent van wie er wel mee start, geeft het onderweg op.’

Het Brusselse ASIT biotech, een spin-off van de ULB gespecialiseerd in immunotherapie voor allergieën, werkt daarom aan een oplossing die net zo effectief is, maar minder tijdrovend voor de patiënt. Door allergenen te zuiveren en te splitsen worden er peptiden uit onttrokken. Daarmee kan men een behandeling doen die eenvoudiger en sneller gaat, zonder additieven of bewaarmiddelen.

Advertentie

Onze technologie werd gevalideerd voor allergische rhinitis en kan nu aangepast worden voor andere allergieën.

Thierry Legon
CEO ASIT biotech

Oplossing tegen hooikoorts

‘De nieuwe behandeling is getest op 550 patiënten. Deze fase III-studie heeft aangetoond dat de behandeling, die drie weken duurt, een veilige en effectieve oplossing biedt tegen hooikoorts’, zegt Philippe Ghem, chief commercial officer van ASIT biotech. Een tweede studie is gepland tijdens het pollenseizoen 2019. Die moet de resultaten bevestigen en de goedkeuring van het product in Europa opleveren.

Nog goed nieuws voor ASIT biotech is dat de ASIT+™-technologie met succes is getest bij 33 patiënten van allergie-expert professor Claus Bachert in het UZ Gent. Het Imperial College Londen, een van de meest prestigieuze onderzoekscentra naar immuno-allergologie, analyseerde de bloedstalen van die patiënten.

Prestigieuze wetenschappelijke tijdschriften, zoals het Journal of Allergy and Clinical Immunology en Allergy, hebben de resultaten van die analyses gepubliceerd. ‘Voor een Belgische kmo zoals ASIT biotech is samenwerken met zulke partners een bevestiging van de wetenschappelijke kwaliteit van ons werk’, zegt Thierry Legon. ‘We evolueren nu van een mono-productbedrijf naar een platformlogica. Onze succesvolle ASIT+™-technologie kan nu als model worden gebruikt voor medicijnen tegen andere allergieën. We werken aan behandelingen tegen huisstofmijt- en pinda-allergie.’

Het bedrijf heeft sinds zijn opstart 73 miljoen euro opgehaald, waarvan 23 miljoen bij zijn beursgang. Het ontving ook een subsidie van 7,5 miljoen euro van het Waalse Gewest. ‘Volgens een studie van het financieel analysebedrijf Edison zijn beleggers verrast dat we zover geraakt zijn met deze naar biotechnormen eerder bescheiden bedragen’, zegt Thierry Legon. ‘We mogen dus best trots zijn op ons beleid en de mogelijkheden van ons platform.’

Financieel analist Edison publiceerde een initiële studie over ASIT biotech. Edison zal het aandeel ASIT biotech volgen en waardeert het bedrijf op 119,6 miljoen euro, of 7,3 euro per aandeel. Hier vindt u de volledige studie.

Advertentie
Advertentie
Logo
Tijd Connect biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.