Advertentie

Spaanse remedies en Chinese zorgen

Dani Rodrik is net terug van een conferentie in Spanje. Hoe kan het land uit de crisis geraken? Zijn antwoord:

- Uitgaven terugschroeven op zich helpt niet, tenzij er ook maatregelen worden genomen om de concurrentiekracht te verhogen.

- Het verlagen van ontslagkosten en het decentraliseren van loononderhandelingen tot op bedrijfsniveau zijn geen substituut voor een concurrentiebeleid. In de mate dat ze politiek de sfeer vergiftigen, kan dit zelfs op korte termijn negatief zijn.

Advertentie

- Er zou over alle sectoren heen een verlaging moeten komen van de nominale lonen en van de dienstenprijzen (nutssectoren... )

- Uit de eurozone stappen is geen praktisch alternatief voor een inkomensbeleid.

Op Econbrowser vindt James Hamilton dat commentatoren zich teveel blindstaren op Europa. Hij stelt voor ook China in de gaten te houden. Het land lijkt vrij bubbelachtig. Bubbels worden vaak gedreven door iedereen's overtuiging dat iedereen gelooft dat de prijzen blijven stijgen. Wat er gebeurt in Europa kan wel eens leiden tot twijfel aan dat geloof, dat gecombineerd met Chinese beleidsmaatregelen zou wel eens een tweede haard van onrust kunnen doen ontstaan. Er is dus niet enkel het Europese drama dat moet worden opgevolgd.

Advertentie

In het nieuws

Alle artikels meer
Bart De Wever (N-VA) zag zijn opdracht vorige week verlengd worden door koning Filip.
Europa geeft België uitstel voor begroting, met strenge voorwaarden
België krijgt uitstel voor het indienen van zijn begrotingsplan bij Europa. De Europese Commissie stuurt deze week een brief waarin ze daarvoor de goedkeuring geeft. De nieuwe deadline ligt in april, maar dan moet ons land wel echt netjes alles inleveren.
Gesponsorde inhoud