Advertentie

Rating voor het Europees crisisbeleid? Rommel, met negatieve outlook.

Mijn excuses, beste mensen, maar ik moet het even van mij afschrijven. Met 'het' bedoel ik het dramatische Europese crisisbeleid.

Ik verwacht niet dat Europa in één keer het licht ziet en de crisis van de ene dag op de andere indamt door de twee lettersoepen/brandblussers - ECB en het noodfonds EFSF - die de eurozone rijk is aan elkaar te koppelen, zoals schrandere mensen als Paul De Grauwe of Daniel Gros  al een tijd overtuigend argumenteren.

Maar is het te veel méér te verwachten dan het huidige non-beleid, dat je in het beste geval als een rommeltje kunt omschrijven? Met als dieptepunt het bericht dat Europa een tijdelijk verbod op ratings overweegt. Wat? Ongeveer de meest zinloze maatregel die je kunt nemen.

Advertentie

Voor alle duidelijkheid: ik vind dat ratingbureaus onterecht veel aandacht krijgen, zeker gelet op het feit dat ze de voorbije vijftien jaar (Azië-crisis, Enron, WorldCom, subprime, Lehman ...) geen enkele calamiteit zagen aankomen.

Maar je kunt beleggers niet verbieden ratings te negeren. Tenzij je een taks op domheid zou kunnen heffen. Wat trouwens een ideaal middel zou zijn om het begrotingstekort toe te rijden.

Maar wat je wél van Europa kan verwachten, is dat Brussel tenminste niet meer zélf de ratingbureaus op een voetstuk zet. Bijvoorbeeld door heel de constructie van het Europees noodfonds EFSF zo in elkaar te steken dat het een kaartenhuisje is dat instort als Frankrijk geen AAA meer heeft.

Of door het onderpandbeleid van de ECB officieel te laten afhangen van welk label jonge broekjes in Londen of New York op allerhande obscure effecten zetten. Of door als toezichthouders niet langer de AAA-zeepbel mee op te blazen.

En terwijl Europa in Don Quixote-modus gaat, oogt de kloof tussen Parijs en Berlijn over de échte crisisaanpak steeds breder. Duitsland zou zelfs overwegen de top van 23 oktober uit te stellen.

Intussen timmert Europa nog altijd stevig aan de uitvoering van het intussen al voorbijgestreefd EFSF 2.0  noodfonds van 21 juli, dat pas vorige week schoorvoetend door Slowakije als laatste van de 17 lidstaten groen licht kreeg.

Advertentie

De Alphaville-blog van de FT vertolkt de frustratie van velen met volgende geweldige zinsnede:

All of these guidelines are coming out in response to the old plans to increase the EFSF’s role, which eurozone parliaments took forever to ratify (shooting the nation of Slovakia to global stardom en route). They have nothing to do with new plans to lever the EFSF/have it insure sovereign bonds/sell sovereign CDS/issue Brady bonds/give every bondholder a pony, Groupon coupons and/or book tokens.

Bon, ik hoop dat ik zondag 23 oktober groot ongelijk krijg. En Europa een krachtdadig antwoord op de schuldencrisis formuleert. Aan mijn collega's nu al de belofte dat ik dan iedereen tracteer. Met een Duits biertje. Al zal ik zondagavond of -nacht wel zelf oordelen of ik het antwoord krachtig vind.

 

 

 

Advertentie

In het nieuws

Alle artikels meer
Bart De Wever (N-VA) zag zijn opdracht vorige week verlengd worden door koning Filip.
Europa geeft België uitstel voor begroting, met strenge voorwaarden
België krijgt uitstel voor het indienen van zijn begrotingsplan bij Europa. De Europese Commissie stuurt deze week een brief waarin ze daarvoor de goedkeuring geeft. De nieuwe deadline ligt in april, maar dan moet ons land wel echt netjes alles inleveren.
Gesponsorde inhoud