Advertentie

Kan Mario Draghi ook B zeggen?

Graffiti aan de nieuwe hoofdzetel van de Europese Centrale Bank in Frankfurt ©REUTERS

Mario Draghi zei in Jackson Hole A. Maar voor een 'B' zal het komende donderdag te vroeg zijn. Hoogstens zit er een b-tje in.

De verwachting zijn (te?) hoog gespannen voor de vergadering van de Europese Centrale Bank donderdag. Daar is Mario Draghi zelf debet aan.

De voorzitter van de ECB verhoogde goed een week geleden op de conferentie in Jackson Hole de druk op hemzelf: hij erkende te tobben over de daling van de inflatieverwachtingen en bezwoer dat de ECB alle middelen binnen het mandaat zal inzetten om de te lage inflatie tegen te gaan.

Advertentie

En dat doet vooral ECB-watchers in de Londense City mogelijk wat voorbarig dromen van kwantitatieve versoepeling (QE) ('100% kans!'), in bulk staatspapier kopen met vers gedrukt geld. Met een Europese inflatie die tot 0,3 procent gezakt is, stijgt alleszins de druk. Want Frankfurt rateert steeds spectaculairder de eigen doelstelling: een inflatie van 'minder dan, maar dicht bij 2 procent'. 

Voor komende week lijken de meeste economen nog op een status-quo te rekenen. Al zal het verzameld journalistengild uiteraard Draghi de pieren uit de neus vragen over dat ene zinnetje in Jackson Hole. En de logisch vraag stellen wanneer de 'B' volgt nu de Italiaan in de Rocky Mountains 'A' gezegd heeft. 

Maar BNP Paribas-econoom Ken Wattret ontwaart een interessante 'middenweg' tussen niets doen en de 'bazooka' genaamd QE bovenhalen. Een klein 'b'-tje zeg maar. Nog eens de rentes met 10 basispunten verlagen, wat de basisrente op 0,05 procent en de discontorente op minus 0,20 procent zou brengen. 

Advertentie

Wat heeft dat nog voor zin?, hoor ik u zich terecht afvragen. Weinig, maar toch. Ten eerste geeft Draghi zo aan 'iets' te doen. Ten tweede kan die middenweg potentieel de druk wegnemen om aan QE te beginnen, of toch tenminste die hachelijk beslissing langer doen uitstellen.

Wattret legt uit:

Zo'n rentedaling zou de kostprijs voor banken om mee te doen aan de TLTRO (nieuwe kredieten tegen bodemtarieven waarmee de ECB specifiek de kmo-kredieten wil aanzwengelen, red.) nog meer doen zakken. En dus banken aanmoedigen om mee te doen aan de eerste TLTRO, op 16 september. Hoe effectiever die begin juni aangekondigde maatregel lijkt, hoe minder de druk om naar QE over te gaan. De ECB zal alleszins een situatie willen vermijden dat banken niet meteen aan TLTRO meedoen, anticiperend op (nog) goedkopere beleidsrentes in de toekomst.

 

 

 

Advertentie

In het nieuws

Alle artikels meer
Bart De Wever (N-VA) zag zijn opdracht vorige week verlengd worden door koning Filip.
Europa geeft België uitstel voor begroting, met strenge voorwaarden
België krijgt uitstel voor het indienen van zijn begrotingsplan bij Europa. De Europese Commissie stuurt deze week een brief waarin ze daarvoor de goedkeuring geeft. De nieuwe deadline ligt in april, maar dan moet ons land wel echt netjes alles inleveren.
Gesponsorde inhoud