Advertentie

De grafiek die Merkel de kast opjaagt

Na de geflopte Duitse bund-veiling van woensdag krijgen de Duitsers donderdag een nieuwe slag in het aangezicht: Voor het eerst in bijna twee jaar kunnen de Britten goedkoper lenen dan onze oosterburen.

Ondertussen blijft het land zich staalhard verzetten tegen a) een interventie van de ECB en b) het concept van euro-obligaties om Europa uit het schuldenmoeras te trekken (al is het verzet aan het afbrokkelen).

De reden waarom Duitsland zo gekant is tegen een ECB-interventie is genoegzaam bekend. Duitsland vreest dat zoiets zou leiden tot de hyperinflatie die het land kende tijdens de Weimar-periode.

Advertentie

De tegenkanting tegen de euro-obligaties is simpelweg te herleiden tot onderstaande grafiek. Hij toont de hypothetische rente die Europa zou betalen op dergelijke euro-obligaties. Blogger Nils Pratley van The Guardian bekwam hem door simpelweg de langetermijnrentes van alle eurolanden op te tellen gewogen naar hun BBP.

De rente die de Duitsers (en met hen alle Europeanen) zouden betalen op Euro-obligaties is nu gestegen tot boven de 5 procent. Een horrorscenario voor de Duitsers die nu om en bij de twee procent betalen op hun tienjarig staatspapier.

Tegelijkertijd ligt een mogelijke verklaring van de geflopte bund-veiling van woensdag  in het feit dat iedere belegger weet dat euro-obligaties onafwendbaar zijn, hoe groot de aversie van de Duitsers ook is. En zeg nu zelf, waarom zou je vandaag Duitse obligaties kopen aan een rente van twee procent, wanneer je binnen een aantal maanden door Duitsland gesteunde euro-obligaties kan kopen aan een rente van pakweg 4 à 5 procent?


Advertentie

In het nieuws

Alle artikels meer
Staatsbonbeleggers keren niet terug naar spaarboekje
Het gros van de 22 miljard euro die in de fiscaal voordelige staatsbon werd geïnvesteerd, is niet meer teruggekeerd naar de spaarboekjes, maar vloeide naar alternatieve beleggingen zoals termijnrekeningen en kasbons. Daarmee heeft de staatsbon de Belgische spaarmarkt grondig hertekend.
Gesponsorde inhoud