Advertentie

Amerikaanse investeerder Tang in één klap derde aandeelhouder Galapagos

Galapagos-CEO Paul Stoffels (foto) krijgt het druk om de nieuwe aandeelhouders Oleg Obelmann en Kevin Tang tevreden te stellen. ©saskia vanderstichele

De Californische investeringsmaatschappij Tang Capital Management heeft een belang van 7,54 procent opgebouwd in Galapagos. Daarmee is het plotsklaps de op twee na grootste aandeelhouder van het zoekende Mechelse biotechbedrijf.

Galapagos meldde maandagavond in een verplichte transparantiemelding dat Tang Capital Management inmiddels 5,04 procent van de aandelen in het bedrijf in handen heeft. Inclusief opties loopt het belang op tot 7,45 procent. Tegen de beurskoers van Galapagos op maandagavond is dat goed voor ongeveer 121 miljoen euro.

Daarmee wordt Tang de op twee na grootste aandeelhouder. De Amerikaanse farmareus Gilead blijft met 35,4 procent met afstand de allergrootste. Het farmafonds EcoR1 van biotechbodemvisser Oleg Nodelman is met 10,8 procent de op een na grootste.

Advertentie

Tang Capital Management is een vehikel van de Amerikaan Kevin Tang, die het farmafonds ruim twintig jaar geleden oprichtte. Tang heeft nu een groter belang dan de Rotterdamse investeerder Aat Van Herk (7 procent).

TIP

Alles om u en uw onderneming te laten groeien, leest u in de WAW!-nieuwsbrief

Een wekelijkse dosis inspiratie voor ondernemers

Wekelijks via e-mail - Uitschrijven in één klik

Tang is na EcoR1 al het tweede Amerikaanse fonds in een half jaar tijd dat zijn oog op Mechelen laat vallen. Galapagos bevindt zich in een transitieperiode. CEO Paul Stoffels kondigde eind 2024 al aan dat het bedrijf zich dit jaar in tweeën knipt. Die door beleggers lauw ontvangen beslissing leidt ertoe dat het gros van de cash wordt ondergebracht in een aparte beursgenoteerde spin-off met de werknaam SpinCo. Met die cash moet SpinCo op zoek naar overnames. Galapagos zelf zal zich nog uitsluitend toeleggen op celtherapieën.

De nieuwe Amerikaanse aandeelhouders kijken met warme belangstelling naar de cashvoorraad van ongeveer 3 miljard euro bij Galapagos. ‘Ik heb in mijn hele carrière nog nooit iets gezien dat zo verwaarloosd en voor dood is achtergelaten', zei EcoR1-oprichter Odelman vorig jaar al over Galapagos. Dat neemt niet weg dat Galapagos ondanks een recente ontslagronde nog altijd een behoorlijk stevige kostenbasis heeft, waardoor de cash in een aanzienlijk tempo slinkt.

Analisten beginnen ondertussen hun geduld met Galapagos te verliezen. Morgan Stanley haalde het biotechbedrijf afgelopen vrijdag van zijn kooplijst en plakt een koersdoel van 21 euro op het aandeel. Van Lanschot Kempen verlaagde zijn advies van kopen naar houden op een koers van 25 euro. KBC Securities hield zijn koopadvies, maar zette wel het mes in zijn koersdoel: 37 in plaats van 50 euro.

Advertentie
Advertentie

In het nieuws

Alle artikels meer
Voorzitter Stefaan De Clerck van Proximus (links) en afscheidnemend CEO Guillaume Boutin.
Regering verzet zich tegen forse loonsverhoging CEO Proximus
Proximus moet zijn remuneratiebeleid herzien nadat de federale overheidsholding SFPIM zich woensdag erg verrassend heeft onthouden op de algemene vergadering van de telecomgroep bij de stemming over het remuneratiebeleid en -verslag.
Gesponsorde inhoud