Cashback acties worden doorgaans gedaan op elektrische en elektronische toestellen. Meestal belooft een etiket op de verpakking u een terugbetaling van 15 tot soms zelfs 150 euro. Voorwaarde is wel dat u het aankoopbewijs tijdig terugstuurt. Dat geldt trouwens ook voor producten in de supermarkt die ‘100 procent worden terugbetaald’.
Maar nu biedt ook Ryanair een cashback actie aan. Wanneer u een ticket boekt, belooft de luchtvaartmaatschappij dat u 10 euro terugbetaald krijgt. De site bloklettert: ‘Als klant van Ryanair krijgt u 10 euro korting.’ Maar in kleine lettertjes is te lezen: ‘Wij willen u zo bedanken voor uw lidmaatschap bij Vive les Réduc*’.
Maar dat lidmaatschap is niet gratis. Wilt u een korting van 10 euro krijgen op een ticket van Ryanair, dan moet u een eenmalige administratiekost van 0,95 euro en een maandelijks lidgeld van 14,95 euro betalen. Tenzij u, volgens de website van Ryanair, ‘uw lidmaatschap opzegt tijdens uw proefperiode van 30 dagen’.
Volgens de reclame kunt u via dat lidmaatschap ‘tot 50 procent besparen in ruim 600 webshops en boetieks.’ Neemt u een abonnement op www.vivelesreduc.be, dan krijgt u allerlei soorten kortingen. Bijvoorbeeld 50 euro korting op de huur van een appartement van Pierre & Vacances. Of kortingen van 5 tot 30 euro op een aankoop van 50 tot 500 euro bij www.pixmania.be.
Maar de kans bestaat dat u die vaste maandelijkse uitgave wilt doen renderen. Misschien komt u daardoor in de verleiding om zaken te kopen die u niet echt nodig hebt. Geen goed idee. Vooral omdat u op het internet regelmatig promotiecodes voor Pixmania vindt. En als u goed rondkijkt, vindt u zelfs een korting van 200 tot 500 euro bij Pierre & Vacances als u boekt voor 27 november…
Het principe van een cashback
Volgens Willem Stox, Managing Director van HighCo Data, een bedrijf gespecialiseerd in marketingoplossingen op het vlak van couponing, zijn er drie belangrijke redenen waarom cashback de voorkeur krijgt op een rechtstreekse korting:
1. Veiligheid: bij belangrijke kortingen, bijvoorbeeld 150 euro op een televisietoestel, wil de fabrikant er zeker van zijn dat de consument wel degelijk het model waarop de korting wordt verleend, heeft aangekocht. Eventuele fraude wordt zo vermeden.
2. Het praktisch aspect: Cashback promoties kunnen veel gemakkelijker gecommuniceerd worden. Zo kan een prijskorting gemakkelijker op een volledig productengamma worden toegekend, zodat men niet op elke afzonderlijke verpakking een kortingsbon moet plakken.
Wanneer op de verpakking een cashback korting werd aangebracht, kan de consument er langere tijd van genieten. Want de cashback blijft meestal zichtbaar tot de hele voorraad is uitgeput.
3. Contact met de klant: tot slot wordt deze vorm van promotie ook toegepast om de persoonlijke gegevens van de klant te bekomen. Een merk kan op die manier een hoogwaardige databank samenstellen. ‘Door de klant beter te leren kennen, krijgt het merk een beeld van de voorkeuren van de klant en kan het gerichte promoties toesturen. Dat kan niet als men alleen maar kortingsbonnen aanbiedt', zegt de expert.
In principe worden alle gegevens die u aan de fabrikanten meedeelt, behandeld overeenkomstig de Wet op de privacy. Ze worden met andere woorden alleen gebruikt voor de doeleinden die vermeld staan op het door u teruggestuurde formulier. In principe hebt u steeds de mogelijkheid om een vakje aan te kruisen waarin u te kennen geeft dat u geen promoties van de fabrikant of een van zijn commerciële partners wenst te ontvangen.
Het aanbod van Ryanair is dus zeker geen cashback actie. Want u moet ervoor betalen. Tenzij u uw lidmaatschap opzegt binnen de proefperiode van 30 dagen. De opzegging moet per mail verzonden worden naar serviceclient@vivelesreduc.fr