De Europese Commissie heeft donderdag een procedure van ingebrekestelling gelanceerd tegen Spanje omdat het land de Europese Ziekteverzekeringskaart (EZVK) weigert. Die kaart zorgt ervoor dat Europese toeristen medische verzorging kunnen krijgen tegen hetzelfde tarief als de inwoners van het land waar ze verblijven. Maar bepaalde ziekenhuizen in verschillende landen van de Europese Unie – waaronder Portugal, Italië en Roemenië – weigeren de EZVK. Zonder die kaart wordt de buitenlander beschouwd als een privépatiënt, waardoor de factuur tot vier keer zo hoog kan oplopen! ‘Maar het probleem is het grootst in Spanje’, zegt Christian Horemans, expert internationale zaken bij de Landsbond van de Onafhankelijke Ziekenfondsen.De ingebrekestelling is een sterk signaal.
Maar het is de vraag of het probleem snel opgelost zal raken, want dit is slechts de eerste fase in de procedure van ingebrekestelling. Spanje moet nu binnen de 2 maanden aangeven of het de problematiek al dan niet zal aanpakken. ‘Als Spanje vindt dat er niets aan de hand is, kan de Europese Commissie beslissen om de zaak voor het Europese Hof te brengen. Maar dat is een procedure die 2 jaar of langer kan duren. Ik vrees dus dat het probleem in de komende maanden – en dus zomerperiode – nog niet van de baan zal zijn’, betreurt Christian Horemans. Wat moet u doen?
Hospitalisatie in een publieke instelling
De patiënt toont zijn EZVK aan het ziekenhuis, dat er een kopie van maakt. De medische kosten (volgens de tarieven die gelden in het land van verblijf) worden rechtstreeks aan het Belgische ziekenfonds gefactureerd. De patiënt moet enkel het remgeld betalen, net als in België. Niets meer.
Ambulante zorg
De EZVK
- De Europese ziekteverzekeringskaart is een persoonlijk document, dat gratis wordt afgeleverd door het ziekenfonds.
- Ze zorgt ervoor dat u dringende en noodzakelijke zorg (hospitalisatie of ambulante zorg) kunt krijgen tijdens vakanties en korte verblijven in de EU-lidstaten (+ Liechtenstein, Noorwegen, IJsland en Zwitserland) en dat die ook terugbetaald worden.
- Als houder van de kaart geniet u van dezelfde tarieven als de inwoners van het land van verblijf.
- De kaart is niet geldig voor geplande zorg in het buitenland.
- Privéziekenhuizen en privéartsen aanvaarden de kaart niet.
In sommige lidstaten is de ambulante zorg gratis op vertoon van de EZVK. Elders moet de patiënt de zorg betalen, en zich laten terugbetalen. Voor die terugbetaling kan hij terecht bij het lokale ziekenfonds (wat niet zo praktisch is). Hij kan bij zijn terugkeer in België ook de facturen binnenbrengen bij zijn eigen ziekenfonds. ‘Wie in orde is met de bijdrage voor de aanvullende verzekering, heeft er belang bij de noodhulpcentrale van het ziekenfonds te contacteren om een bijkomende tussenkomst te krijgen’, zegt Horemans.
Maar let op!
Privéziekenhuizen en privéartsen aanvaarden de EZVK niet. De patiënt moet in dat geval zijn factuur betalen en bij zijn terugkomst een terugbetaling vragen via de aanvullende verzekering van het ziekenfonds en/of bij de reisverzekering die hij eventueel afgesloten heeft. Hij heeft er in elk geval belang bij de noodhulpcentrale van zijn ziekenfonds te contacteren om een bijkomende tussenkomst te vragen.
‘De problemen van ‘overfacturatie’ zijn juist te wijten aan het feit dat het zorgsysteem in bepaalde landen gemengd is - vaak in eenzelfde instelling. De patiënt wordt dus geholpen door een privé- of een publieke dokter. Bovendien heeft de crisis tot gevolg dat sommige ziekenhuizen het privésysteem bevoordelen. ‘Als de patiënt dat al niet automatisch vraagt’, benadrukt Xavier Van Caneghem, PR & market analyst bij Europ Assistance.
‘In Spanje werken de zorginstellingen van bepaalde toeristische zones samen met de commerciële organisatie GestiTursa, en als de patiënt zegt dat hij een bijstandsverzekering heeft, wordt zijn EZVK niet meer aanvaard. De Europese Commissie is van het probleem op de hoogte en we hopen dat ze snel druk zal uitoefenen op (vooral) Spanje voor het belemmeren van de Europese regels’, zegt Horemans.
Bevindt u zich in een dergelijke situatie, neem dan zo snel mogelijk contact op met de hulpcentrale van hun ziekenfonds, raadt Horemans aan. ‘Professionelen zullen dan de onderhandelingen en de discussies met de ziekenhuizen voor hun rekening nemen.’
Wat er ook gebeurt, de patiënt zal dus nooit extra kosten moeten betalen. Daar zijn onze twee experts het over eens. De bijkomende kosten zullen gedragen worden door de aanvullende verzekering van het ziekenfonds of door de reis- en/of hospitalisatieverzekering die de toerist heeft afgesloten.