Piratenjacht
Het Hof van Cassatie bepaalt dat Belgische internetproviders de toegang tot The Pirate Bay moeten blokkeren. Maar of dat effectief voorkomt dat mensen illegaal downloaden, valt af te wachten.
De hele discussie over het illegaal downloaden van films, muziek en andere bestanden is niet eenvoudig. Met de uitspraak van het Hof van Cassatie in de hand kan een onderzoeksrechter nu in belangrijke mate een groot aantal internetadressen laten blokkeren en van spelers als Belgacom en Telenet bovendien nog eens eisen dat ze als aanbieder van internetdiensten zelf verdachte sites in de gaten houden.
Dat de internetbedrijven slechts ten node aan die verplichting willen toegeven, is normaal. Voor hen komen er verplichtingen bij. En het is maar de vraag of het tot de taken van een internetprovider behoort om ook nog politie te gaan spelen.
De bezorgdheid van de auteurs en de maatschappijen die de geviseerde inhoud verspreiden, is ook terecht. Door illegaal aftappen gaan inkomsten verloren. Intellectueel eigendom is nu eenmaal ook eigendom en daar gelden eveneens rechten voor. Het is niet omdat een winkel virtueel is, dat hij gratis mag worden leeggeroofd.
Het probleem zit in het afdwingbaar maken van het verbod op illegaal downloaden en kopiëren van auteursrechterlijk beschermde bestanden. Dat blijkt aartsmoeilijk. The Pirate Bay is al meer dan tien jaar actief en in verschillende landen is de site verboden of zijn internetaanbieders verplicht om de toegangswegen tot de site te blokkeren. De blokkade werkt dus niet. Of beter: The Pirate Bay werkt nog altijd.
In Nederland werd een volledige blokkade opgelegd aan alle internetaanbieders. Maar ze werkte niet omdat de technologie nu eenmaal makkelijk toelaat blokkades snel te omzeilen. Volgens een studie van de universiteiten van Amsterdam en Tilburg steeg het aantal mensen dat toegang zocht tot de gewraakte site zelfs. Niet alleen werkt zo’n blokkade niet, er is duidelijk ook geen afschrikeffect.
Er is geen reden om aan te nemen dat dat in België anders zal zijn. Er zullen al snel allerlei forums ontstaan waar tips worden uitgewisseld voor degenen die toch op zoek blijven naar illegale downloads. De strijd tegen de piraterij op het internet is een ongelijke strijd van een snelle technische en internationale evolutie tegenover een nationale wetgeving. Het blijft een kat-en-muis-spel waarbij de technologie nog steeds een stap voorblijft.
Het is uiteraard niet netjes dat films, tv-series, muziek en software illegaal worden binnengehaald op pc’s. Het blijft diefstal. En dus is waakzaamheid geboden. Maar het is een illusie te denken dat het fenomeen verdwijnt door extra verplichtingen aan twee Belgische providers op te leggen. Dat is hooguit vervelend. Het zal misschien een paar mensen tot nadenken stemmen, meer niet.
Alternatieven liggen evenmin voor de hand. Je zou de eindgebruiker kunnen aanpakken, maar dat vergt een omstandig repressiebeleid. Of je zou een soort algemene auteurstaks kunnen heffen op elke verkochte pc, tablet of smartphone. Wedden dat het die laatste oplossing wordt?
Meest gelezen
- 1 De must-reads van het weekend
- 2 Ghelamco-eigenaar Paul Gheysens verkoopt duurste penthouse van België
- 3 Chinees gepoker met grondstoffen kan Europa zuur opbreken
- 4 Bijna kwart miljard euro winst voor Gents gamebedrijf Larian Studios
- 5 Fabien Pinckaers, de man achter miljardenbedrijf Odoo: ‘Ons grote geluk is dat de concurrentie shit is’