Ageas trekt dividend op tot 1,65 euro
Ageas heeft 342 miljoen euro in petto voor zijn aandeelhouders. Want het verzekeringsconcern keert een brutodividend van 1,65 euro per aandeel uit over 2015. Dat is 6,5 procent meer dan over 2014 dankzij een licht gestegen nettowinst.
Met 1,65 euro bereikt het dividend een nieuw hoogste peil sedert de omgevallen voorganger Fortis in 2009 doorstartte als Ageas. Het komt bovendien bovenop het sinds medio 2015 lopende programma van 250 miljoen euro voor de inkoop van eigen aandelen. Dat betekent dat Ageas over 2015 in totaal bijna 600 miljoen naar zijn aandeelhouders laat vloeien. 'In totaal keren we in vier jaar tijd (2012-2015) 2,2 miljard euro uit de aandeelhouders. Dat is circa 10 euro per aandeel', zegt CEO Bart De Smet.
In totaal keren we in vier jaar tijd 2,2 miljard euro uit de aandeelhouders.
De Bel20’er keert 45 procent van de nettowinst van zijn verzekeringsactiviteiten uit, wat overeenkomt met het gemiddelde van de voorbije jaren. Op het eerste gezicht stijgt het dividend sterker dan de winst: die gaat op jaarbasis 2 procent hoger naar 755 miljoen euro. Maar door de inkoop van eigen aandelen is de winst per aandeel erop vooruitgegaan zodat die op het peil van de dividendgroei komt.
De jaarwinst van 755 miljoen euro – na een overschot van 142 miljoen in het vierde kwartaal – blijft wat achter bij de verwachtingen van de analisten. Twaalf analisten van wie Ageas zelf de gegevens verzamelde, mikten gemiddeld op 765 miljoen (en 152 miljoen voor het vierde kwartaal).
Maar daar staat tegenover dat de winst van de algemene rekening, die in hoofdzaak de Fortis-erfenis omvat, met 15 miljoen op jaarbasis beter was dan de voorspelde 8 miljoen. Zodat heel Ageas met onder de streep 770 miljoen euro winst slechts nipt onder de verwachtingen (773 miljoen) blijft. In 2014 was er ‘slechts’ 476 miljoen euro overschot, deels door een provisie voor de rechtszaken uit het Fortis-verleden.
Record in Azië
Het sterke resultaat valt des te meer op omdat Ageas eind 2015 in Groot-Brittannië te lijden had onder stormen en overstromingen. Die namen een hap van 64 miljoen euro uit de winst en daarmee doen ze de nieuwe recordresultaten in Azië en de ‘solide resultaten’ in thuisland België deels teniet. CEO Bart De Smet heeft het niettemin over ‘een zeer goed jaar’ voor de groep. Hij wijst er ook op dat het resultaat werd behaald ‘tegen een achtergrond van volatiele aandelenmarkten’.
De premie-inkomsten gingen vorig jaar 16 procent hoger naar bijna 30 miljard euro (29,8 miljard). Maar een deel daarvan is te danken aan positieve wisselkoerseffecten, die trouwens ook de winst mee de hoogte in dreven. De levensverzekeringen kenden de sterkste stijging.
In België halen we met de gecombineerde ratio het beste cijfer van de laatste tien jaar.
Opvallend is ook dat de ‘gecombineerde ratio’, de klassieke graadmeter voor de gezondheid van schadeverzekeringen, ondanks de Britse overstromingen met 96,8 procent onder de beoogde 97 procent bleef (hoe lager het cijfer hoe beter). Dat is te danken aan ‘uitstekende operationele prestaties’ in België en elders op het Europese vasteland. 'In België halen we het beste cijfer van de voorbije tien jaar. Qua weer was het een goed jaar, maar het is ook een gevolg van de genomen acties om efficiënter te worden', licht de CEO van Ageas toe.
Viermaal
Ageas begint ook met de stelselmatige publicatie van zijn solvabiliteitsratio onder de nieuwe Solvency II-regels die begin 2016 van kracht werden. Voor de verzekeringstak komt de ratio op 182 procent, iets lager dan de 186 procent die voor eind 2014 was bekendgemaakt. Maar het concern schrijft die lichte daling toe aan de laatste wijzigingen van de regels die enkele correcties met zich meebrachten. Ageas blijft boven de eigen doelstelling van 175 procent. 'Met 182 procent doen we het viermaal beter dan het minimum', zegt De Smet.
De hele groep haalt 212 procent, exact evenveel als het Franse AXA (eind september 2015) maar minder dan de 242 procent van KBC.
De nettokaspositie bedroeg eind 2015 1,3 miljard euro tegen 1,6 miljard een jaar eerder. Dat komt door de inkoop van eigen aandelen en de investeringen in de interne herverzekeraar Intreas en in de nieuwe activiteiten op de Filipijnen. De bedragen zijn wel zonder de 300 miljoen aan liquiditeit die op langere termijn aangehouden wordt.
Bovendien zal Ageas nog zowat 1,3 miljard euro binnenkrijgen door de verkoop van zijn dochter in Hongkong, maar er zal ook 200 miljoen nodig zijn om de overname van AXA Portugal te betalen. 'We verwachten de closing van beide operaties in de eerste helft van dit jaar. Er zijn geen redenen om daaraan te twijfelen', aldus De Smet.
Bart De Smet, de CEO van Ageas, zegt dat er geen reden is tot paniek door de turbulentie op de beurzen. Hij verwijst daarvoor onder meer naar de manier waarop de verzekeringsgroep gestructureerd is en maatregelen nam om minder afhankelijk te worden van de bewegingen op de markten. Ageas heeft bovendien geen nood aan vers kapitaal.
En het concern blijkt ook maar voor 4,8 procent van de immense beleggingsportefeuille van 81,5 miljard euro belegd te zijn in aandelen. ‘Op die beleggingen in aandelen hadden we eind vorig jaar een niet-gerealiseerde meerwaarde van een half miljard euro. Daarvan zal in 2016 misschien wel wat verdwenen zijn.’ Daarbij komt dat de blootstelling aan de olie- en gasindustrie beperkt is tot 1 miljard euro en bijna helemaal in obligaties is. Van de zogenaamde ‘coco’-instrumenten van banken, die de laatste tijd als risicovol worden gezien, heeft Ageas zo goed als niets in huis.
De Smet zegt ook ‘niet echt’ een effect te zien van de groeivertraging in China op de commerciële resultaten. ‘Vorig jaar namen onze premie-inkomsten er 46 procent toe. De economie groeit er misschien minder snel, maar de middenklasse zal er blijven stijgen, net als de behoefte aan verzekeringen. We hebben in China nu 5 à 5,5 procent van de levensverzekeringsmarkt en zijn er de vijfde speler. We hebben er 14 miljoen klanten en al meer dan 215.000 verzekeringsagenten. Op het vlak van activa is het natuurlijk een ander verhaal. Vorig jaar hadden we op dat vlak ook een supergoed jaar. Maar de markt is volatiel en daar moet je rekening mee houden.’
Meest gelezen
- 1 Europese beurzen incasseren grootste klap in vijf jaar
- 2 Wereldleiders in de rij bij Trump om gunstigere tarieven te onderhandelen
- 3 In Shanghai lachen de Chinezen met de domme zelfrijdende Tesla
- 4 Ontij op de beurs: hoe beleggen in een tarievenstorm?
- 5 De week die komt: Trump-tarieven, Oekraïne, begroting, inflatie, Fagron en resultaten