Advertentie

Familie Vandemoortele koopt Gimv uit

Vandemoortele is gespecialiseerd is in bakkerijproducten, margarines en vetten. ©Vandemoortele

De familie Vandemoortele wordt opnieuw de enige aandeelhouder van de gelijknamige voedingsgroep.

De twee partijen bevestigden donderdagmiddag het bericht over de deal van De Tijd.

De familie financiert de aankoop van het Gimv-pakket op twee manieren: via de kredietfaciliteiten van haar holding Safinco en via een tussentijds dividend van 145 miljoen euro van Vandemoortele aan datzelfde Safinco. Voor de uitbetaling van dat dividend zal Vandemoortele geld lenen. Vandemoortele mikt dit jaar op een omzet van 1,4 miljard euro en een recurrente operationele kasstroom (rebitda) van 130 miljoen.

Advertentie

Schuldenberg

Gimv kwam in 2009 aan boord bij Vandemoortele. De familiale groep moest toen door een te hoge schuldenberg haar eigen vermogen noodgedwongen versterken. De instap van Gimv  verliep enerzijds via een achtergestelde lening van 75 miljoen euro en anderzijds via een constructie met 129.058 warrants die op termijn uitoefenbaar waren en recht gaven op een belang van ongeveer 23 procent.

Vorige maand converteerde Gimv zijn warrants in aandelen. Daardoor kreeg het 23,58 procent in handen van de specialist in bakkerijproducten, margarines en vetten. Vandemoortele betaalde vervroegd de achtergestelde lening van 75 miljoen euro terug die Gimv in 2009 had verstrekt.

Geen windeieren

De Tijd berekende onlangs dat het dossier-Vandemoortele wel eens een erg sweet deal ging worden voor de investeringsmaatschappij.

De conversie van de Vandemoortele-warrants in aandelen gebeurde aan 527 euro per stuk. Lees: het kostte Gimv in totaal 68 miljoen euro om die effecten te converteren. De investeringsmaatschappij verkoopt de toen verkregen aandelen nu aan 145 miljoen euro plus een onbekend bedrag. Het beurshuis KBC Securities schatte het pakket op 260 miljoen euro. Meerdere bronnen stellen evenwel dat die schatting veel te hoog is.

Maar Gimv verdiende ook op andere manieren geld aan Vandemoortele. De voedingsgroep betaalde tussen 2009 en 2011 een rente van 10 procent per jaar op de achtergestelde lening van Gimv, de daaropvolgende jaren werd die rente wat naar beneden herzien. Inclusief het eerste trimester van dit jaar bracht dat in totaal een kleine 50 miljoen euro in het laatje. Over het boekjaar 2015 kreeg Gimv - na de conversie even aandeelhouder van Vandemoortele - ook nog eens 2,4 miljoen euro dividend van de voedingsgroep.

De investeringsmaatschappij stelt in haar persbericht enkel dat de exit uit Vandemoortele een 'licht positief effect' zal hebben op de waarde van haar eigen vermogen op 31 maart. 'Over de volledige investeringsperiode werd op deze investering een rendement gerealiseerd dat beduidend hoger lag dan het langetermijnrendement van Gimv.' Dat rendement bedraagt 11,8 procent.

Advertentie

Gimvs exit uit Vandemoortele volgt enkele maanden na de verkoop van het belang van de investeringsmaatschappij in Punch Powertrain, die tegen de zomer volledig afgerond moet zijn. In een heel korte periode zal Gimv zijn grootste twee participaties van de hand gedaan hebben. Kort daarvoor verkocht het ook zijn participatie in de auto-onderdelenfabrikant VCST aan BMT van de familie Seynaeve.

De twee vertegenwoordigers van Gimv in de raad van bestuur van Vandemoortele zullen ontslag nemen zodra de verkoop van het aandelenpakket is afgerond.

Advertentie
Gesponsorde inhoud