Advertentie

Bourgeois beschermt woningen van Jo Crepain

Vlaams minister van Onroerend Erfgoed Geert Bourgeois (N-VA) beschermt vijf gebouwen uit de beginperiode van architect Jo Crepain (1950-2008). Het zijn voorlopige beschermingen. De definitieve bescherming volgt in principe na verder onderzoek.

(belga) - Dat maakte de minister dinsdag in een communiqué bekend.

In totaal worden vier woningen en een appartementsgebouw in Kapellen beschermd. 'Jo Crepain was één van de belangrijkste architecten van de lage landen in de tweede helft van de twintigste eeuw', zegt Bourgeois.

Advertentie

'Deze vijf bouwprojecten zijn illustratief voor de ontwikkelingen binnen en het denken over het individuele wonen in de jaren 1970 in Vlaanderen. Een aantal sterke individuen zoals Crepain experimenteerden met een nieuwe architectuurtaal en hebben een niet te onderschatten invloed op de latere generaties architecten.'

De woning met kapperszaak aan de Hoevensebaan nummer 87 (foto) is Crepains eerste project dat hij nog als student tekende en viel in de jaren zeventig verschillende keren in de prijzen.

Het beschermde appartementsgebouw aan de Engelselei in Kappelen is in 1981 bekroond met de Baksteenprijs. Het is het eerste project waarin, met het oog op een 'naadloze inpassing in het straatbeeld' geen betonsteen, maar rode baksteen wordt gebruikt.

De driegroepswoning in de P.Spethstraat past dan weer binnen de beperkte context van de rijbebouwing. Crepain creëerde drie semi-identieke woningen, geschoeid op eenzelfde gevelconcept, basisplan en snede, en met onderling verbonden tuinen.

Advertentie
Shoppers op Fifth Avenue in New York. De Amerikaanse tarieven maken in de eerste plaats het leven duurder voor gezinnen in de VS, zeggen economen.
Internationaal
analyse
De Trump-tarieven zullen de Amerikaanse gezinnen snel zo'n 2 procent aan koopkracht kosten. 'Maar denk toch maar niet te snel dat de VS hier een economische owngoal maken.'

In het nieuws

Alle artikels meer
Thuisladen is minder populair dan gedacht.
Kwart werknemers laadt elektrische bedrijfswagen amper tot nooit thuis op
Een op de vier werknemers met een elektrische bedrijfswagen gebruikt zijn thuislaadstation amper tot nooit. Dat blijkt uit een analyse van de laadpalenbeheerder MobilityPlus. Bestuurders vrezen de financiële impact van thuisladen op hun energiefactuur.
Gesponsorde inhoud