Advertentie

Overnamebod op Waals farmabedrijf IBt

Gedelegeerd bestuurder van IBt, Francois Blondel (foto Sofie van Hoof) ©Sofie Van Hoof

Eckert & Ziegler en Steglitz Medinvest, de twee grootste aandeelhouders van IBt Bebig, zijn van plan een vrijwillig overnamebod uit te brengen op het Waalse farmabedrijf IBt. De grootaandeelhouders bieden een prijs van 3,64 euro per aandeel in cash. Daarmee halen kleinaandeelhouder Creafund en beurswaakhond CBFA hun slag thuis. Zij hadden eerder aangedrongen op een overnambod.

(tijd) - De bal ging aan het rollen toen het Duitse Eckert & Ziegler, dat 29,9 procent van IBt in handen heeft, een aankoopoptie op nog eens 22 procent van de stemrechten doorverkocht aan investeringsvehikel Steglitz Medinvest (SMI). Volgens zowel durfkapitaalfonds Creafund als de CBFA handelen E&Z en SMI in onderling overleg, waardoor ze feitelijk meer dan 30 procent van de stemrechten uitoefenen.

Die 30 procent is een belangrijke grens. In de nieuwe overnamewetgeving geldt dat getal als drempel om een verplicht overnamebod uit te brengen. De wetgeving werd zo opgesteld om de belangen van minderheidsaandeelhouders te beschermen. Durfkapitaalfonds Creafund en de CBFA drongen dus aan op een verplicht bod, aan 3,47 euro per aandeel. Dat is het bedrag waaraan E&Z in IBt stapte.

Advertentie

Hof van beroep

De Duitsers ontkenden altijd de noodzaak van een verplicht bod. Ze gingen in beroep tegen de beslissing van de CBFA, waardoor de zaak moest beslecht worden door het hof van beroep. Zover komt het dus niet. De Duitsers zijn een rechterlijke uitspraak voor, met een vrijwillig bod van 3,64 euro per aandeel. Die prijs houdt de 3,47 euro per aandeel in die de CBFA en Creafund eisten, vermeerderd met een intrest van 5,5 procent.

Het bod is wel onder de laatste slotkoers van IBt, namelijk 3,75 euro. Het is dus maar de vraag of de aandeelhouders zullen ingaan op het overnamebod, zeker nu het bedrijf afstevent op de eerste jaarwinst sinds de beursgang in 1997. Als de Duitsers niet slagen in hun bod, blijft de situatie een status quo.

Anderzijds blijven aandeelhouders die zich niet laten verleiden wel zitten met een positie in een bedrijf waarvan de meerderheid de facto in handen is van in onderling overleg handelende partijen. Mogelijk willen de aandeelhouders zich zo niet buitenspel laten zetten.

Einde

Met het bod willen de Duitsers een einde maken aan de juridische strijd die nu al sinds februari woedt. In een persbericht onderstreept Eckert & Ziegler wel dat ze blijven ontkennen dat het bod noodzakelijk was. 'Door de sterke winstgroei en de verbeterde vooruitzichten bij IBt, heeft de zaak alle belang verloren', klinkt het. 'De laatste maanden staat de koers consistent boven de gevraagde biedprijs.'

Eckert & Ziegler doet naar eigen zeggen het bod omdat het de snelste manier is om IBt uit de huidige 'verlammende impasse' te halen. 'Met de turnaround in winst, het project in Rusland en de beoogde terugkeer naar de Amerikaanse markt, is het aantrekkelijk om de controle in IBt te nemen, zij het alleen of met anderen.'

Koers

Het is nog onduidelijk wat de andere grote aandeelhouders van IBt van het overnamebod vinden.De koers stond lang op verlies, wat leek te suggereren dat beleggers gokten dat het bod wel eens succesvol zou kunnen zijn. In de late handel kan IBt echter verlies ombuigen in winst.

Advertentie

Met meer dan 30.000 verhandelde aandelen ligt het volume alvast vijf keer hoger dan gemiddeld.

Advertentie

In het nieuws

Alle artikels meer
De BMW X5 is een van de populairste plug-in hybride bedrijfswagens van het land.
Regering extra soepel voor fake-hybrides
Met het bereiken van het paasakkoord valt ook de geplande versoepeling van de fiscale aftrek van hybride bedrijfswagens in zijn plooi. Opvallend is vooral dat de regering-De Wever nog soepeler dan verwacht is voor fake-hybrides. 'Dit leidt tot 95.000 extra plug-in hybrides en 100.000 minder elektrische auto's.'
Gesponsorde inhoud