Exmar en DSM beurslievelingen 2013
Gastankerrederij Exmar is de beursfavoriet voor 2013. In het buitenland verkiezen de beursexperts de Nederlandse chemiespeler DSM. Dat blijkt uit de 17de jaarlijkse rondvraag van De Tijd naar de beurslievelingen van de Belgische analistenteams. De resultaten geven dit jaar blijk van vertrouwen in het economisch herstel én in Europa.
Het vertrouwen van de beursexperten is terug. Dat mag blijken uit hun favoriete aandelen voor 2013: industriële bedrijven waarmee ze inzetten op een herstel van de wereldeconomie. Minstens even opvallend is dat Europese aandelen weer hun plaats in de portefeuilles verdienen.
De Belgische favoriet Exmar steekt er met drie eerste plaatsen en één tweede met kop en schouders bovenuit. 'Het beste deel van de zeer moeilijke scheepvaartsector', klinkt het bij Société Générale PB. Exmar werkte het voorbije jaar hard aan het opschonen van de balans, daarbij geholpen door de langverwachte verkoop van het boorplatform Opti-Ex. Een tweede, nog groter, productieplatform is in bestelling.
Het aandeel is bovendien nog steeds ondergewaardeerd, menen de analisten. 'De recente verkoop van de helft van de LPG-vloot deed veel ogen openen over de intrinsieke waarde van Exmar’, klinkt het bij Bank Delen en Dierickx, Leys. Ter herinnering: Exmar bracht zijn vloot begin december onder in een joint-venture met de Amerikaanse reder Teekay. Dat leverde een meerwaarde van 57 miljoen dollar of bijna één dollar per aandeel op. ‘Maar de belangrijkste reden om te blijven geloven in het aandeel is het potentieel in gas-infrastructuur’, zegt Bank Delen nog, verwijzend naar de boom in schaliegas.
Fijnchemie
De Nederlandse chemiegroep DSM geniet de voorkeur bij de buitenlandse aandelen. DSM voerde het voorbije jaar een grondige reorganisatie door en focust in haar strategie nu meer op de defensievere voedingsactiviteiten. Een keuze die op termijn vruchten zal afwerpen, aldus de analisten. 'De Nutrition-afdeling (voedingsmiddelen en vitamines) is de groeimotor’, stelt Puilaetco Dewaay vast. 'Het stabiele karakter van die activiteit compenseert de lagere resultaten die de andere divisies kunnen boeken in een periode van laagconjunctuur.'
Petercam wijst er dan weer op dat ook de andere divisies behoorlijk wat in hun mars hebben. 'DSM blijft vooruitgang boeken in groeiplatforms rond biobrandstoffen en -materialen. Die zullen vanaf 2014-2015 een aanzienlijke winstbijdrage leveren. Bovendien heeft DSM ook een stevige balans en zal het zijn integratiepolitiek vooral met middelgrote deals verderzetten.'
Vind de volledige lijst met Belgische en buitenlandse beursfavorieten zaterdag in De Tijd.
Meest gelezen
- 1 Stella Li, topvrouw Chinese autobouwer BYD: 'Wij hebben 122.000 ingenieurs, ons inhalen wordt moeilijk'
- 2 Wat betekent het paasakkoord voor uw pensioen?
- 3 Beperkte index voor hoge pensioenen en meer geld voor defensie: dit staat in De Wevers paasakkoord
- 4 Trump stelt smartphones en computers vrij van tarieven
- 5 Van Bol.com naar nucleaire start-up: Belgische bouwt nieuwe kleine kernreactor