Nog twee weken hebt u tijd om aan pensioensparen te doen. Dat kan via een verzekering of via een fonds. Tot 2018 kan u jaarlijks 940 euro in een fonds stoppen, om een jaar later een belasting aftrek te genieten van 30 procent of 282 euro. Er zijn slechtere manieren om te sparen voor de oude dag. Op uw 60ste verjaardag bent u een eenmalige belasting verschuldigd van 8 procent. Sinds 2015 en nog tot en met 2019 wordt elk jaar in september vervroegd 1 procent afgehouden. De reeds geïnde bedragen worden afgetrokken van de eindbelasting. Wie nu met pensioensparen begint, heeft geen last van die vervroegde inningen.
Ziezo, tot zover de fiscale spelregels. Laten we de fondsen van naderbij bekijken aan de hand van vijf criteria. U heeft steeds de mogelijkheid om van het ene naar het andere fonds over te stappen en al dan niet het al gespaarde bedrag over te zetten. Sommige banken betalen de transferkosten terug.
1. Risico
Welk risico bent u bereid te nemen? Afhankelijk van het antwoord op die vraag hebt u de keuze tussen een defensief, een neutraal of een dynamisch fonds. Een defensief fonds belegt voor zo’n twee derden in obligaties en voor een derde in aandelen. Bij een dynamisch fonds is dat omgekeerd. Een neutraal fonds streeft een evenwichtige verdeling tussen beide na.
Wie op jonge leeftijd start met pensioensparen met een horizon van 40 jaar, kiest volgens ons het beste voor een dynamisch fonds. In die categorie kom je ook het grootste aanbod van fondsen tegen. Wie een horizon heeft van hooguit enkele jaren wegens het naderen van de pensioenleeftijd, kan kiezen voor een conversie van dynamisch naar defensief.
Weet wel dat defensief niet gelijkstaat aan risicoloos. De defensieve pensioenspaarfondsen zijn kwetsbaar voor een obligatiecrash, waarvoor veel experts waarschuwen. Bovendien mogen die fondsen hun renterisico niet afdekken via futures en zijn ze verplicht een groot deel in euro te beleggen. De beheerders kunnen wel de gemiddelde looptijd van de obligaties verkorten om de impact van een rentestijging op de waarde van het fonds te beperken. Uit onze rondvraag blijkt dat ze dat doorgaans ook doen.
Koen Maes, die toeziet op de strategie van de Belfius-pensioenspaarfondsen, heeft voor de defensieve variant drie maatregelen genomen: een korte looptijd, een spreiding over verschillende soorten obligaties (inflatiegebonden, obligaties met vlottende rente...) en meer aandelen dan normaal.
2. Trackrecord
Via de zoekmotor www.tijd.be/fondsen kunt u in een oogopslag de rendementen vergelijken die in het verleden zijn behaald. Sinds begin dit jaar trekken de fondsen Hermes (Capfi Delen) en Inter-Beurs-Hermes (Dierickx Leys) de kop met rendementen tussen 3 à 4 procent. Sommige andere fondsen staan op verlies. Gemiddeld staan de fondsen dit jaar status-quo.
Uiteraard is één jaar een te korte periode om een trackrecord te beoordelen. Over een periode van vijf jaar steken de dynamische fondsen van BNP Paribas Fortis erbovenuit met een jaarrendement van 10,5 en 10,7 procent. Over dezelfde periode was het jaarrendement van VDK Pension Fund bijna de helft: 5,6 procent.Sinds 1 september 2015 is het financieel beheer verhuisd naar Degroof Petercam Asset Management.
Bart Van Poucke, die al bijna tien jaar bij BNPParibas Fortis 5 miljard euro pensioengeld overziet, somt de volgende redenen op voor zijn sterk rendement op vijf jaar.‘Op het vlak van aandelen scoorden we met onze focus op kleine en op Belgische aandelen.Beide categorieën deden het de voorbije vijf jaar beter dan de grote en internationele aandelen.Bij de obligaties hebben we tijdens de schuldencrisis van 2011 niet in paniek Spaans of Italiaans papier verkocht.We bleven in belangrijke mate stilzitten.’
3. Strategie
Hoe gaan de beheerders 2017 in?Houden ze rekening met een verdere rentestijging? Zetten ze relatief meer of minder in op aandelen?‘Tegenover aandelen staan we voorzichtig neutraal’, zegt Paul Beller, beheerder van het pensioenspaarfonds KBC Pricos.‘We willen inspelen op koerscorrecties.Ook in obligaties zijn we voorzichtig. We gaan uit van een verdere rentestijging en houden daarom kortere looptijden aan.’ Ook Paul De Meyer van Hermes Pensioenfonds is zeer beducht voor een renteklim.‘Onze gewogen looptijd van obligaties bedraagt minder dan drie jaar.’
Bart Van Poucke van BNPParibas Fortis heeft er zijn twijfels over.Hij houdt nog een vrij lange looptijd aan, een strategie die vooral in de eerste negen maanden van het jaar goed gewerkt heeft.‘Er is nog veel onzekerheid.Ik neem een licht afwachtende houding aan wat de rente-evolutie betreft.Op het juiste moment de looptijd van de obligaties verkorten wordt alleszins cruciaal in 2017.’
Johan Van Geeteruyen, die voor Degroof Petercam AM het Argenta Pensioenspaarfonds beheert, denkt dat de lage rente ‘het nieuwe normaal’ is.‘We staan nog altijd positiever tegenover aandelen dan tegenover obligaties omdat de economische omgeving in Europa verbetert.’ Werner Wuyts van Inter-Beurs-Hermes verklaart: ‘Onze strategie blijft dezelfde: kwaliteit, kwaliteit, kwaliteit. Voor de obligaties zien we weinig problemen. Aangezien de obligatieportefeuille redelijk kort belegd is, blijven de potentiële verliezen beperkt. Uiteindelijk betekent een hogere rente dat we vervallende obligaties tegen hogere rentes kunnen herbeleggen.’ (Lees voor meer info over de strategie in obligaties en aandelen in het artikel hieronder.)
4. Kosten
Onze kosten zijn al sinds de start in 1987 dezelfde.
5. Duurzaam
Vindt u het belangrijk dat uw pensioengeld bijdraagt tot een duurzame financiering van onze economie?Dan is dat het vijfde en laatste criterium.Voor alle duidelijkheid: volgens de enge definitie bestaan er op dit moment geen duurzame pensioenspaarfondsen. Met de ‘enge definitie’ bedoelen we de lijst van duurzame fondsen die gepubliceerd wordt door de fondsenvereniging Beama.
De kans is echter groot dat daar in 2017 verandering in komt.VDK Pension Fund ambieert volgens onze informatie een plekje op de lijst.‘Wij bestuderen intens de mogelijkheid van een duurzaam pensioenspaarfonds’, klinkt het bij KBC. ‘ Maar wij hebben nog geen goed evenwicht gevonden met de technische mogelijkheden die het huidige formaat van het pensioenspaarfondsen biedt.’
Een doorgedreven duurzaam beheer maakt de populatie van belegbare aandelen en obligaties kleiner.Combineer dat met de beperkingen die er zijn - denk aan het minimumbelang in kleine aandelen en aan de beperkte mogelijkheid om in vreemde munten te beleggen - en dit is geen evidente oefening.Over kleine aandelen is vaak geen duurzaamheidsinformatie beschikbaar.Hoe groter het fonds, hoe moeilijker het is om 100 procent duurzaam te zijn.
Maar wees gerust: uw pensioenfonds zal niet snel beleggen in wapenfabrikanten of pornoproducenten. De meeste houden rekening met een zwarte lijst.En de evolutie is duidelijk: uw fonds wordt duurzamer.‘In 2016 hebben we onze duurzaamheidscriteria aangescherpt, door niet meer te beleggen in bedrijven die erg slecht scoren op het vlak van duurzaamheid’, zegt Steven Steyaert van Star Fund. Capfi Delen (Hermes Pensioenfonds) stelt een duurzaamheidsbeleid op dat zal worden toegepast op alle fondsen in 2017.‘Duurzaamheid maakt integraal deel uit van ons selectieproces’, vat Degroof Petercam AM de situatie samen voor de meeste pensioenspaarfondsen.
Voor wie zijn fonds niet verzilvert...
Redelijk wat mensen verkopen hun pensioenspaarfonds niet bij hun pensionering. Dat is hun goed recht. Maar weet dat bij uw overlijden het fonds - in tegenstelling tot andere fondsen - niet in de nalatenschap terechtkomt. ‘Een pensioenspaarrekening is een zuiver individuele rekening en kan dus maar op naam van één enkele persoon staan. Aangezien de deelbewijzen niet overdraagbaar zijn, kunnen ze bijgevolg niet op naam van de erfgenamen worden aangehouden’, legt KBC uit. Bij uw overlijden zal het fonds dus automatisch verkocht worden. Hopelijk voor uw erfgenamen gebeurt dat op een beurspiek.