Een daling van de dollar kan een directe aankoop in de VS aantrekkelijker maken. Via een webshop is dat weinig moeite. Zelfs als de onlinehandelaar het wat moeilijker maakt doordat hij enkel in de VS levert, zijn er ‘shopping services’ of doorverzenders die daar een mouw aan passen.
Wel moet je nog rekening houden met invoerrechten, btw en transportkosten. Breng je na een reis naar de VS zelf wat spullen in je bagage mee, dan hoeven die tot een maximumwaarde van 430 euro niet aangegeven te worden aan de douane.
Voor spullen die online zijn aangekocht en België binnenkomen, geldt dat de btw moet worden betaald boven een waarde (incl. transport- en afhandelingskosten) van 22 euro en invoerrechten voor alles wat meer waard is dan 150 euro (incl. transport). Op dameskleding bijvoorbeeld bedragen de invoerrechten 12 procent. Sportschoeisel: 16,9 procent. Golfstokken: 2,7 procent. Videocamera’s: 4,1 of 10,5 procent.
Het laatste voorbeeld maakt duidelijk dat voor sommige categorieën van artikelen, zoals elektronica, op basis van de technische fiche moet worden bepaald in welke subcategorie het product valt. In elk geval kunnen de rechten en transportkosten bij grotere aankopen (een deel van) het wisselkoersvoordeel tenietdoen.
Pakketreis
Wie naar de VS reist, kan natuurlijk wat meer souvenirs in de ruime zin kopen voor hetzelfde euro-budget. Maar wat met de prijs van de reis zelf?
Voor klanten die hun reis al hebben geboekt en deels hebben betaald, kan er wat voordeel inzitten als de dollar tegenover de euro zakt, maar dat is sterk afhankelijk van de voorwaarden in het contract. In zeer veel gevallen wordt gewerkt met een gegarandeerde prijs voor de hele factuur. Stijgt de dollar, dan heeft de klant daar geen nadeel van, maar hij neemt evenmin het voordeel van een dalende dollarprijs mee.
Soms kan de prijs van een pakketreis wél nog worden aangepast: wordt bijvoorbeeld de hotelboeking pas vier weken voor het vertrek tegen de dagkoers afgerekend, en is de dollar inmiddels gedaald, dan is dat in het voordeel van de klant. Een pakketreis is de verkoop van een combinatie van transport, verblijf en/of toeristische diensten, waarbij minstens twee van die diensten geleverd worden – het kan gaan om een combinaties uit een brochure of om een reis op maat samengesteld.
Kocht u enkel een apart vliegticket, dan levert een gunstige wisselkoers geen voordeel meer op. De vluchtprijs is definitief bij de volledige betaling en uitgifte van de tickets.
Dit geldt dus niet als u alleen een vliegtuigticket hebt geboekt. De vluchtprijs is definitief bij de volledige betaling en uitgifte van de tickets, ongeacht of u ze kocht via het internet of in een reisbureau.
Naast een prijsaanpassing door de wisselkoersen kunnen alleen nog schommelingen in de vervoersprijs (vooral brandstoftoeslagen) en de (luchthaven)taksen en belastingen aan de klant worden doorgerekend. De mogelijke prijsherzieningen en berekeningsmodaliteiten moeten uitdrukkelijk op de bestelbon of in de contractvoorwaarden staan.
De oorspronkelijke prijs mag echter niet meer worden aangepast tijdens de laatste twintig kalenderdagen voor de afreis. Als het supplement meer dan 10 procent van de totale reissom bedraagt, mag u de hele reis zonder vergoeding afzeggen.