Mijn geld Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie

Zo start u een eigen zaak op met 1 euro

Economisch gesproken zijn het misschien niet meteen de beste tijden, maar toch is het een uitstekend moment om een eigen zaak te beginnen. Dat is althans de boodschap die de overheid wil uitsturen, onder meer door het nieuwe BVBA Startersprogramma. Dat laat u toe een eigen zaak op te starten met een kapitaal van exact 1 euro.
Start uw eigen bedrijf op
in tijden van crisis
Lees meer

(netto/l'écho) – Tot nu toe lieten heel wat landgenoten zich afschrikken door de hoge kapitaalvereisten van een eigen zaak. Met 18.550 euro is het 'toegangsticket' tot een eigen BVBA dan ook ontmoedigend hoog. Nu de conjunctuur het laat afweten, zijn de strenge vereisten des te meer een struikelblok, net op het moment dat ook lenen een stuk moeilijker en duurder wordt.

Advertentie

Geen wonder dus dat er in België weinig ondernemers te vinden zijn. Slechts 2,8 procent runt hier een eigen zaak, minder dan de helft van het Europese gemiddelde, dat op 5,8 procent ligt. Ook het aantal zaken dat in de problemen komt, stijgt de laatste maanden sterk. Hoog tijd dus om de grootste obstakels weg te nemen.

Een minimumkapitaal van 1 euro...

De overheid heeft de hoogdringendheid van het probleem alvast begrepen. De regering-Van Rompuy gaf daarom vorige vrijdag het fiat voor een nieuwe vennootschapsvorm: de besloten vennootschap met beperkte aansprakelijkheid voor starters. Belangrijkste voordeel van de nieuwe bedrijfsvorm is dat de jonge ondernemers niet meteen veel geld op de tafel moeten leggen. Ze kunnen zich in minimumkapitaal beperken tot één symbolische euro. Binnen de 5 jaar na oprichting van hun bedrijf worden ze dan verondersteld dat bedrag alsnog op te krikken.

Daarmee komt ons land ook in het verweer tegen de 'concurrentie' van veel soepelere buurlanden. Zo is het in Groot-Brittannië perfect mogelijk om een 'limited company' op te zetten zonder kapitaal in te brengen. Ook Frankrijk heeft al een tijdje een bijzondere regeling voor beginnende ondernemers.

...met de nodige vangnetten

Toch boezemt een bedrijf met 1 euro aan kapitaal misschien niet meteen veel vertrouwen in. De wetgever houdt daar rekening mee en heeft enkele vangnetten gecreëerd.

  • Ondernemers zijn verplicht om een zakenplan op te stellen en dat af te toetsen met een expert ter zake, bijvoorbeeld een boekhouder of revisor. Dat moet garanderen dat de dromen van jonge starters ook realiseerbaar zijn.
  • De timing van 5 jaar: daarna wordt de 'start BVBA' automatisch een echte BVBA.
  • Er komt een verplichting om minstens 25 procent van de winst opzij te zetten als reserves. Stichters zijn de eerste 3 jaar persoonlijk aansprakelijk in het geval van een faillissement.
Advertentie

Een test van 1 jaar

Is de nieuwe rechtsvorm wel voldoende om van Belgen enthousiaste ondernemers te maken? De zelfstandigenorganisatie Unizo reageert positief. "De nieuwe bvba is een goed crisisalternatief zolang je niet te veel winst maakt", liet Unizo in een persbericht weten. Ook het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen (NSZ) is gewonnen voor de maatregel. Het NSZ stelt voor het systeem binnen een jaar te evalueren. "De maatregel kan succesvol zijn als ze goed uitgelegd wordt", meent Christine Mattheuws.

Eric Van den Broele, directeur van het studiecentrum bij Graydon toont zich daarentegen voorzichtig: "Er was een tijd dat je voor 1 Belgische frank een bedrijf kon oprichten. Wat we toen zagen, is dat het aantal faillissementen toenam", zegt Van den Broele. Hij is wel van mening dat de verplichte doorlichting van het zakenplan enige garantie zal creëren. "Toch mogen we niet vergeten dat de wet nu al toelaat om bij de start van een nieuwe onderneming slechts één derde van het kapitaal - 6.200 euro om precies te zijn - vol te storten. Na 5 jaar moet dan alsnog de rest van het bedrag gestort worden. Wat zien we? Heel veel bedrijven geven er na die 5 jaar de brui aan."

Zin om zelf iets op te starten?

Lees ons dossier 'starters' en ontdek alles wat u moet weten. Bijvoorbeeld:

  • Waar vindt u krediet?
  • Welke gratis tools hebt u tot uw beschikking?
  • De 5 vragen die u zich moet stellen vooraleer u de knoop doorhakt
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud