Wie via een crowdfundingactie middelen verschaft aan een startend bedrijf krijgt daarvoor een belastingvermindering. De wet daarover trad op 1 februari in werking.
Het gebruikte crowdfundingplatform moet echter erkend zijn door de FSMA, en de dossiers daarvoor konden pas vanaf 1 februari worden ingediend. Inmiddels kan een eerste platform aankondigen de erkenning behaald te hebben: MyMicroInvest gaat met die eer aan de haal.
Twee nuances daarbij: KBC Bolero Crowdfunding hoefde zich als onderdeel van een erkende financiële instelling louter aan te melden, en ook dat is al in orde. In een gelijkaardige situatie zit het platform lendahand.com van de in Nederland erkende vermogensbeheerder Hands-On BV. Lendahand profileert zich als een platform voor projecten die financieel rendement koppelen aan maatschappelijk rendement (armoedebestrijding, ontwikkelingsprojecten), en werd in maart in ons land gelanceerd.
En voorlopig mogen ook drie andere crowdfundingplatformen blijven werken tot hun erkenning in orde is, op voorwaarde dat ze daartoe tijdig een dossier indienen: Crofun, Econova en Look&Fin.
Fiscaal voordeel
Ter herinnering: de belastingvermindering voor een investering in een jonge kmo beloopt 30 procent van het investeringsbedrag, en zelfs 45 procent als het om een micro-onderneming gaat (max.700.000 euro omzet en 10 werknemers).
Dit geldt zowel bij een rechtstreekse investering, bekend als tax shelter, als sinds februari dus ook via een erkend crowdfundingplatform. In dat laatste geval kan een onderneming tot 300.000 euro ophalen zonder prospectus, maar elke investeerder mag maximaal 5.000 euro inbrengen.
Over verschillende ondernemingen gespreid mag een particulier wel tot 100.000 euro investeren in startende ondernemingen mét fiscaal voordeel.
Let wel: het fiscale voordeel geldt enkel financiële investering, dus geen crowdfundingprojecten waarbij in feite giften worden verzameld, of die een soort voorfinanciering behelzen waarbij de investeerder later een product ontvangt als de start-up tot een eerste productie komt.