Advertentie
analyse

Dexia favoriet aandeel van de 'speculant'

©BELGA

Dexia is het meest speculatieve aandeel op de Brusselse beurs, waar beleggers snelst in en uit stappen. Omgekeerd is Solvac hét aandeel van de langetermijnbelegger.

Waar eindigt de 'speculant' en begint de 'belegger'? Het is bijna een filosofische discussie, die echter relevanter dan ooit is omdat de werkgeversvereniging VBO afgelopen week de idee van een speculatietaks weer op de agenda zette.

Als we er van uit gaan dat een 'speculant' iemand is die snel in en uit een aandeel stapt, kun je ook becijferen wat de meest (en minst) speculatieve aandelen van het Brussels koersenbord zijn. De redactie zette bij elk Belgisch bedrijf de vrij verhandelbare aandelen, de stukken die niet bij overheid, families of andere grootaandeelhouders ‘vast’ zitten, af tegen het gemiddeld maandvolume in 2014. Zo kun je de ‘verblijftijd’ berekenen: het aantal maanden dat een aandeel gemiddeld in de portefeuille van de belegger blijft.

Advertentie

Niet geheel verrassend is Dexia het meest speculatieve aandeel. Gemiddeld blijft het centjesaandeel slechts twee maanden in de portefeuille. Bij gebrek aan enige fundamentele waarde – de gewone aandelen zijn naar boven afgerond waardeloos - is de uitdovende restbank perfect voer voor speculanten: je koopt alleen in de hoop dat er even later een ‘grotere gek’ opduikt die een nog zottere prijs wil betalen.

Mede daarom, en uit kostenoverwegingen, hoopt CEO Karel De Boeck komaf te maken met die beursnotering. 'We zijn nog aan het bestuderen hoe we dat best doen, op dit ogenblik ligt er niets concreets op tafel', zegt De Boeck desgevraagd. Ook Tigenix en Option behoren tot de meer frenetiek verhandelde Belgische aandelen.

Aan het andere uiteinde staat Solvac

. Wie in dat familiaal controvehikel boven Solvay wil beleggen moet zich laten in- of uitschrijven in een aandelenregister, een omslachtige procedure die alleen langetermijnbeleggers zich zullen getroosten. Resultaat: de gemiddelde Solvac-belegger houdt zijn stukken 45 jaar (!) bij.

Ook de brouwer Co.Br.Ha (24 jaar), drankengroep Spadel (13 jaar) en de koekjesbakker Lotus Bakeries (5 jaar) zijn typisch voer voor langetermijnbeleggers, net als bijna alle vastgoedgroepen.

Bel20’ers worden met een gemiddelde verblijftijd van 22 maanden frenetieker verhandeld dan het gemiddeld Belgisch aandeel (39 maanden). Maar ook hier zijn de verschillen groot: Umicore, Belgacom, KBC en Delhaize worden gemiddeld na minder dan één jaar weer doorverkocht, terwijl wie in de investeringsmaatschappijen AvH en GBL, netbeheerder Elia en vastgoedgroep Befimmo stapt doorgaans enkele jaren trouw aandeelhouder blijft. 

Advertentie

Lees dit weekend bij De Tijd de Aandelengids, uw leidraad om in 2015 de best geïnformeerde beleggingskeuzes te maken. 

Advertentie

In het nieuws

Alle artikels meer
Israëlisch premier Benjamin Netanyahu hoopt komende week in een ontmoeting met president Donald Trump lagere Amerikaanse invoertarieven te bekomen.
Wereldleiders in de rij bij Trump om gunstigere tarieven te onderhandelen
Al meer dan 50 landen hopen de forse Amerikaanse invoertarieven af te kunnen zwakken door met president Donald Trump om de tafel te gaan. Onder andere Israël, Taiwan en Vietnam tonen zich bereid als geste hun heffingen op invoer uit de VS te schrappen.
Gesponsorde inhoud