Grote taalmodellen drijven avatars aan, in de virtuele en in de fysieke wereld. Een opwindende ontwikkeling, maar eens te meer is de vraag wat dat betekent voor onze persoonlijke data.
Arne Maes, senior economist bij BNP Paribas Fortis, schreef met 'Goudkoorts' een boek over de digitale economie. Voor ondernemers, maar ook voor ouders.
Eindelijk kan ik met eyetracking spelen. Mijn headset weet voortaan precies naar waar ik kijk. De krachtige technologie heeft zoals dikwijls ook schaduwkanten.
Een onuitstaanbare cocktail van hypethema's of opwindende mogelijkheden voor al wie graag leert. Wat krijgen we als we een massive open online course (mooc) koppelen aan non-fungible tokens en de metaverse?
Bevreesd door omvallende cryptohandelsplatformen besloot ik eindelijk maar eens werk te maken van die zo geroemde 'self-sovereignty', het effectief bezitten van jezelf, je data en je geld.
Bij debatten over persoonlijke data wordt wel eens een onderscheid gemaakt tussen het veilige, democratische Westen en totalitaire landen als China of Rusland. Dat onderscheid is overtrokken.
In cryptoland verveelt een mens zich nooit. Terwijl zelfs ervaren NFT-kenners lichtjes verbijsterd naar de cryptotokens van Madonna kijken, davert de financiële wereld onder het geweld van wankelende cryptomunten.
Designers stellen zich fundamentele vragen, ook over de virtuele realiteit. Dat leerde ik tijdens een ontmoeting met de Vlaamse topdesigner Lowie Vermeersch, die met zijn GranStudio in Turijn een wereldspeler is.
Tussen tweets over raketten en hogesnelheidstransport door publiceerde Elon Musk zijn visie op Twitter, de microbloggingdienst die hij aan het overnemen is. Onder meer zijn belofte om 'open source' te werken is intrigerend.
Het is moeilijk opgewekt te schrijven over technologische innovatie terwijl de oorlog woedt in Oekraïne en het zelfs niet langer ondenkbaar is dat nucleaire wapens worden gebruikt. Inzichten vanuit de technofilosofie stemmen mij niet vrolijker.
Videogames en de metaverse worden steeds meer een zaak van megabedrijven zoals Tencent, Sony, Meta en nu ook Microsoft. Concurrentiewaakhonden kijken toe, maar er staat meer op het spel dan marktmacht.
Meta, het moederbedrijf van Facebook, heeft de jongste tijd veel succes met zijn headset voor virtuele realiteit, de Quest 2. Maar tegelijk dreigen nieuwe schandalen.
Jack Dorsey mag dan wel vertrokken zijn als topman van het mee door hem opgerichte Twitter, hij blijft wel tweeten. Dat leidt tot interessante en massale discussies.
Roland Legrand
, Redacteur technologie
Gesponsorde inhoud
Tijd Connect biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.
Deze berichten zijn ingezonden, de bedrijven zijn verantwoordelijk voor de inhoud.