Waar vindt u de beste beleggingsfondsen?
Wie een succesvol fonds op de kop wil tikken, kiest best voor een fonds met een gedisciplineerde beleggingspolitiek en voor een beheerder die van de indexen durft af te wijken. Dat leren de winnaars van de 20ste De Tijd & L’Echo Awards.
De zakenkranten De Tijd en L’Echo kenden gisteren voor de twintigste keer awards toe aan de best presterende fondsen op de Belgische markt. In totaal werden negentien awards uitgereikt, veertien voor individuele fondsen en vijf voor de beste fondsenhuizen.
De Angelsaksische vermogensbeheerder BlackRock Investment Management kaapte de Super Award weg, de prijs die toegekend wordt aan de vermogensbeheerder die met al zijn fondsen de meest regelmatige prestatie voorlegt. BlackRock biedt in ons land ongeveer 80 actief beheerde fondsen aan. Het Franse fondsenhuis Comgest Gestion werd opnieuw bekroond tot beste beheerder van aandelenfondsen. Het recept van Comgest is bekend: sterk geconcentreerde portefeuilles die fel van de referentie-index afwijken. De beste beheerder van vastrentende fondsen werd het Britse Schroder Investment Management.
Actief beheer
Ook dit jaar is een opvallende constante bij de winnaars dat ze ver van hun referentie-index durven af te wijken. Die afwijking wordt onder meer uitgedrukt door de active share, een parameter die aangeeft welk percentage van het fonds verschilt van de samenstelling van de index. Hoe hoger het percentage, hoe groter de afwijking. De ClearBridge-fondsen van Legg Mason maken van een hoge active share een doelstelling. Het US Large Cap Growth fund, winnaar in de categorie Amerikaanse aandelen, is met 95 procent een van de fondsen met de hoogste active share op de Amerikaanse markt. Ook bij de andere winnaars in de aandelencategorieën is sprake van een hoge active share. Bij de Belgische aandelenfondsen, waar de Bel20-index met zijn zwaargewichten als referentie-index een zware stempel drukt, worden de eerste twee plaatsen bezet door KBC Asset Management. De beheerder probeert zich van de Bel20-index te differentiëren door een grote focus op midcaps.
Niet alleen in de aandelencategorieën loont actief beheer. Ook de winnende obligatiebeheerders gaan actief op zoek naar koopjes. Het voorbeeld bij uitstek is het groeimarktobligatiefonds Goldman Sachs Funds Growth & Emerging Markets Debt Portfolio. Het fonds deed het dankzij die strategie tijdens veertien van de zestien voorgaande jaren beter dan de referentie-index. In de categorie bedrijfsobligaties werd het Nederlandse Kempen Capital Management opnieuw de winnaar. De beheerder gooit al meerdere jaren hoge ogen met zijn fonds, getuige het belegd vermogen van meer dan 1,5 miljard euro.
Geen emoties
Wie consequent wil beleggen, moet ook emoties uitschakelen. Die aanpak wordt bij uitstek geïllustreerd door enkele winnende kwantitatieve fondsen. Vector Asset Management haalde met twee kwantitatieve fondsen een award binnen en ook het Zwitserse RAM Active Investments werd met een systematische beleggingsaanpak winnaar. Dergelijke fondsen, die samengesteld worden op basis van wiskundige modellen, vermijden per definitie emotionele beslissingen en selecteren de aandelen puur op basis van objectieve criteria.
Duurzaam
Duurzaam beleggen wordt vaak geassocieerd met inboeten op rendement. Met Triodos werd een duurzame fondsbeheerder pur sang de winnaar in de categorie gemengde fondsen met neutraal risico. Het fonds haalde de voorbije vijf jaar een gemiddelde return van 7,3 procent per jaar. Het scoorde uitstekend in een neergaande markt, waardoor het de laureaat van vorig jaar, NN (L) Patrimonial Balanced, nipt achter zich wist te houden.
Bij de pensioenspaarfondsen won BNP Paribas Investment Partners voor het vierde jaar op rij. BNPP B Pension Balanced haalde sinds begin 2011 een return van 8,1 procent per jaar. De focus op kleinere aandelen (smallcaps) legde het fonds de voorbije jaren geen windeieren.
Beste beheerders
Aandelenfondsen
Vastrentende fondsen
Gemengde fondsen
Kosten
Een laatste vaststelling bij de winnende fondsen is dat de totale kosten op jaarbasis binnen de perken blijven. Nagenoeg alle winnende fondsen rekenen lagere kosten aan dan het gemiddelde in hun categorie. Daarmee is opnieuw het belang van kosten bewezen. Wie fondsen selecteert, vermijdt best al te dure fondsen, want die beginnen elk jaar opnieuw met een flinke achterstand ten opzichte van concurrerende fondsen.
Nagenoeg alle winnende fondsen rekenen lagere kosten aan dan het gemiddelde in hun categorie.
Methodologie
Voor de toekenning van de awards werden de fondsen beoordeeld op basis van een kronenmethodologie. De kronen worden toegekend aan fondsen die minstens vijf jaar bestaan en tot een duidelijk omlijnde investeringscategorie behoren. De fondsen worden getoetst aan vier criteria: regelmaat van de prestatie, return op vijf jaar, risicogewogen return op vijf jaar en prestatie in een neergaande markt. Regelmaat is het belangrijkste criterium. Door die methodologie volstaat één topjaar niet om de award te winnen en kan één desastreus jaar alle awardkansen doen wegsmelten. Dat betekent dat de fondsbeheerder het elk jaar beter dan gemiddeld moet doen om een award in de wacht te slepen.
Jubileum Award
Speciaal voor deze twintigste editie werd ook een Jubileum Award uitgereikt. Die gaat naar de fondsbeheerder die de voorbije twintig jaar op basis van de methodologie de meeste awards wist te verzamelen. Het gaat dus om de beheerder die het meest beloond werd om zijn extra return ten opzichte van de referentie-indexen. Winnaar werd Degroof Petercam Asset Management, de fusiegroep die sinds vorig jaar Degroof en Petercam bundelt.
Meest gelezen
- 1 Met levering landmijnen aan Oekraïne gooit Biden volgend wapentaboe overboord
- 2 Belfius wil stad Bergen niet financieren na doorbraak extreemlinkse PTB
- 3 Topinvesteerders klimmen aan boord bij Waalse techparel Odoo
- 4 ECB waarschuwt voor comeback schuldencrisis
- 5 Nvidia overtreft opnieuw de verwachtingen