Advertentie

Welk dividend belooft KBC straks?

©BELGA

Bank-verzekeraar KBC organiseert dinsdag zijn langverwachte 'Investor Day'. Nu de groep haar grondige reorganisatie grotendeels heeft afgerond, wordt het vooral uitkijken naar wat het management te zeggen heeft over de langetermijnstrategie en de financiële doelstellingen.

Welk dividend mogen we in de toekomst verwachten van KBC, nu de Vlaamse bank-verzekeraar zijn Europese herstructureringsplan zo goed als rond heeft? Het is wellicht de belangrijkste vraag die beleggers dinsdag beantwoord willen zien op de langverwachte Investor Day van KBC. 

Pro memorie: KBC liet bij de publicatie van zijn jaarcijfers in februari verstaan dat het in mei 2015 een brutodividend van 2 euro zou uitkeren over het boekjaar 2014. Als gevolg van eerdere afspraken met de Vlaamse overheid, aan wie KBC nog 2 miljard euro steun moet terugbetalen, keert de bank-verzekeraar wel geen dividend uit over het boekjaar 2015. Vanaf 2016 worden dan de normale uitkeringen aan de aandeelhouders hervat.

Advertentie

Vlaamse steun

Analist Jean-Pierre Lambert van het beurshuis KBW verwacht dat KBC in 2016-2017 45 tot 50 procent van zijn nettowinst zal uitkeren. Op die manier beschikt de groep nog over een voldoende grote buffer om de Vlaamse overheidssteun terug te betalen, wat ten laatste tegen eind 2017 moet gebeurd zijn. Vanaf 2017 zou de payout-ratio 55 procent bedragen.

Ook analist Albert Ploegh van ING vermoedt dat KBC vanaf 2016 zowat de helft van zijn winst zal uitkeren. Maar hij sluit niet uit dat de bank haar aandeelhouders nog een extra beloning wil geven door eigen aandelen in te kopen. 

Heel wat Scandinavische banken keren 70 tot 75 procent van hun winst uit als dividend. Maar daar moeten beleggers volgens ING-analist Ploegh niet op rekenen. Gezien de groeimogelijkheden en potentiële overnamekandidaten in de kernmarkten is dat volgens hem geen optie. 

Overnamekandidaten

Door de afspraken met de Europese Commissie kan KBC pas vanaf 19 november 2014 weer zonder beperkingen op overnamepad. Waar zitten die koopkansen trouwens? Niet zozeer in België - al ziet Ploegh wel verdere organische groei in de regio Brussel. Des te meer in Centraal- en Oost-Europa.

'Als verzekeraar is KBC in twee van zijn drie Oost- en Centraal-Europese kernmarkten ondervertegenwoordigd', zegt Jean-Pierre Lambert van KBW. 'Ook de Belgische bankwinst ligt ongeveer twee keer hoger dan die in Oost-Europa, terwijl de verzekeringswinsten in België zo'n 7 keer hoger zijn.'

Een agressieve overnamepolitiek zal KBC wellicht niet voeren. 'Beleggers zouden daar ook vrij negatief tegenover staan,' denkt Albert Ploegh. 'Als er zich een aantrekkelijke koopkans voordoet, kan KBC wel beslissen om de Vlaamse overheidssteun niet versneld terug te betalen. Maar dat is vandaag niet aan de orde. Er zijn geen concrete overnamegesprekken aan de gang en het management lijkt enkel geïnteresseerd in het opkrikken van het rendement op eigen vermogen.'

Advertentie
Advertentie

In het nieuws

Alle artikels meer
Bram Vanhevel van het beurshuis Leleux AB.
Deze 15 kooptips vielen op de VFB-beleggershappening
Tijdens het slotdebat op de jaarlijkse happening van de Vlaamse beleggersfederatie VFB brachten de beursexperts traditioneel een lijstje met tips mee.
Gesponsorde inhoud