Advertentie
netto

Wat u moet weten over de kapitaalverhoging van Tessenderlo

Luc Tack, grootaandeelhouder van Tessenderlo ©TD_TR

Vandaag start de kapitaalverhoging bij Tessenderlo. Grootaandeelhouder Luc Tack is er helemaal klaar voor. En u? We lijsten het - rekenmachine in de hand - even op.

Vanaf vrijdag noteren de aandelen Tessenderlo zonder het voorkeurrecht om in te schrijven op de kapitaalverhoging. Dat betekent dat het aandeel een knauw zal krijgen op de beurs. Maar panikeren hoeft niet. Als aandeelhouder hebt u vrijdag niet enkel aandelen maar ook voorkeurrechten en die zijn ook geld waard. 

De startkoers voor vrijdag hangt af van de slotkoers op donderdag: 21,80 euro. Vanaf vrijdag valt die slotkoers uiteen in een aandeel Tessenderlo plus het voorkeurrecht op de kapitaalverhoging. Per drie bestaande aandelen mogen aandeelhouders intekenen op één nieuw, tegen 16,50 euro per stuk.

Advertentie

Wie gebruikt maakt van zijn voorkeurrecht zal vanaf vrijdagochtend geen drie aandelen van 21,80 euro meer hebben, maar vier aandelen die gemiddeld 20,47 euro (3 van 21,80 euro plus één van 16,50 euro) waard zijn. De theoretische startkoers voor het aandeel is dus 20,47 euro. Het voorkeurrecht is bij de start 1,32 euro waard: één derde van het prijsverschil tussen de startkoers van 20,47 euro en de intekenprijs van 16,50 euro voor het nieuwe aandeel.

Tijdens de intekenperiode – tot 12 december – zullen de voorkeurrechten ook apart op de beurs noteren. Dat is handig voor beleggers die een ‘oneffen’ aantal voorkeurrechten hebben. Die kunnen dan desgewenst inschrijvingsrechten verkopen of een paar extra aankopen.

Het is overigens niet per se zo dat de inschrijvingsrechten aan de ‘theoretische’ koers noteren. Dat hangt vooral af van de vraag en aanbod van rechten, al zorgen bij een vrij goed verhandelbaar aandeel als Tessenderlo ‘arbitrageurs’ er doorgaans voor dat de korting of premie tegenover de theoretische waarde niet té ver oploopt.

 

De niet-uitgeoefende inschrijvingsrechten worden na de intekenperiode geveild als ‘scrips’ aan grote beleggers. En daar speelt zeker de wet van vraag en aanbod. Al zal het niet zo extreem zijn als in 2009 bij Picanol. Toen kocht Luc Tack na de kapitaalverhoging bij Picanol in bulk scrips aan 1 cent het stuk, waardoor hij z’n greep op de weefgetouwenproducent voor een prikje helemaal kon betonneren.

Maar ook deze keer kan Tack de scrips gebruiken om zijn belang in Tessenderlo op te drijven. Dat is hoogstwaarschijnlijk ook zijn bedoeling. Hij heeft via de vennootschappen Symphony Mills en Verbrugge al 28,53 procent van het chemiebedrijf in handen.

En het is het ideale moment om dat boven 30 procent te laten stijgen. In normale omstandigheden is een aandeelhouder dan verplicht een overnamebod op hete hele bedrijf te lanceren, maar dat geldt niet als die drempel overschreden wordt in het kader van een kapitaalverhoging.

Uit het prospectus blijkt alvast dat Luc Tack heeft laten weten dat hij 'bijkomende voorkeurrechten en scrips zou kunnen aankopen'.

Advertentie

Nog dit: de kapitaalronde dient vooral om flink te investeren - wat denkt u bijvoorbeeld van sulfaatoplossingen als alternatief voor het giftige cyanide bij de goudwinning in Nevada? - in de business, zonder de schulden te laten oplopen. Een terugkeer van het dividend moeten beleggers dus niet snel verwachten, laat CEO Mel De Vogue in een interview weten.

 

Advertentie

In het nieuws

Alle artikels meer
De Antwerpse diamantwijk
Antwerpse diamantkoepel vraagt extra steun nu sector door diep dal gaat
Nieuwe cijfers tonen aan hoe moeilijk de Antwerpse diamantsector het heeft. Diamantkoepel AWDC vraagt daarom een betere ondersteuning voor internationale diamantspelers in ons land.
Gesponsorde inhoud