© Shutterstock | r.classen

Zomeren in de 5 prettigste pop-up bars van het land

Sabato gidst je langs de vijf beste Belgische pop-up bars van deze zomer. Tot minstens het eind van de zomervakantie maken ze de wereld lekkerder.

Gent | Zomerbar Gazon | Chillen aan de Schelde

Langs de Schelde, op zes kilometer van het stadscentrum, heeft deze zomerbar een ruime tuin langs de ijsbaan Kristallijn omgeturnd tot één groot openluchtcafé. Hier kunnen vlot tweehonderd mensen zitten. Toch krijg je door de opdeling van de tuin niet snel het gevoel in een grote massa terecht te komen.

Advertentie
Advertentie

Drinken

Kleine wijnkaart met zeven referenties, waarvan er vier per glas te krijgen zijn (vanaf 6 euro per glas). De rosé ‘Mon Rosé’ is in flessen van drie liter of zes liter (280 euro) te krijgen. Ook de bierselectie is beperkt en blijkt vooral afkomstig van één sponsor. Maar wie graag bubbels, cocktails, gin en vodka drinkt, vindt hier een grote speeltuin. Zo staan hier de champagnes van Ruinart (Blanc de Blancs, 165 euro) en Dom Perignon (320 euro) op de kaart. De goedkoopste cocktail, een cuba libre, kost 11,5 euro. De duurste is een pornstar martini (vodka, passievrucht, vanille, limoensap) en kost 13,5 euro. Er staan ook negen alcoholvrije cocktails op de kaart (vanaf 9,5 euro).

Eten

Kleinere hapjes zijn altijd te krijgen – zoete aardappelfrieten (9 euro), hummus met toast (9 euro). Daarnaast vier soorten hamburgers, waaronder een veggie versie (14 euro). Van donderdag tot zondag komt de Ofyr-barbecue in actie. Dat levert gerechten op als gambas met bulgur en granaatappel (19 euro) of pizza met aubergine en feta (12 euro).

Tip

Gazon organiseert in de tuin ook evenementen, zoals yoga en een zondagse markt. De kalender staat op de website.

Praktisch

| Adres | Warmoezeniersweg 20, 9000 Gent
| Tel. | 0470 58  32 19
| Website | gazon-gent.com
| Openingstijden | Tot en met zondag 27 augustus is Gazon 7/7 open – van maandag tot en met zaterdag vanaf 14 uur, op zondag vanaf 11 uur
| Reservatiemogelijkheid | Ja, via de website

5 wijnbars van sommeliers | Aperitiefplekjes met meerwaarde

Lier | Piquette | Natuurwijn aan het belfort

Natania Van de Schoor en Joris Duys sluiten tijdens de zomermaanden hun sympathieke bistro Salto en openen vlak bij de Grote Markt een wijnbar. Het gezellige interieur, met een ruime toog en een goede koffiemachine, nemen ze over van de koffiebar die hier tot eind 2022 gevestigd was. Op het terras is plaats voor een twintigtal stoelen.

Advertentie
Advertentie

Drinken

Hier is natuurwijn aan het feest. De vijftien referenties komen allemaal uit de eigen importzaak van het koppel. Daarbij zitten heel aparte wijnen, zoals een opulente oranje muskaatwijn uit Roussillon (8 euro) of de Australische Bink-wines van uitgeweken Turnhoutenaar Koen Janssens. Elke wijn is per glas te krijgen en de selectie wisselt regelmatig. Prijzen vanaf 7 euro per glas.

Eten

Joris Duys, de chef van Salto, toont hier een deeltje van zijn talent met een paar zelfgemaakte kleine gerechten, zoals terrine van konijn met mostarda van abrikoos (16 euro) of gebakken slaharten met ansjovismayonaise (13 euro). Daarnaast ook snacks – kaas, rauwe groenten, charcuterie – en zelfs een verse frisco (6 euro).

Praktisch

| Adres | Koning Albertstraat 3, 2500 Lier
| Website | piquettewijnen.be
| Openingstijden | Tot 3 september is Piquette open. Op dinsdag en woensdag gesloten. Op weekdagen open vanaf 16 uur, op zaterdag vanaf 10 uur en op zondag vanaf 12 uur.

De 5 beste rooftopbars van België voor deze zomer

Brussel | Le Kiosque | Genieten in het Ter Kamerenbos

De rode metalen tafeltjes en de simpele chalet aan het terras boezemen misschien niet meteen vertrouwen in, maar het kwalitatieve drankenaanbod en het magnifieke kader van het Ter Kamerenbos leveren toch een verrassend mooi aperitiefmoment op in het grootste park van Brussel. Een toffe rustplek voor wie het park al wandelend of fietsend wil verkennen.

Drinken

Cocktailliefhebbers vinden hier veertien verschillende creaties, maar het zijn vooral wijndrinkers die zich hier in de handen mogen wrijven. De wijnkaart wordt namelijk samengesteld door natuurwijnspecialist Titulus. Die zorgt voor een kaart met tien mooie referenties die ook allemaal per glas te krijgen zijn. Een paar voorbeelden? De Oostenrijkse oranje wijn Mulatschak, een blend van pinot gris, traminer en welschriesling (6 euro per glas). Of een mooi glas gamay uit Beaujolais van Château Cambon, een nevenproject van de legendarische natuurwijnpionier Marcel Lapierre (8,5 euro per glas).

Eten

Sardines in blik (9 euro), auberginekaviaar (7,5 euro), een croque monsieur (8 euro) en belegde boterhammen (8 euro). Het aanbod is simpel, maar ook degelijk en niet duur.

Tip 1

Le Kiosque ligt in het wandel- en fietsgedeelte van het park. Met de auto kun je tot de Groenendaalselaan rijden, tot op een paar honderd meter.

Tip 2

Er staan minstens een keer per week muziekoptredens gepland. Kijk op Instagram (@in_the_woods_be) voor het programma. Van 25 augustus tot 28 augustus plant Le Kiosque ook degustatiediners tussen de bomen, in samenwerking met chefs van onder meer Kline, Titulus en Kitchen 151.

Praktisch

| Adres | Avenue des Genêts – Bremlaan, 1000 Brussel
| Website | lekiosque.eu
| Openingstijden | Le Kiosque is tot ergens in september 7/7 open van 9 tot 22 uur (tenzij bij fikse regen)
| Reservatiemogelijkheid | Ja, via de website – aan te raden voor grote groepen (vanaf vijftien personen)

5 zalige terrassen | Van luxueus tot casual

Antwerpen | Bar Chapel | Vakantiegevoel in de kloostertuin

In afwachting van de verbouwing van dit voormalige klooster tot een cohousingproject heeft de jonge onderneemster Sanne van Riel de kapel en kloostertuin omgeturnd tot een gezellige groene oase in de stad, compleet met strandstoelen, oude bomen en een speelhoek.

Drinken

De twintig cocktails – waaronder acht niet-alcoholische – vormen het grootste hoofdstukje in de drankenkaart. Daarbij veel usual suspects, zoals moscow mule (9,5 euro) en espresso martini (10 euro). De wijnkaart is teleurstellend pover, met amper vier keuzes (prijzen vanaf 4,5 euro per glas). De bierkaart doet het heel wat beter, met onder meer bieren van de Borgerhoutse micro-brouwerij Cabardouche en het eigenzinnige merk Kerel.

Eten

Chapel werkt per week met wisselende cateraars. Zo eet je hier de ene week sushi, de andere poke bowls, Vietnamese gerechten of pizza. Er is wel een kleine vaste kaart met fingerfood, van edamameboontjes (5,5 euro) tot tortillachips (6,5 euro). De goed gevulde aperitiefplank (19,5 euro) met kaas en charcuterie is een aanrader.

Praktisch

| Adres | Kerkstraat 150, 2140 Antwerpen (Borgerhout)
| Website | barchapel.be
| Openingstijden | Bar Chapel is elke dag open tot begin september. Op weekdagen vanaf 16 uur, tijdens het weekend vanaf 14 uur
| Reservatiemogelijkheid | Nee

4 topadressen voor een avond op restaurant in Brussel

Antwerpen | Mika | Aperitieven met zicht op het beeldenpark

Aan het terras van het Middelheimkasteel, pal in het midden van het Middelheimmuseum, is het in de zomer goed zitten. Het openluchtcafé is een goed rustpunt voor of na een wandeling door het beeldenpark.

Drinken

De korte wijnkaart telt negen referenties, die ook allemaal per glas te krijgen zijn. Klassiekers, zoals een macon (7,5 euro per glas), wisselen af met meer verrassende namen, zoals een Sloveense oranje wijn op basis van furmint en pinot noir (8 euro per glas). De goedkoopste fles kost 28 euro. De bierkaart is niet erg geïnspireerd – al staat er wel een geuze van Oud Beersel tussen (9 euro voor 37 centiliter). Er zijn ook een tiental niet-alcoholische alternatieven, waaronder het alcoholvrije Deense Mikkeler-bier.

Eten

Je kunt hier sober tot uitgebreid lunchen – van een belegde boterham (8 euro) tot een uitgeholde artisjok gevuld met tabouleh (16 euro) of een gekonfijte eendenbil met gepekelde groenten (21 euro). Bij het aperitief blijft de keuze beperkt tot kaas, charcuterie of mediterrane dips (hummus, tzatziki, tapenade van olijven, 10 euro).

Tip

Elke donderdag- en vrijdagavond staan hier muziek- en dj-sets op het menu.

Praktisch

| Adres | Middelheimlaan 63, 2020 Antwerpen
| Tel. | 0470 53 11 54
| Website | mi-ka.be
| Openingstijden | Het terras is open tot eind september. Gesloten op maandag. Open vanaf 10 uur voor ontbijt, apero vanaf 15 uur
| Reservatiemogelijkheid | Ja, via de website

3 toprestaurants over de taalgrens | Van Luik tot Wéris
Advertentie
Gesponsorde service

Lees Meer