Acht zomerweken lang doorkruiste onze culinair recensent het land, op zoek naar de beste bars van België. Hier zomer je nog één keer volop.
1 | Klassewijnen nippen en goed eten
Zo serveert de sterrenchef van Sans Cravate (Brugge) in de wijnbar van het restaurant naast kleine en grote gerechten ook bijzondere bijeengesprokkelde wijnen.
De wijnbar Quel Bon Vin t’Amène (Grez-Doiceau) was nog niet zo lang geleden een gerenommeerd restaurant. Nog altijd kun je er een driegangenmenu eten.
Op deze en nog drie andere adressen verdienen de gerechten al evenveel aandacht als de wijnkaart.
2 | Weidse rooftopbars
De ene huist boven een bibliotheek, een andere op het dak van een ramen- en deurenfabriek. Het uitzicht varieert van de Antwerpse kathedraal over het Atomium tot de weiden rond Eigenbrakel.
Een ding hebben ze gemeen: je kunt er een lekker glas wijn of een bijzondere cocktail drinken. Van de 2de tot de 22ste verdieping: in onze favoriete zomerse rooftopbars is het heerlijk vertoeven.
3 | Zalige terrassen
Van chic tot casual: wij selecteerden vijf zomerse wijnbars met een opmerkelijk terras.
Een greep uit het aanbod: mensen kijken vanop een stadsterras in Antwerpen, proosten aan het Gentse water, en relaxen te midden van de wijngaarden van Quévy.
4 | Prettige pop-up bars
Van Gazon, een groot openluchtcafé in een tuin langs de Schelde, tot het kwalitatieve drankenaanbod van Le Kiosque in het magnifieke kader van het Ter Kamerenbos: dat laatste vakantiegevoel houd je nog wat langer vast in deze pop-up bars. Tot minstens het einde van de zomervakantie maken ze het leven een beetje prettiger.
5 | De keuze aan de sommelier
Ooit al een oude riesling van Georg Breuer gedronken? Een blend van geuze en witte wijn? Of de elegante mencia van Veronica Ortega?
Het zijn stuk voor stuk bijzondere flessen die je drinkt in onze favoriete wijnbars waar gereputeerde sommeliers een heel persoonlijke keuze maken.
6 | Een ode aan de betere natuurwijn
De ene noemt het ‘levende’ wijnen, de andere gaat voor ‘funky’ en iemand die het chic wil laten klinken, gebruikt de term ‘non-interventionistisch’.
Natuurwijnen hebben zowel een andere benadering in de wijngaard gecreëerd als een hoog hipheidsgehalte bij vooral jonge wijndrinkers.
Wij selecteerden vijf bars die een ode brengen aan het betere glas natuurlijk gemaakte wijn.
7 | Om te proeven en te kopen
Amber Bottle Shop in Antwerpen is zo’n adres waar je die topfles ook gewoon koopt. Een indrukwekkende wijnwand presenteert een deel van het lekkers dat er te koop of te proef is.
De wijnwinkel van Terminus (Watou) is al even indrukwekkend als de kaart. Sinds de voormalige sommelier van Hof van Cleve het restaurant overnam, speelt ook wijn er een belangrijke rol.
Ook in het aanbod zit het gezellige Brusselse restaurant Piola.libri. Daar verkoopt vennoot en sommelier Davide Selmi behalve Italiaanse boeken ook zo’n 80 wijnen.
8 | Cocktails aan het feest
Een negroni of een espresso martini bestellen, dat lukt op de meeste zomerse terrassen wel. Maar een vieux carré, een tequila met chartreuse of een met eucalyptus geïnfuseerde gin met appel- en citroensap en champagne? Daarvoor kun je terecht in deze bijzondere bars. Zij demonstreren het betere cocktailwerk.