Hij maakte in sneltempo carrière als Wall Street-trader, totdat het geldbeluste leven hem degouteerde. Vandaag leeft Jamie Kutch tussen de Californische wijnranken, gedreven door passie voor pinot noir.
‘Weinig Amerikanen zijn echt gelukkig. Het gaat al te vaak over geld en nog eens geld. Dat is een heel grote vergissing.’ De wijnmaker Jamie Kutch zag in het hart van de financiële wereld wat geldzucht doet met mensen. Dat is niet (meer) zijn leven. ‘In mijn glas wijn zit niets dan liefde en passie.’
Kutch, een geboren New Yorker, groeide op in Long Island. Als kleine jongen stuurde zijn moeder hem naar een tapdansschool. ‘Ik ben opgegroeid met de idee dat hobby’s je gelukkig maken. Zo ontwikkelde ik mijn kunstjes als goochelaar. Samen met David Blaine, een van dé illusionisten toen, deed ik tv-optredens.’
Begon het wijnverhaal ook als een hobby? ‘In mijn studietijd greep ik op feestjes weleens naar een glas wijn. Een Australische syrah of een riesling waren mijn ding. Je kon toen een riesling van meer dan 20 jaar oud voor een prikje kopen in de drankwinkels in New York. Wat een smaakontdekking! Ik kon soms binnenglippen bij tastings van belangrijke importeurs. Bijvoorbeeld bij Michael Skurnik, een van de grote jongens.’
Wolf of Wall Street
In Manhattan zat ik in een wijnproefclubje dat vaak samenkwam om blind te proeven. Ik herinner me dat een pinot noir uit Sonoma mijn hart sneller deed slaan.’ Pinot noir was voor Kutch de druif die delicate wijnen kon opleveren, vol nuance en finesse, eerder dan robuuste kracht.
Jarenlang bleef wijn voor Kutch niet meer dan een hobby. Hij maakte carrière als beurshandelaar in Wall Street, eerst bij Herzog Heine Geduld, marktmaker op de technologiebeurs Nasdaq, en daarna bij diens overnemer Merrill Lynch. Tien jaar zat hij gekluisterd aan computerschermen en een Bloomberg-terminal.
‘Ik zag hoe een oudere collega miljoenen binnenhaalde, zijn vrouw bedroog en in het toilet cocaïne snoof. Toen kwam 9/11. Ik was 28 en zat er middenin: de instortende WTC-torens, mensen die in doodsangst wegvluchtten zonder te weten waarheen. De ultieme radeloosheid. En dan kerels die via hefboomfondsen zelfs uit die miserie woekerwinsten haalden. Ik vond geen sprankel geluk meer in mijn job.’
Carrièreswitch
Geluk primeert mijlenver op geld, is zijn levensmotto, zegt hij. ‘Mijn baas verkocht zijn bedrijf Herzog Heine Geduld voor 968 miljoen dollar. Daar kon ik echt niet bij. Het mocht dan zijn geluk zijn, het was niet het mijne. Toen ging het door mijn hoofd: misschien kan ik een wijnhandel beginnen? Of zelf wijn maken? Dat zou echt crazy zijn.’
Hij e-mailde Michael Kosta Browne, een boetiekvinotheek met een wereldwijde reputatie voor pinot noir. ‘Ze maakten toen stevigere wijnen, maar iets in de smaak trok me aan en ik mocht er beginnen. Ik nam letterlijk mijn valies, zei dag aan mijn lief en trok de wijnwereld in. Mijn lief is me gevolgd en we zijn nog altijd gelukkig getrouwd.’
Kutch maakte die carrièremove in 2004. ‘Ik had geen wijnopleiding, geen familie die in wijn deed, geen zakenpartners, geen wijngaarden, geen wijnhandel. Niets. Maar mijn smaak en passie dreven me vooruit. En na de blindproeverijen richtte ik me in Sonoma, Californië, op pinot noir.’
‘Zonder het te beseffen was mijn huidige vrouw Kristen Green van onschatbare waarde voor onze wijnplannen. Ze werkte in New York als pr-verantwoordelijke voor onder meer de uitgeverijen Penguin Books en Simon & Schuster. De relaties die ze daar onderhield met de pers bleken bijzonder waardevol. Zo belandden we op de cover van Forbes Magazine met een reportage onder het motto ‘Follow your dreams’. Kun je je de impact voorstellen?’
Pinot noir
Een jaar nadat hij was begonnen, had hij al zijn eerste oogst. ‘Ik liet me inspireren door enkele jonge wijnmakers in Californië die pinot noir van een erg hoog niveau bottelden, zoals Siduri Wines, A.P. Vin en August West.’ Autodidact Kutch experimenteerde, maakte afzonderlijke cuvées en werkte met volle trossen zonder te ontritsen. ‘Bij de volledige trossen zag ik de complexiteit toenemen, net als het droge aspect, de fraîcheur en de finesse.’
Hij legt het gedecideerd uit, maar na een paar uur praten geeft hij aan vermoeid te zijn. ‘Jetlag’, knipoogt hij. ‘Eigenlijk werk ik me te pletter, ook al ben ik het tempo gewoon. Tijdens de oogst werk ik met mijn handen, soms totdat ze gaan bloeden. Mijn wijnen verkoop ik zelf, in de VS en in de rest van de wereld. Ik werk zeven dagen per week, doe letterlijk alles zelf.’
Enkele jaren geleden maakte Kutch een wijnreis naar Bourgogne. ‘Het probleem in Californië is het omgekeerde van dat in Bourgogne. Zij hebben te weinig zon, wij te veel. Daarom werken we nu bijna volledig met de techniek van de volle trosgisting. Dat houdt het alcoholniveau erg laag voor Californië. We halen zowat 12,5 à 13 procent.’
In Bourgogne, daar vind je toch ook topchardonnay? Hij moet hardop lachen. ‘Een drietal jaar geleden ben ik daarmee begonnen. Zullen we die de volgende keer proeven?’
Kutch Sonoma Coast pinot noir 2016
Kleur: rood.
Druiven: pinot noir.
PRIJS: 48,75 euro.
Een blend van druiven uit de wijngaarden van McDougall Ranch, Falstaff en Bohan. Heeft aroma’s van donkerrood fruit met veel souplesse, een snuifje tabak en kruiden. Een kleine, nerveuze, groene toets van fraîcheur.
Kutch McDougall Ranch 2017
Kleur: rood
Druiven: pinot noir.
PRIJS: 78 euro.
De wijngaarden liggen op zowat 350 meter hoogte, boven de nevel. Op die warme site krijgt de wijn een rijker, voller en rijper smaakprofiel, hoewel de druiven extreem vroeg worden geplukt. Heel verweven aroma’s en smaken van donkere kers, kruiden en een kleine florale toets.
Kutch Falstaff Vineyard 2017
Kleur: rood.
Druiven: pinot noir.
PRIJS: 78 euro.
Dit is een heel ander terroir. Op lager gelegen zandbodem heeft de pinot noir een uitgesproken ‘cool-climate’-karakter. De wijn straalt pure finesse uit met licht grazige toets.
Verkooppunten kan u vinden bij invoerder Gustoworld