De wijnbar Convento in Leuven kreeg de 'Best of Award of Excellence' van het Amerikaanse wijntijdschrift Wine Spectator.
De wijnbar Convento in Leuven kreeg de 'Best of Award of Excellence' van het Amerikaanse wijntijdschrift Wine Spectator.
© Nathalie Dolmans

Wijnbistro Convento in Leuven: een speeltuin voor wijnliefhebbers

In Leuven was Convento al een begrip. Nu krijgt de gezellige wijnbistro van Stéphane Godfroid ook internationale erkenning.

De wijnbar

Advertentie
Rechts: Convento-bezieler Stéphane Godfroid, links sommelier Tom De Praetere.
Rechts: Convento-bezieler Stéphane Godfroid, links sommelier Tom De Praetere.

Sommelier: Journalist en wijnkenner Stéphane Godfroid begon in 2009 met een kleinewijnwinkel en -bar. Die combineerde hij eerst nog met een antiekzaak, maar gaandeweg nam de wijn het helemaal over. Er kwam een webshop en in 2017 opende de sommelier met zijn vrouw Katrien in het pand naast de winkel een wijnbistro: een doorgang verbindt beide huizen.

Erkenning: Convento kreeg in 2020, voor het tweede jaar op rij, de ‘Best of Award of Excellence’ van het Amerikaanse wijntijdschrift Wine Spectator. Een award die alleen wordt toegekend aan restaurants met een uitzonderlijk goede wijnkaart.

Advertentie

Eten: Chef Jens Maertens maakt eerlijke gerechten vol smaak. Voor de kleine honger kun je oesters, een portie ham of een kaasplank laten aanrukken.

Drinken: Met ruim 300 verschillende namen vormt het aanbod een speeltuin voor wijnliefhebbers. Ook de kwaliteit is op de afspraak. Gerijpte bordeaux, zeldzame madera en originele ontdekkingen, ze zijn er allemaal.  Bovendien zijn er altijd ongeveer twintig wijnen per glas te krijgen.

Rekening: De prijs voor een fles varieert van 26 euro voor een negroamaro uit Puglia tot 1150 euro voor de ‘Super Tuscan’ Ornellaia Masseto 2011. Een tweegangenlunch kost 27 euro.

© Nathalie Dolmans

De keuze van Convento

Bij de barbecue: Papa Luna, El Escocés Volante, Calatayud, 2017, 9,95 euro

Advertentie
Advertentie

‘Een mix van 75 procent garnacha, 20 procent syrah en 5 procent mazuelo. Dit was de huiswijn van het legendarische restaurant El Bulli. Laat je deze wijn blind proeven, dan denken veel liefhebbers dat het een Châteauneuf-du-Pape is, die drie keer meer kost.’

Passe-partout: Isole e Olena, Chianti Classico, 2016, 23,5 euro

‘Een oudere generatie wijndrinkers is opgegroeid met stevige wijnen, die pas na jaren op dronk waren. Jongeren houden meer van finesse en fruit. Deze modern-klassieke chianti wordt door jong en oud gesmaakt. De eikrijping is elegant en subtiel, er zit een mooie aciditeit in en de syrah creëert kruidigheid.’

Coup de cœur: Champagne Jean-François Launay, Brut Cuvée de Réserve, 24,95 euro

‘Tijdens een reis door Champagne zijn we hier toevallig beland. Dit is zo’n kleine ‘vigneron indépendant’ die alles nog kleinschalig en artisanaal doet: een groot ver-
schil met die semi-industriële champagnes uit de supermarkt. Een van de zeldzame champagnes waar de zeven toegelaten druiven in verwerkt zijn: chardonnay, pinot meunier, pinot noir, petit meslier, arbane, pinot blanc en pinot gris.’

Te koop bij Convento. Mechelsestraat 87, 3000 Leuven, tel. 0468/51.71.35, gesloten op zondag en maandag.