De nieuwe videoreeks 'Klare Wijn, misverstanden opgehelderd' helpt je de complexe wijnwereld te doorgronden. In deze eerste aflevering: een snelcursus wijn proeven.
'Je kan niet leren tennissen door er een boek over te lezen. Bij wijn is het net hetzelfde: je moet proeven.' Aan het woord is Hugo d'Haene, sommelier bij de Gentse natuurwijnwinkel A Taste Affair.
Het is de opener van de nieuwe reeks 'Klare Wijn', waarin we - aan de hand van enkele vaak gehoorde misverstanden - iedereen willen laten kennismaken met de wijnwereld.
Je kan de volledige videoreeks nu al bekijken op ons YouTube kanaal.
Klare Wijn | 'De kenners'
In de videoreeks 'Klare Wijn' ontmoeten we negen wijnkenners. Hun expertise en ervaringen gidsen ons door de wijnwereld. Even voorstellen.
- Trésor Vets, sommelier The Jane (Antwerpen).
- Tom Ieven, sommelier Hof van Cleve (Kruisem).
- Shannah Zeebroek, sommelier Café du Parc (Oostende).
- Pieter Raeymaekers, wijnmaker wijndomein Valke Vleug (Liezele).
- Maarten Van Essche, chef Meteor (Heffen Dorp).
- Kelly Dehollander, sommelier Publiek (Gent).
- Hugo d'Haene, sommelier natuurwijnwinkel A Taste Affair (Gent).
- Emelie Maeyens, wijnmaker wijndomein Drap (Oostkamp).
- Bart Hollanders, acteur en oprichter natuurwijnfestival Droesem.
Leren proeven
In de eerste aflevering van de reeks leren we hoe je wijn moet proeven. Eerst het goede nieuws: iedereen kan wijn leren proeven, zegt Tom Ieven, sommelier in het driesterrenrestaurant Hof van Cleve. Het nóg betere nieuws: al onze kenners zijn het erover eens dat je om wijn te leren proeven vooral veel verschillende soorten wijnen moet leren kennen.
Zo bouw je een referentiekader op en leer je smaken en aroma's identificeren. Trésor Vets, sommelier van het tweesterrenrestaurant The Jane in Antwerpen, houdt zelfs uitgebreide notities bij over de wijnen die hij proeft. Handig om later een referentie te hebben wanneer de herinnering aan de wijn diep in je geheugen begraven zit.
Blind proeven is gevaarlijk
Onze kenners proeven in de eerste aflevering een witte wijn van het wijndomein Valke Vleug in Liezele (Puurs-Sint-Amands). Gelukkig proeven de kenners de wijn niet blind, zonder te weten om welke fles het gaat. 'Daar zijn in het verleden al blunders mee begaan', zegt Valke Vleug-wijnmaker Pieter Raeymaekers. 'Zo was er ooit een politicus (Rik Daems, n.v.d.r.) die tijdens een blindproeverij zijn eigen wijn helemaal neerhaalde. Die is wijn is achteraf niet zo vlot meer verkocht geraakt.'
D'Haene vertelt ons over een blindproeverij waarbij de exclusieve Dom Pérignon-champagne met de grond gelijk gemaakt werd. Tot de deelnemers de fles zagen en hun mening opeens bijstelden. Zo zie je maar dat blind proeven een interessante ervaring kan zijn.
Primaire, secundaire en tertiaire aroma's
Ieven leert ons ten slotte het verschil tussen primaire, secundaire en tertiaire aroma's in wijn. Primaire aroma's zijn de eerste aroma's die voortkomen uit het druivensap en de fermentatie en gisting daarvan. Secundaire aroma's hebben te maken met hoe de wijn is gemaakt. Is hij gerijpt op houten vaten? Dan zou je bijvoorbeeld toetsen van vanille kunnen herkennen.De tertiaire aroma's ontstaan door wijn te laten rijpen in de fles. Zo maken erg frisse en fruitige aroma's op termijn plaats voor aroma's van gedroogd of gestoofd fruit.