Vader Patrick De Maeseneire leidt vanuit Zwitserland de Jacobs Holding, die het vermogen van de Zwitserse familie Jacobs investeert en beheert. Zoon Diederich bouwt vanuit België zijn Vintology-wijnimport uit. Samen delen ze in het Toscaanse hinterland van Chianti Classico een gemeenschappelijke passie: het familiedomein La Canonica di San Vincenti.
'Of er op ons wijndomein een rolverdeling is? Ja, mijn vader zegt altijd: "Diederich, doe maar!" Vanuit zijn businesservaring is hij het gewend om te delegeren. Maar achteraf hoor ik toch vaak: "Ik zou het anders gedaan hebben." Het proeven van de blend doen we sowieso samen in familieverband, dus ook met mijn zus. En bij dilemma's ten slotte hakt naar goeie Italiaanse gewoonte "mama" de knoop door.'
Het gaat er familiair aan toe in San Vincenti, een deelgemeente van Gaiole in Chianti (Classico), tussen de toeristische trekpleisters Firenze en Siena. In dit dorp verloor de familie De Maeseneire in 2009 haar hart. Patrick De Maeseneire (61) werkt al meer dan twintig jaar voor de Zwitserse familie Jacobs. Eerst bij de chocoladegroep Barry Callebaut en tweemaal bij de uitzendgroep Adecco, waarvan hij tot drie jaar geleden CEO was.
Sindsdien leidt hij de holding van de familie Jacobs. Die is nog altijd de aandeelhouder van Barry Callebaut, maar haar aandelen in Adecco heeft ze van de hand gedaan. De voorbije jaren kocht ze twee andere bedrijven: de tandartsenketen Colosseum Dental en de privéscholengroep Cognita. Met een team van een tiental mensen beheert de Belg vanuit zijn woon- en werkplek Zürich ruim 7 miljard euro.
Zoon Diederich (33) bekwaamde zich aan de hotelschool Coovi in Anderlecht in de biochemie achter het wijnproces en volgde later nog een rist opleidingen over de fermentatie, kwaliteitscontrole en milieuwetgeving van wijn, onder meer aan de prestigieuze École du vin de Bordeaux. In België richtte hij Vintology op, een onlineverkoper van wijnen.
Verwaarloosd
Samen bekommeren vader en zoon zich dus al tien jaar om een wijngaard op 600 meter hoogte in San Vincenti. 'Onze percelen zijn zuidwest georiënteerd, wat een pluspunt is', zegt Diederich. 'Vooral op warme dagen, waar de temperatuur boven 35 °C klimt en de druivenstokken ter bescherming in slaapmodus gaan en zo goed als geen suikers meer aanmaken.
Na negen oogstjaren merken we nog altijd resten van de vroegere verwaarlozing.
Omgekeerd kan de wijngaard 's avonds, wanneer de temperatuur plots daalt, toch nog profiteren van een volledige zon-exposure. Een andere bonus is dat er hier vaak veel wind is: die houdt de trossen vochtvrij en vormt ook een natuurlijke bescherming tegen infectie en schimmels.'
Maar er zijn ook minpunten aan het domein La Canonica di San Vincenti. 'De wijngaard ligt in een bebost gedeelte van de Chianti Classico-regio. Sommige buitenranken hebben het moeilijk, omdat de bomen soms de zon blokkeren of omdat boomgewassen het terroir vergiftigen. Maar het ergste is dat de wijngaard jarenlang verwaarloosd werd', legt Patrick De Maeseneire uit.
'Ik was ervan overtuigd dat we de wijngaard op heel korte termijn weer gezond zouden krijgen. Maar na negen oogstjaren merken we nog altijd resten van die verwaarlozing. Zo zie je maar dat je gemaakte fouten in de natuur nooit onmiddellijk kan herstellen en dat wijn altijd een project van lange adem blijft.'
De Gucht
De familie De Maeseneire heeft de voorbije jaren veel werk (en geld) gestoken in haar wijngaard. Dat was ook de reden waarom het tot 2015 duurde voor er een eerste cuvée werd gebotteld onder eigen label. Tot 2014 werden de cuvées samen met het nabijgelegen La Macinaia van de familie De Gucht gevinifieerd en gebotteld.
Vandaag spelen vader en zoon De Maeseneire met hun 4,5 hectare voluit op het druiventrio sangiovese, merlot en cabernet franc. De sangiovese-wijngaard, die maximaal drie vierde van de blend vormt, bestaat uit diverse percelen. Ongeveer 3 hectare staat beplant met 20 jaar oude druivelaars die geografisch in een kuip liggen, waardoor ze extra bescherming krijgen bij vorst.
De oudste stokken, 60 jaar en ouder (0,5 hectare), bevinden zich een stuk hoger. 'We hebben eventjes met de idee gespeeld om die te rooien, maar in droge jaargangen toont deze oude wijngaard - die wel wat extra zorg vereist - wel zijn meerwaarde, omdat de stokken er diep wortelen en naar voeding op zoek gaan.'
Voorts kan het domein putten uit 1 hectare jonge cabernet franc, terwijl de merlot wordt geoogst in een nabijgelegen wijngaard, 'waar de druiven worden geteeld onder toezicht van onze oenoloog'. Tot en met het wijnjaar 2017 was het Angela Fronti van het domein Istine die de honneurs waarnam, sinds 2018 is de huisoenoloog Markus Edler von der Planitz, een professional die zijn strepen verdiende bij Italiaanse topdomeinen zoals Montevertine, Castello di Ama en Castello dei Rampolla.
Slechts 5.000 flessen
Hun wijnproject pakken vader en zoon De Maeseneire zo duurzaam mogelijk aan. 'Al volgen we niet steeds de letter van de Europese biolandbouwwetgeving. In de biolandbouw mag je immers nog altijd zware metalen zoals koper gebruiken. Onze visie is dat dergelijke metalen in de ondergrond blijven zitten en dus de bodemtextuur vergiftigen', aldus Patrick. 'Het is soms beter om producten te gebruiken die afbreekbaar zijn en die je na 14 dagen niet meer in de ondergrond, de omringende omgeving of het water kan terugvinden.'
De familie heeft tussen de wijnranken Japanse haver, boterbloemen en munt aangeplant. 'Op die manier krijg je een natuurlijke grondvoeding van fosfor, mangaan en stikstof, nodig voor de omzetting van sucrose naar glucose en fructose', aldus Diederich.
Ook de opbrengsten worden bewust laag gehouden. 'We zouden gemakkelijk meer dan 15.000 flessen rode wijn kunnen maken, maar beperken het volume tot 5.000 stuks. Daarvoor selecteren we alleen onze beste druiven.'
Al is er uitbreiding op komst. 'Sinds het oogstjaar 2018 produceren we voor het eerst ook een rosé, puur van sangiovesedruiven. Die wijn wordt binnenkort gebotteld: we rekenen op 1.200 flessen. Maar alleen als de kwaliteit optimaal is, zullen we die rosé ook op de markt brengen.' Nog even geduld dus. De familie De Maeseneire weet als geen ander dat wijnmaken een project van lange adem is.
Wijnen
La Canonica di San Vincenti, 2015
KLEUR: rood.
DRUIVEN: sangiovese, merlot, cabernet franc.
PRIJS: 16,90 euro.
Ook al bestaat deze cuvée uit 75 procent sangiovese, toch drukt de 24 procent merlot een duidelijke stempel op boeket en smaak. Deze 'maiden vintage' is breder en vleziger dan de 2016, ook al iets 'tuilé' qua kleur, met een parfum van kaneel, cederkruidigheid, zwarte kers en (bos)aardbei. Genereus en sappig in de mond, met veel gekonfijt zwart fruit, cacao en een vleugje vanille, maar tevens een fraaie aciditeit. Een charmeur.
La Canonica di San Vincenti, 2016
KLEUR: rood.
DRUIVEN: sangiovese, merlot, cabernet franc.
PRIJS: 16,90 euro.
Vreemd dat deze oogst 'maar' 68 procent sangiovese en ruim 30 procent merlot draagt, want in het glas ontwikkelt zich een cuvée met een puur sangiovesekarakter, vooral qua fraîcheur. Transparant granaatrood. Aroma's van rode bosbes, rojibes, lichtjes kruidig, een toefje groene peper plus een fijne aardse cedertoets in de achtergrond. Qua smaak heel fruitgedreven, boordevol kers, moerbei, aalbes en vooral bramen. Enorm sappig en fris.
Te koop via Vintology, Heidestraat 17, 9820 Merelbeke, tel: 0478/28.88.51, www.vintology.be