© Brussels Kitchen

Tips van de sommelier: wijnbar Tortue in Brussel

In deze gezellige wijkbistro eet je niet alleen lekkere tapas, wijnhistoricus Yann Grappe schenkt er ook fantastische natuurwijnen uit.

De wijnbar

Interieur: Een houten toog met vaste gasten, rekken vol flessen en een klein terras aan de straatkant: Tortue heeft de looks van een sympathiek buurtcafé.

Advertentie

Sommelier: Historicus Yann Grappe gaf tien jaar les in wijngeschiedenis en -cultuur aan de universiteiten van Bologna en Pollenzo (Piëmont) voor hij in maart 2019 Tortue opende.

Advertentie

Eten: Hier staan altijd tapa’s klaar, zoals een bordje pancetta, gegrilde groenten of een stevige sandwich met varkensvlees. Tortue is tegelijk een kleine delicatessenwinkel met bioproducten, voor het geval u samen met die fles wijn ook een blik gepelde tomaten wilt meenemen.

Advertentie

Drinken: Dit kleine hoekpand brengt een ode aan natuurwijnen, vooral van Franse en Italiaanse wijnmakers. Van een nero d’avola uit Sicilië tot een oranje wijn uit Slovenië, de 300 wijnen delen een voorliefde voor biodynamische wijngaarden, spontane gisting en flessen zonder sulfiet. Twaalf wijnen zijn per glas te krijgen.

Rekening: De prijs van de wijnen per glas varieert van 4,5 euro (rosato uit Sicilië) tot 7,5 euro (schilgemacereerde witte wijn uit Ligurië). Er zijn tapa’s vanaf 4 euro, tenzij u voor een portie chips of crackers kiest (1,5 euro).

Tortue, Edith Cavellstraat 34, 1180 Brussel, tel. 0471/62.56.01, elke dag open vanaf 16 uur.

Keuze van de sommelier

Bij oesters: Muscadet Sèvre-et-Maine, Michel Delhommeau, 2019, 10 euro

Advertentie
Advertentie

‘Muscadet en schelpdieren zijn voor elkaar gemaakt. Dat geldt zeker voor deze strakke, minerale wijn vol fraîcheur. Wij kopen de wijn in bulk en vullen ter plaatse de flessen af.’

Rood bij vis: Abeles, zweigelt, Imre Halász, Balaton, Hongarije, 2019, 23 euro

‘Dit is een heel ecosysteem in een fles. Op de wijngaard aan het Balatonmeer worden ook biogroenten en fruit gekweekt. Een sublieme wijn, heel licht (11 procent alcohol) en geraffineerd. Past ook fris bij een visgerecht.’

Persoonlijke herinnering: ET 2019, Émilie Mutombo, Penédès, Spanje, 27 euro

‘Een wijn voor wie geïntrigeerd is door autochtone druivenrassen. De wijnmaakster leerde het vak op een domein nabij Tarragona en maakt daar nu haar eigen cuvées. Ik heb zelf een paar dagen in haar wijngaard gewerkt.'

' Voor deze lichte rode wijn gebruikt ze het antieke druivenras cartoixà vermell, aangevuld met parellada en ull de llebre. De wijn is luchtig, maar heeft tegelijk veel karakter en reliëf.’